NRK Meny
Normal

Halve oljefondet i nord?

De foreløpige resultatene etter oljeletinga utenfor Lofoten og Vesterålen styrker troen på at det ligger store mengder olje under havbunnen.

Oljerikdommer i Lotoften

Anslag viser at det kan skjule seg olje og gass for mer enn 1300 milliarder kroner på havbunnen utenfor Lofoten og Vesterålen.

Foto: Fotomontasje: NRK / Gulesider.no

Sist sommer gjennomførte Oljedirektoratet seismiske undersøkelser utenfor det som også kalles «Nordland Vll» og «Troms II».

Nordland VII og Troms II

Disse områdene er undersøkt, og nå analyseres resultatene for petroleumsforekomster

Foto: Kart: Oljedirekoratet

Undersøkelsene viste at bergarten fra jura-tida på havbunnen er noe av det samme som i andre områder der det er gjort store oljefunn.

– Det er i disse bergartene de aller fleste funnene på norsk sokkel er gjort. Derfor har vi stor tro på at det også er gode muligheter utenfor Lofoten og Vesterålen.

Det sier oljedirektør Bente Nyland til Teknisk Ukeblad .

Halve oljefondet

Neste år skal forvaltningsplanen for Lofoten og Vesterålen legges frem. Og da vil man også vite mer om hvor store forekomster av olje og gass som skjuler seg under havbunnen.

Oljeindustriens Landsforening anslår at det kan være så mye som 3,4 milliarder fat olje og gass utenfor Lofoten og Vesterålen. Ifølge Teknisk Ukeblad tilsvarer det verdier for mer enn 1300 milliarder kroner, eller halve oljefondet.