Gjensyn med «Himmelblå»

Over en million nordmenn satt klistret til tv-skjermen for seks år siden. Nå blir det gjensyn med den folkekjære TV-serien.

Roland, Marit, Karoline og Kim

Roland, Marit, Karoline og Kim er i kveld tilbake på skjermen på NRK1.

Foto: Fredrik Arff / NRK

Himmelblå

Himmelblå-kafeen måtte legge ned.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Da serien gikk på tv mellom 2008 og 2010, var optimismen stor. Man drømte om turisme og økt tilflytting. Marits kafe ble åpnet også i virkeligheten.

Men etter hvert innhentet hverdagen den lille øya. Kafeen ble nedlagt, og Ylvingen sliter med fraflytting. Men det finnes unntak. For som i tv-serien Himmelblå går småbarnsfamilien Ebbesen mot strømmen. De fant sitt lille paradis på øya Ylvingen og forlot byen til fordel for øya som hadde knappe 20 beboere.

– Det var ikke noe enkelt valg. Vi vurderte mye for og imot. Mange mente det var galskap å flytte hit. Men vi ble til slutt enige om å ta sjansen og flytte hit, sier Bjørnar Ebbesen.

Angrer ikke på valget

Fruen i huset kommer fra Troms, men hverken hun, eller noen av de andre i familien angrer på sitt utradisjonelle valg.

– Vi fant ut at vi skulle prøve et år, og gikk det ikke, så var det ikke verre enn at vi flyttet igjen. Men så langt har jeg ikke angret ett sekund, sier Bitten Sun Berglund Ebbesen.

Serien om det lille lokalsamfunnet på Ylvingen i Helgeland ble en knallsuksess, opptil 1,3 millioner seere fulgte serien tv. I kveld sendes første episode i reprise på NRK1. Da blir det gjensyn med skikkelsene som satte Ylvingen på turistkartet for drøyt rundt seks år siden.

familien ebbesen

Familien Ebbesen på Ylvingen.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Håper på flere naboer

Barnefamilien håper nå flere gjør som hovedrolleinnehaverne i serien og ikke minst som dem selv – og flytter til Ylvingen. Og skal vi tro stedets to barn, så er øya et supert sted å være.

– Vi kan gå hvor vi vil, vi kan gjøre alt mulig. Egentlig er det som alle andre plasser, men vi bor ikke tett i tett og hører ikke biler, sier Maylene Ebbesen, som sammen med broren er de eneste barna på øya.

Første episode ble sendt lørdag klokken 20.55 på NRK1. Her kan du se den igjen:

Norsk dramaserie.
Marit er kokk i Oslo og har aleneomsorg for Iris (14) og Robin (8). Bestevennen Kim er redningen når hun ikke strekker til, og det er ofte. På det naturskjønne Ylvingen trues skolen med nedleggelse fordi de har for få elever, og i desperasjon annonserer øyværingene etter en barnefamilie i VG. Marit tror at dette er løsningen på alle hennes problemer og overtaler Kim til å reise med henne og barna for å begynne et nytt liv nordpå.
Med Line Verndal, Edward Schultheiss, Sebastian Warholm, Elvira Haaland, Ketil Høegh, Lena Kristin Ellingsen, Hallvard Holmen, Ingrid Vollan og Terje Skonseng Naudeer. Regi: Eva Dahr.(1:24)