NRK Meny
Normal

Friluftsgeneral: – Ikke stress i påska

Friluftsliv og stress bør ikke kombineres, mener generalsekretæren i Norsk Friluftsliv.
– Ikke mas for mye med å ha den perfekte aktiviteten eller påskeferien.

Skitur i fjellet

– Man trenger ikke stresse for å drive med friluftsliv, sier Lasse Heimdal, Generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Foto: Julie Maske / DNT

Hvor mange ganger de siste dagene har du brukt eller hørt ordene «planlegging» eller «logistikk»? Mange av oss styrer litt for å få påskekabelen til å gå opp på en effektiv måte.

– Vi skaper masse stress for å ha de perfekte fridagene. Da blir det bare mas, sier Lasse Heimdal, Generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

– Det beste kan være å sette seg på en stubbe

Lasse Heimdal

– SETT DEG PÅ EN STUBBE: Lasse Heimdal, Generalsekretær i Norsk Friluftsliv sier vi må gire ned og slappe av med god samvittighet i påska.

Foto: Friluftslivets fellesorganisasjon (FRIFO)

Friluftsliv og stress er en dårlig kombinasjon, ifølge Heimdal.

– Det viktigste vi kan gjøre er å ha god tid. Ikke mas for mye med å ha den perfekte aktiviteten eller påskeferien. Man trenger ikke stresse for å drive med friluftsliv.

Han mener vi må ta oss tid til å få ned pulsen. Ikke gire opp, men ned.

– Ofte kan det beste være å bare sette seg på en stubbe og kjenne på fri. Påsken er tid for refleksjon og ettertanke. Ta det med ro, sier Heimdal.

– Slapp av med god samvittighet

Det er ikke nødvendig å planlegge lange skiturer eller toppturer for å få gode naturopplevelser i fridagene, mener Heimdal.

– Nyt at våren kommer, og at naturen våkner til liv. Nå kan du finne de første skuddene på trærne og hestehover. Slapp av med god samvittighet, sier Heimdal.

– Styres mer av ytre forventninger

Catharina Elisabeth Arfwedson Wang

– SUNT Å KJEDE SEG: Det mener Catharina Elisabeth Arfwedson Wang, professor og psykologspesialist ved UiT Norges Arktiske Universitet.

Foto: Privat

– Å ha mye å gjøre er positivt når du føler du har kontroll og det er morsomt, sier Catharina Elisabeth Arfwedson Wang, professor og psykologspesialist ved UiT Norges Arktiske Universitet.

Å planlegge mye i påska kan altså være bra. Men når det blir for mye og man mister kontrollen, sklir det over fra positivt til negativt stress. Det fører til høye kortisolnivåer, og går ut over helsa.

– Jeg tror ikke påsken alltid har vært assosiert med stress. Men vi lever i en tid hvor vi har høye forventinger til tempo, aktivitet og opplevelser. Det gir sosial status å være ute på tur og gå toppturer.

– Logg av i påsken

Arfwedson Wang understreker at det er både godt og sunt å være i aktivitet.

– Men det har nok også blitt noe folk føler de må gjøre for å være gode nok og få utnyttet påsken. Det styres mer av ytre forventinger, og er noe man kan legge ut på sosiale medier. Faren er at man ikke kjenner godt nok etter hva man egentlig har lyst til.

Hun mener det kan være en god idé å logge seg av sosiale medier i påska.

– Og det er ganske sunt å kjede seg litt. Man kan sette seg på verandaen og se på fjelltoppene. Man trenger ikke gå opp på dem.