Her kjører forsvarsministeren forbi 2500 frustrerte innbyggere

Innbyggerne i Andøy lovet krig etter at regjeringen like før helga foreslo å legge ned kommunens viktigste arbeidsplass. I dag ble forsvarsministeren møtt med en flere kilometer lang lenke da hun besøkte den lille kommunen.

Menneskelig lenke på Andøy for å protestere mot nedleggelse av flystasjon

Innbyggerne hadde dannet en to kilometer lang lenke langs ruta der statsråden kjørte forbi.

Foto: Jørn Aune/Andøyposten

Stemningen var anspent da forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i dag landet i Andøy i Vesterålen.

I gråvær og lett regn møtte 2500 innbyggere henne med plakater, kamprop og en lang menneskelig lenke langs ruta der ministeren kjørte. I tillegg har både skoler og butikker holdt delvis stengt for å kunne delta på markeringen.

Jeg så henne ikke, men hun skal ha vært i en av bilene som kjørte forbi. Vi får satse på det.

Legger merke til engajsementet

– Dette er det eneste folk på Andøy snakker om nå, forteller Randi Borgen Mikalsen som bor på Andenes og som var en de som i dag møtte opp for å vise sin motstand langs ministerens kjørerute.

– Jeg så henne ikke, men hun skal ha vært i en av bilene. Vi får satse på det. Det var i hvert fall fint å få være med på markeringen. Etterpå ga vi sidemannen i lenka en god klem og ønsket hverandre lykke til videre.

Forsvarsminister, Ine Eriksen Søreide, sier hun fikk med seg markeringen.

– Det er klart jeg la merke til det. Jeg hadde ikke forventet meg noe annet og har stor respekt for at de ønsker å verne om lokalsamfunnet sitt.

Hun forteller også at departementet i tillegg får e-poster og telefoner med personer som er uenige i forslaget om nedleggelse.

Oppmøte Andøya flystasjon ministerbesøk

Det var i dag stort oppmøte på Andøya flystasjon da de ansatte møtte forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide. På forhånd hadde de tillitsvalgte sagt at de hadde få forhåpninger til møtet.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

– Riktig avgjørelse

Det var under presentasjonen av Forsvarets langtidsplan sist fredag, at regjeringen foreslo å legge ned Flystasjonen i Andøy. Til gjengjeld skal flybasen i Evenes rustes opp for flere milliarder og utrustes med nye fire nye overvåkingsfly.

Beskjeden kom som et sjokk på mange, til tross for lekkasjer i mediene de siste dagene før fremleggelsen. Flystasjonen er kommunens viktigste arbeidsplasser med 300 ansatte og en nedleggelse vil få konsekvenser for 1 av 5 innbyggere i kommunen.

Men forsvarsministeren står fast ved at en nedleggelse er nødvendig.

– Vi vil styrke forsvaret i nord og et viktig tyngdepunkt av fremtidens forsvar vil ligge i Nord-Norge, men vi må ta noen valg og ett av de valgene innebærer en nedleggelse på Andøy.

Det er åpenbart at en nedleggelse her rammer lokalsamfunnet hardt.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide
Andøy lenke mostand mot nedleggelse

Både skoler og butikker holdt i dag stengt for å kunne delta på markeringen.

Foto: Randi Borgen Mikalsen

Store konsekvenser for lokalsamfunnet

Statsråden og de tillitsvalgte møttes i ettermiddag til et lukket møte uten at pressen fikk være til stede.

– Det var fint å få møtt de ansatte. De gjør en eksepsjonelt god jobb for Norge og NATO og jeg håper mange av dem vil være med når vi styrker basen på Evenes.

Hun sier hun er klar over at en nedleggelse vil få store konsekvenser for lokalsamfunnet.

– Vi har vært tydelig på at dette er dét enkeltvedtaket i langtidsplanen som får konsekvenser for flest. Det er åpenbart at en nedleggelse her rammer lokalsamfunnet hardt.

Forsvarsministeren ankommer Andøya

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide landet i dag på Andøy for å møte lokalbefolkningen og de ansatte på den nedleggingstruede flystasjonen. Tidligere på dagen besøkte hun Evenes, der regjeringen vil bygge opp flybasen på bekostning av Andøy.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK