Hopp til innhold

Forsvaret får 165 milliarder ekstra over 20 år

Regjeringen gir Forsvaret 165 milliarder kroner ekstra over de neste 20 årene. Det anbefales også å legge ned elleve større og mindre anlegg i regjeringens langtidsplan for det norske forsvaret.

Ine Eriksen Søreide

GIR OG TAR: Regjeringen gir 165 milliarder ekstra til Forsvaret og foreslår å legge ned elleve anlegg i langtidsplanen for det norske forsvaret.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Rapporten om den langsiktige planen for det norske forsvaret ble publisert like før klokken 12 i dag. Like over klokken 12 presenterte statsminister Erna Solberg (H), forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og Frps nestleder Per Sandberg rapporten.

Sparer 40 milliarder over 20 år

Regjeringen har besluttet å gi forsvaret 165 milliarder kroner ekstra. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen og det fagmilitære rådet ba opprinnelig om 175 milliarder kroner over de neste 20 årene.

Langtidsplan for Forsvaret

FIKK MINDRE: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen fikk ikke så mye som han håpte på fra regjeringen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Regjeringen vil opprettholde Telemarksbataljonen på Rena, Panserbataljonen på Setermoen og 2. bataljon på Skjold.

Forsvaret skal også redusere antallet ubåter fra seks til fire. Det vil også anskaffes fire nye ubåter fra midten av 2020-tallet og frem mot 2030. Det legges fortsatt opp til 52 nye kampfly i regjeringens anbefaling.

Langtidsplanen innebærer også en innsparing som vil frigjøre 40 milliarder kroner over en periode på 20 år.

Regjeringen flytter også alle Bell 412-helikoptrene til Rygge.

Flere nedleggelser

Regjeringen foreslår å legge ned til sammen elleve større og mindre anlegg i langtidsplanen for Forsvaret.

Som NRK meldte i går, vil regjeringen legge ned Kystjegerkommandoen i løpet av kommende fireårsperiode. Det samme gjelder Taktisk båtskvadron i Bergen, som også er en del av Marinens jegervåpen i Sjøforsvaret.

Anleggene som anbefales til å fases ut er:

 • Kjeller: Regjeringen vil legge ned Forsvarets virksomhet på Kjeller ved Lillestrøm.
 • Setnesmoen leir skal legges ned.
 • Andøya, der Orion-flyene holder til i dag.
 • Harstad Syd
 • Kjevik: Skolesenteret avvikles over tid og ledig kapasitet på Værnes utnyttes.
 • Karljohansvern: behovet for lokaler i Horten opphører
 • Grunden 22: På grunn av avviklingen av Sjøheimevernet anbefales det å legge ned fasilitetene.
 • Hovemoen: Som en del av moderniseringen av forsyningsstrukturen i Forsvaret anbefaler regjeringen å legge ned anlegget.
 • Nærøysund: På grunn av avviklingen av Sjøheimevernet anbefales det å legge ned fasilitetene.
 • Trondenes: Regjeringen vil legge ned leiren på grunn av nedleggelsen av Kystjegerkommandoen og Taktisk bådskvadron.
 • Åsegården: Regjeringen vil som en følge av avviklingen av Kystjegerkommandoen og Taktisk båtskvadron avvikle Åsegården innen utgangen av 2019.
Orion fly

LEGGES NED: Regjeringen legger ned Andøy flystasjon.

Foto: Kari Skeie / nrk

Store utfordringer

Forsvarsminister Eriksen Søreide var klar på at det har vært mange tøffe og vanskelige valg når man har lagt den langsiktige planen for det norske forsvaret.

– Vi ser at Forsvaret har tre store utfordringer. Reaksjonstiden, utholdenheten, og et stort etterslep på drift og vedlikehold, sa forsvarsministeren.

– De tiltakene regjeringen nå vil gjennomføre vil sette Forsvaret i bedre stand til å utføre jobben sin, sa ministeren på pressekonferansen.

Langtidsplan for Forsvaret

STORE UTFORDRINGER: Forsvaret er ikke tilpasset utfordringene vi står ovenfor, sa Erna Solberg når regjeringen la fram langtidsplanen for Forsvaret.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Nærmer oss Natos mål

Statsminister Erna Solberg var stolt over regjeringens langsiktige plan for forsvaret, som hun kalte den største satsingen på Forsvaret siden slutten av den kalde krigen.

– Vi staker ut en ny kurs i dag. Forsvaret er i dag ikke tilpasset utfordringene vi står ovenfor, sa statsminister Solberg.

Arbeidet skal begynne i løpet av året. Slik at man kan bygge opp igjen fundamentet, slik at det kan satses sterkere på forsvaret, sa Solberg.

Vi tar et stort skritt mot Natos mål om at forsvarsbudsjettene skal være i nærheten av to prosent av brutto nasjonalprodukt, fortalte statsministeren.

Laster Twitter-innhold

– Fulgte rådene mine

Det fagmilitære rådets anbefaling har vært svært krevende for regjering å håndtere, har forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen skrevet i en pressemelding.

Haakon Bruun-Hansen

SAMSVARER: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen føler regjeringens langtidsplan for forsvaret samsvarer med anbefalingene fra Forsvaret.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Jeg opplever at langtidsplanen i stor grad har fulgt rådene mine om å styrke Forsvaret økonomisk og legger til rette for en økonomisk bærekraftig utvikling, sier forsvarssjefen.

Han mener langtidsplanen til regjeringen samsvarer anbefalingene til det fagmilitære rådet.

– Svart dag for Troms

– Dette er en svart dag for forsvarsfylket Troms, sier fylkesrådslederen i Troms Cecilie Myrseth (Ap) til NTB.

Kystjegerkommandoen

FORSVINNER: Kystjegerkommandoen utenfor Harstad forsvinner kunne NRK skrive i går.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets mediesenter

Flere forsvarsstrukturer i Troms fylke legges enten ned eller flyttes sørover. Nå frykter hun retningen i langtidsplanen og mener regjeringen har sviktet løftene om at nordområdene skal være det viktigste strategiske satsingsområdet.

– Nordområdene er svekket når det gjelder å takle en stridssituasjon. Å flytte forsvarsgrensen sørover kan bli en dristig strategi, sier Myrseth.

Offisersforbundet: – Svekker forsvarsevnen

Befalsorganisasjonen Norges Offisersforbund mener forslaget til langtidsplan for Forsvaret innebærer at forsvarsevnen vil bli svekket.

– Forsvarsevnen vil bli redusert med regjeringens forslag. Ambisjonene reduseres også økonomisk fordi man ikke oppfyller Nato-målsettingen om å bruke to prosent av BNP på Forsvaret, sier leder i Norges Offisersforbund Egil Andre Aas til NTB.

Skarpskytter under øvelsen Joint Viking

SVEKKES: Norges Offisersforbund mener regjeringens langtidsplan svekker Norges forsvarsevne.

Foto: Synne Nilsson/HV/Forsvaret

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT