Hopp til innhold

Melder seg ut av Høyre i protest: – Hele Andøy-samfunnet er dypt skuffet

– Dersom Andøya flystasjon legges ned vil det bli helt umulig for Høyre å eksistere her i kommunen, sier tidligere andøyordfører Leif A. Iversen (83), som bryter med eget parti etter 53 år.

Leif A. Iversen.

MELDER SEG UT AV HØYRE I PROTEST: – Det hele er uforståelig. Alle tilbakemeldinger tyder på Andøya flystasjon leverer. En nedleggelse vil få enorme samfunnsmessige konsekvenser. Næringslivet her vil oppleve en helt annen hverdag dersom Forsvaret forsvinner, sier Leif A. Iversen.

Foto: Fredrik Sørensen, Bladet Vesterålen / NRK

Ofot-regionen har skutt gullfuglen, og blir Forsvarets spydspiss i nord. Regjeringen anbefaler at Andøy flystasjon legges ned, og erstattes den med en framskutt base for maritime overvåkingsfly på Evenes.

Tirsdag ettermiddag kommer forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) Andøy for å møte Andøy-ordfører Jonni Solsvik (H) og de ansatte ved flystasjonen.

Søreide vil bli møtt av en protestmarsj på opp mot 2000 mennesker. Butikkene stenger og barnehager er i full gang med å lage bannere.

– Innbyggerne i Andøy er dypt skuffet. Det går over stokk og stein når en Høyre-regjering foreslår å legge ned Andøya flystasjon, sier Leif A. Iversen til NRK.

– Kan ikke være Høyre-medlem

Ifølge Bladet Vesterålen gikk 83-åringen mandag opp på talerstolen i kommunestyret og opplyste at han melder seg ut av Høyre – etter 53 års medlemskap. Iversen har vært ordfører i Andøy i 16 år og er æresmedlem i Nordland Høyre.

– Jeg hadde aldri trodd at det skulle komme til dette. Men jeg kan ikke være Høyre-medlem etter dette, sier Iversen til NRK.

Iversen sier han har fått mange gode tilbakemeldinger etter at utmeldelsen var et faktum.

– Dersom nedleggelsen blir en realitet, vil det bli helt umulig for Høyre å eksistere i Andøy. Vi kan risikere at Høyre blir lagt ned her sier Iversen til NRK.

Myrulla barnehage i Andenes gjør klar til protest

Overalt i Andøy mobiliseres det før forsvarsministeren ankommer senere i dag. I Myrulla barnehage har barna hjulpet til med å lage klart en banner. – Vi oppfordrer alle foreldrene til å ta med seg barna og protestere når ministeren kommer, sier pedagogisk leder Elin Krey.

Foto: Privat

Vesterålen står igjen som taper

Iversen får full støtte fra Frp-politiker og tidligere varaordfører John Hempel i Sortland, som til Vesterålen Online forteller at han melder seg ut av Frp med umiddelbar virkning.

– Det som skjer nå i regionen vår er en ren henrettelse av lokalsamfunnet. Jeg ikke kan være medlem av et regjeringsparti som støtter nedleggelse av flystasjonen, sier han til VOL.

Frp lovte å berge Andøya

Frps forsvarspolitiske talsmann, Christian Tybring Gjedde forstår den lokale frustrasjonen. Selv støtter han nedleggelsen, til tross for at han sa det motsatte for ett år siden.

Det vi kan si klart og tydelig, er at FrP ikke vil støtte avvikling av Andøya Flystasjon og Orion-kapasiteten.

Christian Tybring Gjedde til Andøyposten
Christian Tybring-Gjedde

Frps forsvarspolitiske talsmann, Christian Tybring Gjedde synes det er bra at partiet lokalt kjemper for regionen sin.

Foto: Mathias Vedeler/NRK

– I utgangspunktet har Andøya fantastiske fasiliteter. Men i løpet av det siste året har utredningen vist at Evenes er det beste alternativet både kostnadsmessig og sikkerhetsmessig. Og når ting viser seg å være annerledes enn de var i utgangspunktet, må vi politikere ta lærdom av den nye informasjon, sier Tybring Gjedde til NRK i dag.

– Men forstår du at det kan oppfattes som et løftebrudd?

– Jeg beklager hvis det har blitt opplevd som et løfte og jeg var kanskje for kategorisk. Men den nye informasjonen vi har fått, gjør at vi må ta det totale bildet innover oss. Mitt fokus er på Norges forsvarsevne.