NRK Meny
Normal

FN sender by-eksperter for å se på Bodø

I Bodø drømmes det om en ny by og en ny flyplass, og nå får de hjelp fra FN. – Det er stort for byen, mener professor.

Ida Pinnerød, Ismael Fernandez y Mejia, Tomas Norvoll

Ordfører Ida Pinnerød, HPF-leder Ismael Fernandez y Mejia og fylkesrådsleder Tomas Norvoll.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

I månedsskiftet mai-juni får Bodø besøk fra FNs egne eksperter på byplanlegging.

Habitat Professionals Forum (HPF) skal blant annet hjelpe til med prosjektet Ny by - Ny flyplass.

– I dag har vi tatt imot lederen for forumet, Ismael Fernandez y Mejia. Dette er en stor dag for Bodø, sier ordfører Ida Pinnerød til NRK.

Naturlig autoritet

I alt seks millioner eksperter er samlet i forumet HPF. De er et nettverk av byplanleggere og regnes som profesjonelle, men uavhengige støttespillere til FN.

– Det er stort for byen, og det er stas for politiske myndigheter at det kommer sentrale, dyktige byplanleggere til Bodø, sier Hans Narve Skotte, som er professor i internasjonale byutviklingsspørsmål ved NTNU.

Ekspertgruppen skal være i byen i en uke, før de starter arbeidet med en rapport, som kommer åtte uker senere. Bodø kommune har donert 500.000 kroner til organisasjonen.

Skotte mener rapporten fra HPF-forskerne har større tyngde enn det norske konsulentfirmaer er i stand til å gi.

– Selv om norske firmaer kanskje gir mer relevante råd enn en utenlandsk gruppe som ikke kjenner dynamikken i Bodø vil gi.

Tomas Norvoll og Ida Pinnerød

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll mener ekspertgruppens deltakelse drar utviklingen av Bodø til nye høyder. Her avbildet med Ida Pinnerød.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Kan ikke garantere for innhold

Skotte har ikke hørt om andre norske byer som har fått lignende besøk tidligere. Professoren mener arbeidet er en ny stemme i debatten om byutvikling.

– Jeg skjønner godt at ordføreren jubler, for her er det snakk om eksperter med høy status. Men kvaliteten på innholdet er ikke garantert utelukkende fordi FN er involvert.

Objektivitet i førersetet

Ekspertgruppen er sammensatt av frivillige som er interesserte i internasjonale byutviklingsspørsmål.

HPF-leder Ismael Fernandez y Mejia har i dag fått en innføring i de ulike utfordringene Bodø står overfor.

– Vi skal velge ut fem eller seks eksperter som skal reise hit i sommer og se på forhåndsbestemte problemstillinger for Bodø, sier Mejia.

FN-målet om bærekraftige bosettinger er kjernen i HPF. Ett av verktøyene for å nå FNs mål, er såkalte Urban Labs. Her har Bodø, som eneste by, blitt plukket ut.

– Ekspertenes rapporter skal være så objektive som mulig. Observasjonene skal gjøres gjennom å oppleve området for første gang, sier lederen.

Prosjektet Ny by - Ny Flyplass er bare noe av det forumet ønsker å jobbe med. Urban planlegging og økonomi er blant temaene Mejia forventer at man setter fokus på.

– Kanskje må de som har jobbet med militærflyplassen i byen finne andre jobber og andre felt å jobbe med når basen flyttes. Vi må se på denne økonomiske reorganiseringen av regionen. Det blir en del av rapporten.

ny by ny flyplass

Ved å flytte dagens rullebane i Bodø to kilometer lenger sør vil det frigis arealer til å bygge en helt ny bydel.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.