Hopp til innhold

Fikk nei til oppdrett i verdensarvområde – håper myndighetene snur

Både Vega-ordføreren og verdens største oppdrettsselskap håper departementet snur og likevel gi tillatelse til å drive oppdrett i Vegaøyan verdensarvområde. – Noe annet vil vært rimelig spesielt, mener Mowi Norway AS.

Lånan/Vega/Nordland På dunværet, Lånan, har Ærfuglbestanden tatt seg opp og det er flere hekkinger enn før. Det betyr mer dun for de dunsankerne. Foto: Øyvind Nordahl Næss/VG

UNIKT KULTURLANDSKAP: Vegaøyene er kjent for sitt unike kulturlandskap og for sin eldgamle ærfugltradisjon. Her ser du de små trehusene som fungerer som hjem for ærfuglene mens de hekker.

Foto: Scanpix

Det var i april at Miljødirektoratet satte foten ned for oppdrett ved Rørskjæran i verdensarvområdet på Vega, tre år etter at Fylkesmannen i Nordland ga tillatelsen.

Avgjørelsen kom som en skikkelig kalddusj både på Vega kommune, Nordland fylkeskommune og ikke minst verdens største oppdrettsselskap, Mowi Norway AS.

Eivind Nævdal-Bolstad

– Fra dag en har planen vært at det skal være mulig å drive kombinere næringsvirksomhet med verdensarv. Dette ble gjentatt da Erna Solberg besøkte i Vega i mai. Vi håper det resulterer i at klagen vår blir tatt til følge, sier Eivind Nævdal-Bolstad i Mowi. 

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Nærmest på dagen måtte selskapet avslutte arbeidet de har startet med å bygge oppdrettsanlegget i verdensarvområdet på Helgelandskysten.

Rørskjæran utgjør om lag to prosent av verdensarvområdet.

Både Mowi og Vega kommune klaget avgjørelsen inn til Miljødepartementet, og i dag møter oppdrettsselskapet og Vega-ordføreren politisk ledelse i Klima- og miljødepartementet.

– Dette har vært en krevende prosess. Vi er selvsagt spent på utfallet av klagen, men vi håper at regjeringen vil støtte ny næringsaktivitet i Vega når de behandler klagen, sier kommunikasjonssjef i Mowi, Eivind Nævdal-Bolstad.

Mowi optimister

Mowi har begynt arbeidet ved Rørskjæran i Vegaøyan verdensarvområde

Da arbeidet i verdensarvområdet ble stanset i vår, hadde Mowi investert om lag 10 millioner kroner på anlegget. Planen er å opprett ni stillinger på anlegget til rundt 100 millioner.

Selskapet er optimistisk foran møtet med departementet i dag.

– Vi er jo nå i en tid hvor partilederne kappes om å lovprise lokaldemokratiet. Det ville vært rimelig spesielt dersom de nå i løpet av valgkampen skal overstyre både Vega kommune og Nordland fylkeskommune til de grader i en sak som dette, sier Bolstad.

– Vil tape seks millioner i året

Også ordfører Andre Møller (Ap) skal delta på møtet. Han har allerede varslet erstatningskrav dersom ikke kommunen og oppdrettsselskapet vinner fram.

André Møller (Ap)

–  Vi håper sterkt på en avklaring i departementet i dag, sier Vega-ordfører Andre Møller.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Ifølge beregninger kommune har gjort vil Vega tape seks millioner kroner i året pluss ringvirkninger dersom regjeringen sier nei. Ordføreren har varslet at kommunen da vil søke staten om økonomisk kompensasjon eller flere offentlige arbeidsplasser.

– Denne saken har vært spesiell. Politikerne hadde jo allerede gitt en midlertidig tillatelse på fem år i påvente av en konsekvensutredning av området. Derfor er det trist at embetsverket ikke godtar et politisk vedtak, sier ordføreren.

Frykter for verdensarvområdet

Vegaøyene består av 6.500 øyer, holmer og skjær og er kjent for sin rike dunværtradisjon. Området ble skrevet inn på Unescos liste over verdens kultur- og naturarv i 2014.

Siden 2016 har Mowi (tidligere Marine Harvest), jobbet for å kunne drive oppdrettsanlegg i verdensarvområdet.

Ærfugl

Ærfuglen er kåret til Nordlands fylkesfugl.

Foto: Bård-Jørgen Bårdsen / NINA

Riksantikvaren og Miljødirektoratet krever at kommunen gjennomfører en konsekvensutredning av området. Dette arbeidet er i gang, men vil ta minst to år.

Det er manglende kunnskapsgrunnlag for hvilke påvirkninger industrien kan ha på området, har fått riksantikvaren til å frykte for verdensarvstatusen.

– Unescos har slått fast at det er usikkerhet rundt konsekvenser av ytterligere oppdrett i Vegaøyan på grunn av manglende kunnskapsgrunnlag. Rådet er at det ikke må iverksettes tiltak før konsekvensene er utredet, sa riksantikvar Hanna Geiran tidligere i år.

Vega kommune