Hopp til innhold

Nå er det siste sjanse!

Gi din stemme til din favoritt!

Årets Nordlending 2014

KANDIDATENE: En av disse ti blir årets Nordlending.

Foto: Faksimile: NRK

Hvis du vil sikre at din favoritt får stemme i årets utgave av Årets Nordlending, har du muligheten fram til fredag klokka 10.00.

– Vi nærmer oss 3.000 stemmer, og det er god spredning i stemmene. Det fortsatt åpent om hvem som får flest stemmer. Juryen legger stor vekt på stemmeresultatet og begrunnelsene før den endelige avgjørelsen tas, sier juryen, som i år består av Silje Brandvoll, Jan- Eirik Hanssen, Hill-Marta Solberg og Tone Kunst.

Her kan du stemme

– Vi oppfordrer alle som ikke har stemt til å gjøre det.

Det er totalt ti kandidater som er nominert til «Årets Nordlending». Og her er noen av begrunnelsene som har kommet inn:

Juryen til Årets Nordlending

Juryen oppfordrer alle til å gi sin stemme til årets Nordlending

Foto: Alexander Kjønsø Karlsen / Avisa Nordland


Solveig Melkeraaen:

- Det er vel ingen ting som er så vanskelig for andre å forstå som psykisk sykdom. Solveig Melkeraaen har virkelig framstått som et verdig eksempel på en nordlendings skaperkraft gjennom å skape filmen «Flink pike». Det skal enorme krefter og stå-på-vilje til å klare dette når en gjennom filmens handling får vite hva hun har hatt å stri med. Å tørre å gi av seg selv for at andre skal få større forståelse av psykisk sykdom gjør at jeg stemmer på Solveig Melkeraaen som "Årets nordlending 2014".

- Fordi hun på en modig måte bruker seg selv til å sette fokus på depresjon .Noe som er viktig å få frem i dagens samfunn .

- Solveig Melkeraaen har vist et enormt mot ved å blottlegge sin egen sykdomshistorie på den måten som hun gjør i «Flink pike». Jeg synes hun fortjener denne prisen fordi hun setter lys på et så viktig tema som psykisk helse, og fordi hun gjør dette på en original, rørende og humoristisk måte som bidrar til at sykdommen blir litt mindre skummel å være åpen om.

Erlend Elias Bragstad:

- En type det virkelig står respekt av og som setter di samiske homofile på dagsorden.

- Erlend Elias er en god ambassadør for Nordland. Han er stolt av å være samisk, stolt homofil, dyktig i sitt arbeid, holder på dialekten sin i Tigerstaden, samt skrekkelig morsom da han byr på seg selv.

- Årets Nordlending må bli Erlend Elias som er seg selv fullt og helt på godt og vondt. Han har lært meg at man skal tørre å være den man er og det skal respekteres. Jeg har oppfattet han som en stolt same,homofil og menneske og han er et stort forbilde for alle. At han har beholdt sin dialekt og fremelsker sin Nordnorske bakgrunn midt i Oslogrytas trendsettermiljø er modig når man skal gjøre karriere i et overflatisk og krevende miljø. Han har en enorm humor og varme som bare gjør deg avslappet og glad. Han har nådd lengre enn de fleste kan drømme om med sin unike og uredde stil og ikke minst fordi han har et stort hjerte for mennesket bak fasaden. Jeg har aldri møtt han, men håper virkelig han kan få æren av å bli årets Nordlending.

Liv Kari Antonsen:

- I stedet for å trekke seg beskjemmet tilbake, trer hun fram i lyset og tar med seg alle i samme situasjon. At overskuddet av hennes innsats går til krefsaken, må være en prisverdig samfunnsstøtte til manges nytte.!
De jobbene hun har vært med på, viser at hun også gleder seg over å vise vei fremover for alle sine medsøstre til et normalt og bedre liv.!
Alt dette gjør henne til en verdig kandidat til årets Nordlending.- En uselvisk og varm dame, med stort hjerte og pågangsmot. Måten hun har taklet sykdommen på er til etterligning for alle i samme situasjon. Blant annet gjennom ukuelig positivet, åpenhet og ærlighet. Hun fremmer en sak som for mange er vanskelig nok som den er. Hun er og med å bryte ned grenser for de som er utsatte for slike alvorlige hendelser i livet. Både for de som er rammet direkte og også for deres familie og venner. Liv Kari er årets nordlending, som fram-snakker kvinner i en ellers vanskelig tid for dem, og ikke minst en vanskelig tid for henne selv.

- Har hatt kreft selv og var på stråling i Tromsø for ti år siden sammen med ti fantastiske damer som alle hadde brystkreft og manglet hår. Jeg fikk en fantastiske stor respekt og beundring for de alle. Så derfor går min stemme til Liv Kari Antonsen som står frem og gir denne gruppen et ansikt utad.

Erlend Mogård-Larsen:

- Satser fullt og helt på alt han har tro på, kulturmann med stor K, skaper entusiasme og håp i kystnorge, der andre sier ideene er uoppnåelige , går han all in og gir seg ikke før det er blitt til gull! Han ser ikke mørkt på det, sålenge hn har tro på det selv. Løper ikke til pressen for å få omtale om sine gode ideer, han venter til de kommer snikende, når de endelig skjønner hvor store ting han klarer å skape!

- Erlend Mogård-Larsen har bidratt til at kulturprosjekter har fått betydning ut over selve prosjektet. For eksempel betyr Trænafestivalen mye for hele det lille øysamfunnet og by:Larm har betydning for hele musikknorge

- For hans kulturengasjement i hele landet, men spesielt i NordNorge over mange år. Kulturprosjektene i Nordland (Liaf, Træna og Salt ) tar utgangspunkt i Nordlands særegne natur og folket som bor her. Dette krydret deretter med kunst og musikk. Historien til samfunnet og levesettet, lang tid tilbake hører også med i prosjektene. Tar også med hans evne til å markedsføre Nordland gjennom prosjektene såvel innenlands som ute i verden. F.eks er Salt omtalt i mer enn 70 artikler i utenlandsk presse.

Sondre Justad:

- Sondre Justad er ikke bare en fantastisk artist, han er også ett godt og omsorgsfullt menneske. Han engasjerer seg i miljø og i gatenært arbeid. Jeg er imponert over hans talent og vakre stemme!

- Ingen har fremmet Nordland på samme måte som Sondre har dette året. Sondre Justad elsker åpenlyst plassen han kommer fra. Dessuten er han et musikalsk geni som lager hooks som ingen andre. Og selv om han synger på norsk, går musikken hans utenfor landets grenser; han samarbeider med internasjonale stjerneprodusenter.

- Jeg stemmer på Sondre fordi han gjør mæ mo i knærne hver gang æ hør musikken hannes eller ser han på tv!

Kriss Rokkan Iversen og Kjersti Eline Tønnesen Busch:

- Fantastisk at noen med høy ekspertise og utdanning formidler kunnskap om havet som økosystem både til skolebarn og i forskermiljø. Enormt viktig fokus både for Nord-Norge og verden, der man trenger engasjerte eksperter som Kriss og Kjersti.

- I tillegg er en kunnskapsbedrift som Salt, lokalisert i Svolvær, viktig for nærmiljøet og for andre som ønsker å satse lokalt. Det viser at man kan få til et viktig miljø utenfor de store byene, i selve kystmiljøet de her fokuserer på.

- De bor og jobber i Svolvær med en bedrift og nyskapning få har sett maken til. De viser et nytt bein å stå på her i regionen og ikke bare primærnæring og turisme. De er kvinner og forbilder til å se opp til. De bidrar til å sette Nordland på kartet og viser at man ikke trenger å bo i de største byene i landet for å få ting til. De kan bidra til at flere nordlendinger med høyere utdanning velger å bosette seg her istedet for å bidra til flytte og kunnskaps-strømmen sørover.

- Dyktige og topp utdannede kvinner, som tør satse. Og dermed er et godt eksempel for andre unge kvinner som vil noe mer med utdannelsen sin. De skaper også arbeidsplasser, etterlengtede arbeidsplasser i Nord-Norge.

Geir Lundestad:

- Flott ambassadør for Norge og Nordland. Bør hedres nå når han takker av etter lang og tro tjeneste i Nobelkomiteen. Dyktig, kunnskapsrik, humørfylt. Viktig arbeid med å sette fred på dagsorden.

- Han er en nordlending som gjennom mange år har hatt en flott posisjon hvor han kan fremme det norske og nordnorske i mange sammenhenger. Han er hvert år på ferie i nord-Lofoten inkludert.

- Han er fritt-talende og har vært ny-tenkende.

- Geir Lundestad har et vell av kunnskap, som han gjerne deler med oss alle, med en klar og tydelig nordlandsdialekt og med varme og humor. Han har vært med å sette dagsorden i vårt eget land i ymse medier og om flere tema, og på verdensbasis i kraft av sin stilling som direktør i Nobelinstituttet. Alltid nordlending, og stolt av det.

Svein Arne Brygfjeld:

- Svein Arne har klart å realisere et drømmeprosjekt i verdensklasse. Med stort pågangsmot, sterk vilje og utallige arbeidstimer har han klart å fullføre prosjektet som vil ha betydning både for lokalbefolkning, turister og ikke minst for folkehelsa!

- Svein Arne Brygfjeld er en utholden og dyktig person som representerer landsdelen og dens spektakulære natur på en fantastisk flott måte. Han bidrar til å gjøre nordlendingen stolt over sin egen landsdel samt synliggjøre den langt utenfor landets grenser. Jeg vet personlig at dette prosjektet også har fått folk som ikke er typiske fjellvandrere til å ta den høvelig krevende turen opp til Rabot hytta samt økt interessen for Norges Turistforening.

- Svein Arne Brygfjeld og Hemnes Turistforening har med Rabothytta gitt friluftslivet på Helgeland og i Nord Norge et solid løft! De har vist at vi kan bygge spektakulære turisthytter også nordpå, selv om vi har lavere befolkningstall her nord. Og jeg setter veldig stor pris på at hytta er en selvbetjeningshytte og ikke en betjent turisthytte, som i mitt syn er en unødvendig driftsform for ei turisthytte i Norge. Jeg håper mange lar seg inspirere av Svein Arne Brygfjeld og for den stå-på-viljen han har vist, og at det kan få ringvirkninger for ytterligere satsning på friluftsliv i vår fantastiske natur nordpå!

Børge Lund:

- En av Nordlands største idrettsprofiler de siste tiårene har lagt opp i år på landslaget, hvor han har vært en bauta gjennom mange år.

- Ikke nok med det. Han har valgt å bidra lokalt i Bodø med all sin kunnskap og erfaring, og avslutter karrieren som spiller og trener lokalt i Bodø hos BHK.

- Han fortjener det på bakgrunn av dette, og siden han ga seg på landslaget i år, samt ført BHK i toppen av håndballnorge vil kanskje ikke sjansen komme igjen.

- Han må få prisen, og det i år

- Ingen andre håndballprofiler fra nord har oppnådd det han har gjort. Det at han kom tilbake til moderklubben og vil gi litt tilbake til dem på slutten av sin karriere er toppers!

- Børge Lund har i mange år vært på landslaget i herre-handball, og aldri benektet hvor han kom fra. Han benektet aldri hvor han kom fra, men viste stolthet over å være fra nord norge :) Med sin dialekt og sin dyktighet innen hadballen satte han Nord Norge tidlig på kartet. Når han sluttet med sin proffkarriere overtok han lederansvaret for handballen for herrer i Bodø, noe som ble lagt merke til, Han kom hjem, uten "madonnanykker", men med et åpent nord norsk sinn og følte glede over å være kommet hjem.

Harald Kuraas:

- Har gjort en fantastisk innsats for å få Nord Norge på ishockeykartet i Norge. Framtiden for ishockey i Norge er at vi klarer å samle hele landet. Dette vil styrke sporten i Norge. Sverige har klart dette for flere tiår siden og de er faktisk blant de beste i verden.Dette kan vi også klare men da må hele landet være representert. Nordland Troms og Finnmark. Det var det samme med fotballen inntil Tromsø og Bodø/Glimt kom på topp i Norge.

- Harald er evig optimist og har bevist at det det er mulig å bygge noe stort innenfor frivillig arbeid.

- Innsatsen for å skape en ishockey klubb på høyt nivå på kort tid står det stor respekt av - mot alle odds.

- Han har vært med på å skape stolthet og entusiasme - ikke bare i Narvik, men i hele landsdelen.

- Det legges merke til når meritterte lag som Manglerud Star og Hasle Løren kommer til Narvik og blir slått. Likevel sitter de igjen med en god følelse etter å ha opplevd atmosfæren i Nordkraft Arena - ingen andre steder i norsk 1. divisjon har så mange publikummere på kamp.

- Arctic Eagles er i ferd med å bli for Ishockey det som Bodø Glimt er for fotballen i Nordland - og det i løpet av noen få år.

- Mye takket være Haralds entusiasme og pågangsmot.

- En fantastisk innsats for etablering og utvikling av ishockey som en "folkebevegelse" I Narvik. Gjennom hardt internt arbeid i og for klubben, og eksternt mot folk flest, har han i vesentlig grad bidratt til entusiasme og oppslutning om ishockeyklubben blant "vanlige" folk - av alle aldre og begge kjønn. På hjemmekampene til Narvik Hockey heier alt fra bestemødre/bestefedre til små barnebarn. Med sin positivitet og entusiasme har Harald Kuraas bidratt til noe vesentlig og uvanlig: å samle Narviks befolkning om en aktivitet og skape nysgjerrighet og interesse langt utenfor kommunen.