Én stemme avgjorde: Evenes sier nei til Narvik

Med én stemmes overvekt har kommunestyret i Evenes vedtatt at de ønsker å forbli en selvstendig kommune. Ni representanter sa nei til sammenslåing, mens åtte sa ja til at kommunen skulle bli en del av Narvik.

Kommunestyret i Evenes

I dag vedtok kommunestyret i Evenes at kommunen fortsatt skal stå alene.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Saken oppdateres

Resultatet i kommunestyret står i kontrast til folkemeningen i Evenes. Da folket sa sin mening, skilte det bare seks stemmer mellom de to mest populære alternativene, som begge innebar sammenslåing med en eller flere naboer.

I folkeavstemningen sa 39,7 prosent at de ville at kommunen skulle slå seg sammen med Skånland og Tjeldsund, det såkalte ETS-alternativet. 38,9 prosent ville slå seg sammen med Narvik.

Kun 18,6 prosent ville at Evenes skulle stå alene.

Ordfører Svein Erik Kristiansen (H) er ikke overrasket over utfallet.

– Hvis jeg skal oppsummere debatten, så er det frykten for en større kommune som ble avgjørende. Det var helt som forventet, sier han.

Nå ligger Evenes' skjebne i hendene til Fylkesmannen og regjeringen. De er de som til slutt tar avgjørelsen.

Ordfører Kristiansen tror ikke de får en enkel jobb.

– Jeg vil tro de vil vurdere de faglige utredningene, og de peker på at et samarbeid i Ofoten med Narvik er den beste løsningen. Men det får bli opp til dem, dette er ikke lenger i våre hender.

Fornøyd tross tap

Terje Bartholsen i Folkeaksjonen for ETS, er fornøyd til tross for at hans primærstandpunkt ikke fikk en eneste stemme av politikerne.

– Dette var det best mulige vedtaket. Det var en veldig sterk stemning blant politikerne for Narvik, selv om det ikke var det blant befolkningen, sier han.

– Det var en stor risiko for at vi ble slått sammen med Narvik, og det ville vært det verst tenkelige for ETS-alternativet, fortsetter han.

Fylkesgrensen flyttes ikke

Vedtaket i dag betyr at fylkesgrensen mellom Nordland og Troms ikke flyttes per nå, slik forutsetningen var dersom ETS-alternativet fikk flertall.

I nord har fylkesgrensen vært som i dag helt siden 1789, mens den i sør ble endret i 1852 da hele Bindal prestegjeld ble en del av Nordland.

Rådmannen har innstilt på å fortsette som egen kommune. Men formannskapet vil ha saka opp i sin fulle bredde.

– Formannskapet ønsker en så bred debatt som mulig. Saken er så kompleks at vi vil ha med alle alternativene inn i den avgjørende fasen.

Dagens møte i kommunestyret begynner kl. 10:00, følg oss her på kommune-TV:

Publisert av Evenes kommune Torsdag 16. juni 2016

Kampvotering

Alle forslagene skal stemmes over- og det kan bli ei kampvotering, medgir varaordføreren.

Ordførerkandidat Rune Edvardsen i Narvik Ap

Arbeiderpartiordfører Rune Edvardsen si ja takk til dem som vil slå seg sammen med Narvik.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Det er vanskelig å spå utfallet. Men det blir spennende, sier hun.

Det var Narvik-alternativet som i folkeavstemninga i Evenes fikk nest flest temmer. Også i Narvik er det bystyremøte i dag- og som mange andre byer vil Narvik og Arbeiderpartiordfører Rune Edvardsen si ja takk til dem som vil.

– For Narvik sin del ønsker vi alle som vil slå seg sammen med oss velkommen. Vi er veldig spente på hva som skjer i Evenes i dag. Det er kanskje den eneste kommunen som har signalisert at de kanskje ønsker å slå seg sammen med oss.

I går vedtok kommunestyret i Skånland enstemmig å gå inn for sammenslåing med Evenes og Tjeldsund.

Laster kart, vennligst vent...

Slik kan en ny kommune bestående av Evenes, Tjeldsund og Skånland bli seende ut.