Innbyggerne delt på midten: – Redd for å bli overkjørt

Med bare seks stemmer overvekt er det knapt flertall blant innbyggerne i Evenes i Nordland for å slå seg sammen med naboene Tjeldsund og Skånland. Men storebror Narvik er en forhåndsfavoritt blant politikerne.

Ordfører i Evenes, Svein-Eirik Kristiansen og Terje Bartholsen , leder ETS-alternativet

Med seks stemmer overvekt er det knapt flertall blant innbyggerne i Evenes for å slå seg sammen med nabokommunene Tjeldsund og Skånland. Men storebror Narvik er en forhåndsfavoritt blant politikerne. Det blir spennende dager framover for ordfører Svein-Eirik Kristiansen (t.v.) og Terje Bartholsen, leder for ETS-alternativet.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Blant kommunestyrerepresentantene er det Narvik som leder an. Nå blir det opp til dem å ta en avgjørelse om hvem Evenes skal slå seg sammen med, sier ordfører i Evenes, Svein-Eirik Kristiansen.

Redd for å bli overkjørt

Skilt i Skånland

Dersom de to nordlandskommunene Evenes og Tjeldsund slår seg sammen med Skånland i Troms, flyter den nye storkommunen nordover til Troms.

Foto: Mathis Eira / NRK

Terje Bartholsen, som leder i Folkeaksjonen for Evenes, Tjeldsund, Skånland-alternativet (ETS) frykter at politikerne skjærer igjennom og går for Narvik-Ofoten-alternativet i kommunestyret 16. juni.

– Med 39,7 prosent er vi er fortsatt det alternativet med størst oppslutning. Det er av vesentlig betydning. Det er tre kommuner som har skrevet under på en intensjonsavtale om samarbeid. Hvis det samarbeidet får størst oppslutning hos befolkningen i alle kommunene, er det et vesentlig argument for å gå videre, mener han.

I Tjeldsund sa 48,29 prosent av de frammøtte ja til naboene Evenes og Skånland, mens i Skånland ble flertallet for ETS-alternativet 79,5 prosent.

Laster kart, vennligst vent...

Slik kan en ny kommune bestående av Evenes, Tjeldsund og Skånland bli seende ut.

Nei-flertall

Resultatet av folkeavstemningene i de tre siste kommunene i Nordland er klare. Igjen er lav valgdeltakelse og nei-flertall stikkordet.

I Andøy kommune vil 80 prosent av de stemmeberettigede at kommunen skal bestå som i dag. I Lødingen sa 72,3 prosent av dem som stemte nei til kommunesammenslåing, mens 76 prosent av dem som stemte i Ballangen vil at kommunen skal stå alene.

Andenes

I Andøy kommune vil 80 prosent av de stemmeberettigede at kommunen skal bestå som i dag.

Foto: Kari Skeie / nrk

Skånland og Evenes (ETS-kommunen): Slå seg sammen med 48,29 prosent.

Ny blåmandag for Sanner

I går stemte innbyggerne i 47 kommuner over om de vil slå seg sammen med nabokommunene. Så langt er det kun flertall for sammenslåing i ti kommuner.

Laster kart, vennligst vent...

SJEKK DIN KOMMUNE: Her kan du se resultatene fra folkeavstemningene så langt. Fasit etter mandagens 47 avstemninger er nei-flertall i 35 kommuner (mangler resultater i to av kommunene)