Nei-bølge i nord: – Det blir endringer i kommunestrukturen uansett

I dag ble Bodø tildelt prisen for Norges mest attraktive by. Men nabokommunene deler ikke begeistringen. Samtlige seks nabokommuner sier nei til å inngå i en storkommune med Bodø. – Det blir endringer i kommunestrukturen uansett, svarer kommunalministeren.

Jan Tore Sanner og Ida Pinnerød i Bodø

Bodøværingene hadde møtt opp i sentrum i dag for å spise marsipankake og for å se kommunalminister Jan Tore Sanner (H) dele ut prisen til byen og ordføreren. Dessverre for ordfører Ida Pinnerød (Ap) er ikke byen like populær for naboene.

Foto: Ola Helness / NRK

I dag kom kommunalminister Jan Tore Sanner (H) kom til byen som er kåret til Norges mest attraktive by i konkurranse med 384 byer i landet. Men befolkningen i kommunene rundt er ikke like begeistret. Nabokommunene Gildeskål, Saltdal, Rødøy, Værøy, Røst og i kveld Steigen har alle sagt nei til sammenslåing med storebror.

– Nå er det jo først i dag Bodø får prisen. Kanskje det vil hjelpe på. Jeg tror nok flere kommuner kommer til etter hvert, sier kommunal- og moderniseringsministeren.

Sanner vil ikke være med på at håpet om en storkommune med 62.000 innbyggere i Salten er ute.

– Må være tålmodig

Jan Tore Sanner, Ida Pinnerød og Ole Henrik Hjartøy

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) delte ut prisen til Bodø og ordfører Ida Pinnerød. Til høyre eks-ordfører Ole Henrik Hjartøy (H).

Foto: Ola Helness / NRK

– Vi må ha litt tålmodighet. Det er lenge til vi skal ta de endelige avgjørelsene. Vi må tenke nytt og framover, og utvikle kommunene i årene som kommer. Det er noen som sier nei, men også en god del som sier ja. Det blir endringer i kommunestrukturen uansett, sier han til NRK.

Selv om det skyller en nei-bølge over Kommune-Norge, mener Sanner det går riktig vei.

– Det kommer mange nye kommuner til rundt om i landet. Det er bra for innbyggerne og bra for næringsutvikling og jobbskapning.

– Tror du folk skjønner hva de svarer på når de svarer nei?

– Det er ofte kompliserte regnestykker, men folk har god vurderingsevne. Enkelte steder er det lav valgdeltakelse, og det viser at det er greit at politikerne tar beslutningen. Men jeg har stor tillit til folks vurderingsevne. Mange steder i landet blir det ja, og det skyldes nok at politikerne på en god og overbevisende måte har fått fram fordelene.

Rungende nei

Ordføreren håper på tett samarbeid med naboene, selv om giftermålet ser ut til å krasjlande.

– Jeg er helt sikker på at naboene vil samarbeide med oss. Men om det blir giftermål får vi jo se på i tida som kommer, sier hun.

Jan Tore Sanner og Ida Pinnerød i Bodø

Kommunalminister Jan Tore Sanner fikk en omvisning i Norges mest attraktive by av ordfører Ida Pinnerød – på sykkel.

Foto: Ola Helness / NRK

Søndag sa et overveldende flertall av innbyggerne på Værøy og Røst nei til å slå seg sammen til en storkommune med Bodø som kommunesenter.

– Jeg tror mange Røst-væringer er redde for å bli slukt av Bodø, sier Røst-ordfører Tor Arne Andreassen fra Felleslista. Ordfører på naboøya Værøy Dagfinn Arntsen fra KrF tror folk er skeptiske til den nye kommunereformen.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) i Bodø

Kommunalminister Jan Tore Sanner vil ikke være med på at håpet om en storkommune for Salten er ute.

Foto: Ola Helness / NRK

– Folk har kjempet i århundrer for å få være for seg selv. Det handler om identitet, sier han til NRK.

Klar tale fra Steigen

Etter flere måneder med forhandlinger inngikk de sju kommunene Røst, Værøy, Steigen, Rødøy, Bodø, Gildeskål og Saltdal en intensjonsavtale om å slå seg sammen.

Men befolkningen i alle de seks omkringliggende kommunene sier nei.

Mandag kveld kom de siste resultatene tikkende inn fra Steigen. 64 prosent av de frammøtte sier nei til Bodø. 35 prosent svarte ja.