Hopp til innhold

Planer om sommerstengte sykehus droppes

Helseminister Bent Høie kan i dag bekrefte at det ikke blir sommerstengte sykehus i Nord-Norge, slik Helse Nord truet med tidligere i år.

Bent Høie

– Jeg er glad for at Helse Nord i dag har bekreftet at de ikke er aktuelt med sommerstengte sykehus, sier Bent Høie.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Jeg er glad for at Helse Nord i dag har bekreftet at det ikke er aktuelt med sommerstengte sykehus, sier Bent Høie til NRK.

Med det setter Helse Nord punktum for sommerens store helsedebatt i Nord-Norge.

Mange ubesatte stillinger

Det var i juni at direktør Lars Vorland fortalte at mangelen på vikarer er så prekær at Helse Nord derfor vurderte å stenge ned hele sykehus om sommeren.

Lars Vorland, direktør i Helse Nord

Lars Vorland, direktør i Helse Nord

Foto: Barbro Andersen / NRK

Vorland fortalte at Helse Nord var engstelige for å holde åpne avdelinger med mange ubesatte stillinger. Han mente ordningen burde innføres dersom det var den eneste måten å kombinere ferieavvikling og et godt helsetilbud.

– Et tiltak kan være å stenge ned hele sykehus i deler av sommeren. Så lar vi folk derfra jobbe på det nærmeste sykehuset, slik at vi i hvert fall har full beredskap et sted, forklarte direktøren.

Men nå har altså Helse Nord, som driver sykehus fra Helgeland i sør til Finnmark i nord, lagt ideen død.

– For oss var det lite sannsynlig at vi noen gang kom til å gjøre dette på grunn av ferieavvikling. Nå er det klart at vi ikke kommer til å gjøre dette, sier direktøren i Helse Nord, Lars Vorland.

Men utredningen for hvordan de skal løse bemanningsproblemene på sommeren, vil likevel fortsette.

– Den setter vi igang med umiddelbart, men vi kommer ikke til å utrede om vi skal legge ned sykehus i sommerferien. Vi håper å finne svar for fremtiden.

Ønsket utredning velkommen

Audun Lysbakken var blant dem som ville ha svar fra Høie når det gjaldt sommerstengte sykehus.

Høie svarte at han ønsket en utredning velkommen, men i dag er han glad for at det gikk som det gikk.

– Dette skapte stor uro i Nord-Norge og mange var bekymret for sitt tilbud. Det er det nå ikke lenger noe grunnlag for, sier helseministeren.

Vil bli endringer

Han forteller at Helse Nord fortsatt vil jobbe for å finne en best mulig måte å gjennomføre sommeren på.

– Det vil bli endringer. Men når det gjelder akuttfunksjoner og indremedisin, er det ikke aktuelt å flytte virksomheten fra et sykehus til et annet på sommeren.

Audun Lysbakken, som har fulgt saken, mener helseministeren burde ha satt ned foten på en langt tidligere tidspunkt.

– Jeg opplevde dette som et forsøk på å se hvor langt Helse Nord kunne «strekke» helseministeren i retning av færre sykehus i nord. Bent Høie bidro til å skape utrygghet hos befolkningen når han ikke satt foten ned for forsøket på å kutte i avgjørende helsetilbud, sier han til NRK.

– Glad ikke svaret ble ja

Ordfører i Narvik, Tore Nysæter (H), håper planene om sommerstengte sykehus i Nord-Norge er lagt død for alltid.

– Det er rett konklusjon og jeg håper det setter et endelig punktum for denne ideen. Det er ikke tvil om at kommunene ikke likte forslaget. Hvis konklusjonen hadde vært annerledes, ville jeg vært bekymret. Da ville vi jobbet mot det.

Helse Nord har tidligere stengt fødeavdelingen i Narvik på sommeren, noe som førte til at stressede gravide forsøkte å sette i gang fødselen før fødeavdelinga sommerstengte.

– Det har vært en ekstrabelastning og ulempe for de fødende. Å stenge sykehusavdelinger er ikke noe vi vil anbefale, sier ordføreren i Narvik.

helse-nord-sykehus