NRK Meny
Normal

Blir en av stjernene i ny BBC-serie

Vikingmuseet i Lofoten og vikingskipet «Lofotr» er blant kulissene i ny britisk dokumentarserie.

Vikingskipet Lofotr i Vesterålen

Vikingskipet «Lofotr» blir å se i en britisk dokumentarserie til høsten.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Det er ikke første gang museet får omtale i britiske medier. Senest i fjor havnet Lofotr Vikingmuseum i Daily Mail etter at de lyste ut stillingen som høvedsmann.

Hege Anita Eilertsen, markedssjef ved Lofotr Vikingmuseum

Hege Anita Eilertsen, markedssjef ved Lofotr Vikingmuseum

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Denne gangen er det BBC-kanalen History Channel, som har vært i Lofoten for å gjøre opptak til en dokumentarserie om vikingtida og det britiske skjebneåret 1066.

– Det er nok flere enn oss som kan fortelle historien, men for oss er det en fjær i hatten at de velger å komme til oss, sier markedssjef Hege Anita Eilertsen ved vikingmuseet på Borg i Lofoten.

Kommer på tv til høsten

I løpet av helgen har teamet fra den britiske tv-kanalen og lokale krefter filmet vikingskipet «Lofotr» mens det var ute og seilte, i tillegg til opptak inne på selve museet.

– Det er veldig artig. Det er ikke veldig mange steder i verden du kan komme om bord i et vikingskip. Hvert fall ikke hvor du kan være med å seile og treffe et mannskap, sier Eilertsen.

Serien med tre episoder har fått tittelen «1066 a Year to Conquer Britain», og skal etter planen vises på britiske tv-skjermer i løpet av høsten.

Innspilling av dokumentarserie ved vikingmuseet i Lofoten

Dan Snow (t.h) skal lede serien. Her fra innspillingen på vikingskipet i Lofoten.

Foto: Aurora Borealis Multimedia

Glad for oppmerksomheten

Dokumentaren tar blant annet for seg kulturer og folkeslag, som gjorde forsøk på å invadere England, og det er der vikingene og Borg kommer inn i bildet.

I Lofoten er de glade for oppmerksomheten og muligheten til å vise seg fram, men museet synes det er flere grunner til å juble over innspillingen.

– Noe annet er den museumsfaglige anerkjennelsen som ligger i dette, gjennom at vi blir veid og funnet god og tung nok til å kunne bidra med kulisser, våre seilkunnskaper og skipet, sier Eilertsen.

Får drahjelp av tv-serier

Interessen for å oppleve autentisk vikingliv og vikingehistorie har eksplodert de siste årene. Siden oppstarten i 1995 har besøkstallet ved vikingmuseet i Lofoten steget jevnt, og er i dag Nord-Norges best besøkte museum.

Oppmerksomheten tv-serier som «Vikings» har gitt vikingene, er noe av forklaringen til museets popularitet.

– Store mediehus som BBC og National Geographic er ofte på besøk hos oss, noe som også bidrar til interessen, sa høvding ved Lofotr, Terje Bøe, til NRK i fjor.