Hopp til innhold

Bjørn slo til 400 meter fra huset

Sauebonde Kristian Moberget har siden lørdag funnet fem maltrakterte sauekadaver bare noen hundre meter fra gården. – Dette er uten tvil bjørn som har vært på ferde, konstaterer han.

Sauebonde Kristian Moberget i Hattfjelldal har mista 80 sau

FEM KADAVER PÅ FIRE DAGER: Dette synet møtte sauebonde Kristian Moberget på Storli gård i Hattfjelldal.

Foto: Privat

Ifølge Helgeland Arbeiderblad er 80 sau bekreftet drept av bjørn i Hattfjelldal denne sesongen. Fem av dem tilhører Kristian Moberget og kona, som i vår slapp ut 350 sau og lam ut fra Sæterli gård.

– Det er med gru jeg tenker på hvor mange som er tatt av rovdyr. Bjørnen i området har nok tatt langt flere sau enn de kadavrene vi har funnet til nå. Denne uka skal vi søke med hund, og da regner vi med å finne langt flere kadaver, sier Moberget til NRK.no.

To bjørner i området

Sauebonde Kristian Moberget i Hattfjelldal har mista 80 sau

Bjørnen har slått ihjel sauen og spist juret. Resten ligger igjen.

Foto: Privat

Rovviltkontakt Dan Vollan sier til Helgeland Arbeiderblad at de har funnet DNA etter to bjørner i området, og at det er sannsynlig at det er disse som forsyner seg av saueflokkene i fjellbygda.

Mandag kveld ble det funnet nok et sauekadaver, også dette nær gården hvor Moberget. Han synes lite om den nærgående bjørnen.

– Nei, det er ikke greit. Men samtidig ligger gården inntil skogen, og vi har både bjørn, gaupe og jerv i området, sier han.

Nå vurderer han å ta ned sauen tidligere enn planlagt.

– Vi gjeter sauene, men må tydeligvis intensivere tilsynet med dyrene. Og vi må nok starte sauesankingen tidligere i år.

80 sau tatt av rovdyr

Sauebonde Kristian Moberget i Hattfjelldal har mista 80 sau

Sauebonde Kristian Moberget i Hattfjelldal.

Foto: Privat

Det er ikke bare Moberget og kona som har mistet sau i Hattfjelldal i sommer. Naboene hans og andre gårdbrukere i kommunen har så langt mistet 80 sau. Det er flere enn på mange år. Det foregår nå lisensjakt på bjørn Hattfjelldal, men så langt er ingen bjørner skutt.

– Jeg håper de får felt bjørnene, sier Moberget.

Det er Stortinget som har bestemt at Hattfjelldal, som grenser mot Sverige i øst, skal være et bjørneområde. Det har ikke Moberget problemer med å godta.

– Så lenge samfunnet har bestemt at det skal være rovdyr i Hattfjelldal, må vi bare innrette oss etter det og akseptere at det er flere rovdyr her enn andre steder. Sånn er det, sier han.

120 bjørn i Norge

I fjor talte bjørneforskerne 120 bjørn i Norge, mot 3200 i nabolandet Sverige. De fleste av de norske bjørnene oppholder seg så nær svenskegrensen at de kanskje tilhører den svenske stammen. I september er bjørnen særlig aktiv i saueflokkene fordi den snart skal gå i hi.

Trenger fettlag før den går i hi

Sauebonde Kristian Moberget i Hattfjelldal har mista 80 sau

Sauebonde Kristian Moberget i Hattfjelldal frykter bjørnen har tatt flere enn de fem sauene som er funnet de siste dagene.

Foto: Privat

– En bjørn legger på seg opp mot 100 kilo før går i hi om høsten. Derfor får den litt panikk når høsten kommer. Spesielt drektige binnene trenger et ekstra fettlag som må til for å produsere morsmelk til de skal føde i desember/januar, sier bjørneforsker Steinar Wikan, som er seniorrådgiver i Statens Naturoppsyn (SNO) til NRK.no.

Gress, bær og andre planter som bjørnen har spist tidligere på sommeren er i ferd med å visne nå og inneholder lite næring. Det er derfor bjørnen nå jakter på fettrik kost. Derfor går den spesielt etter sauens jur og andre fettrike kroppsdeler.

– Når bjørnen går til angrep på en saueflokk, tar den godbitene først, og lar resten av skrotten liggende igjen. Deretter går den etter den neste sauen. Den har næringsvett og går etter indrefilten, sier Wikan.

Bjørneforskeren sier at en saueflokk er en unaturlig byttesituasjon for bjørnen.

– Sauen blir ikke redd på samme måte som ville dyr, og står ofte i ro i flokken i motsetning til andre byttedyr som elg og andre hjortedyr.

Men det betyr ikke at den ikke spiser resten av sauen.

– Men det gjør den bare dersom det ikke er tilgang på nye dyr, sier Wikan.

Bjørn fra Nordland

Denne ruggen ble fotografert i Susendal i fjor.

Foto: Einar O. Båfjelldal