Hopp til innhold

Kan skyte mer bjørn

Denne bjørnen lever farlig etter nattens rovdyrforlik.

Filmet bjørn som spiste elgkadaver i Saltdal

VIDEO: Denne bjørnen ble filmet mens den spiste et elgekadaver i Saltdal.

Foto: Ørjan Larsos

– Dette forliket vil i praksis føre til mindre bjørn, sier Bjørnar Skjæran, leder i Nordland Arbeiderparti.

Sent i går kveld kom stortinget fram til et rovdyrforlik og satte en øvre grense på 212 bjørn i Norge.

Forliket innebærer også utvidet nødvergerett. Rovdyr kan nå avlives for å beskytte hund ved direkte angrep av rovdyr. Bestandsmålene for gaupe og jerv ble beholdt, mens målene for ulv ble utsatt.

Skjæran er fornøyd med forliket og tror konfliktnivået i norsk rovdyrpolitikk vil reduseres.

Kaller det en fallitterklæring

Men foreningen Våre Rovdyr mener rovdyrforliket er en fallitterklæring fra den rødgrønne regjeringen. De tviler også på lovligheten.

Styreleder Arne Flor i Foreningen Våre Rovdyr (FVR) kaller forliket for historisk med vond smak.

– Stortingsforlik eller ei dette er regjeringens ansvar og regjeringens fallitt. Stoltenberg-regjeringen reduserer med overlegg bestandsmålet for bjørn slik at det enda mindre enn før kan kalles en bestand, sier Flor.

Han mener forliket er i strid med naturmangfoldloven, grunnlovens paragraf 110b og Bernkonvensjonen.

Bjørn i Grane

BJØRN I GRANE: Denne bjørnen ble fotgrafert i Grane, sør i Nordland.

Foto: Einar Olaus Borgfjelldal

– Dette er fallitterklæring av regjeringen at man nå har bestemt seg for å bryte lover og konvensjoner og neglisjere det store folkeflertallet som ønsker levedyktige bestander av rovdyr i Norge, mener Flor.

Han peker på at bjørnen har status som sterkt truet på den nasjonale rødlisten. Verden har vel knapt sett maken til behandling av rødlistede arter fra et land som skryter for en hel verden av å være en miljønasjon, sier han. FVR er en landsomfattende organisasjon som arbeider for livskraftige bestander av rovdyr i Norge.

Bjørnar Skjæran

MINDRE KONFLIKT: Leder av Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran, tror konfliktnivået mellom bønder og rovdyr vil reduseres. Men lederen i Våre Rovdyr kaller forliket en falliterklæring.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Seks bjørner i Nordland

I 2010 ble det observert seks bjørner i Nordland. Tre av dem på Helgeland og tre i Salten. De siste årene har bestanden i fylket svingt fra to til sju bjørner, opplyser Statens naturoppsyn.

– I Norge forøvrig ble det i fjor registrert totalt 166 bjørn. Disse hadde opphav i 6.2 familier. Målet ved forrige rovdyrforlik var at det skulle være 15 familier, opplyser rovviltansvarlig i Statens naturoppsyn Nordland, Vegard Pedersen.

Tror på mindre konflikt

Norges bondelag er fornøyd med forliket.

– Ut av det jeg har fått med meg, er det positivt at de har blitt enig om mer lokal styring. De lokale rovviltnemndene har mer føling med hva som rører seg i sine distrikter, og dette kan føre til at det blir lettere å få ting gjennom, sier lederen i Norsk bondelag Nils T.Bjørke.

Sau revet ihjel av bjørn i Grane

ROVDYRKONFLIKT: Norges bondelag er fornøyd med forliket som setter et øvre tak på bjørnebestanden og gir mer makt til lokale myndigheter.

Foto: Einar Olaus Borgfjelldal

Bjørnar Skjæran i Nordland Arbeiderparti tror de nye bestemmelsene vil føre til færre konflikter mellom bønder og rovdyr.

– Siden rovdyrforliket i 2004 har vi sett at konflikten mellom de to partene har vokst seg veldig stor. Den har blitt for tøff for beitenæringene. Det er veldig viktig at vi bevarer de distriktsnæringene vi har.

– Det viktigste resultatet av forliket er at konfliktnivået mellom beitenæringene og rovdyrene nå vil reduseres. Dessuten justeres og konkretiseres bestandsmålene bedre, saksbehandling skal gå raskere og den lokale rovdyrforvaltningen styrkes, oppsummerer Skjæran.