Hopp til innhold

Sekunder etter knuser bjørnen kameraet

Plutselig hører bjørnen klikkelyden på det infrarøde kameraet, og går til angrep.

Bjørnen i Skaiti angriper kamera

SMIL TIL DET SKJULTE KAMERA! Først oppdager ikke bamsen at den blir filmet. Men plutselig bykser den mot kameraet.

Foto: Stein Halvorsen

Rovviltjeger Stein Halvorsen fra Røkland i nordlandskommunen Saltdal hadde montert et selvutløsende infrarødt viltkamera og lagt ut åte for å kunne sjekke om det er jerv i området, skriver Saltenposten.

Men det var et helt annet rovdyr han bokstavelig talt fikk innpå linsa.

– På det første bildet går bjørnen rolig rundt og spiser. Men plutselig ser han rett i kamera. Det er helt tydelig at den blir oppmerksom på at noe skjer, sier Halvorsen til NRK.no.

Går til angrep

Det blir et lite knepp hver gang kameraet tar et bilde, og jegeren gjetter at det er de svake klikkelydene som har tent bjørnen.

– Sekunder etter bykser den fram. På det siste av de totalt 15 bildene er den på full fart mot kameraet. Og det er bitemerker på det skadde kameraet, forteller Halvorsen.

Ikke blitz

Det var i slutten av april Halvorsen monterte det infrarøde kameraet. Det tar bilder uten blitz, og skal være vanskelig å oppdage.

– Den må ha vært gretten, det er min teori. I ettertid er jeg bare glad for at ikke jeg stod og holdt kameraet, sier jegeren.

Uflaks

Det er ikke første gang Stein Halvorsen får ødelagt et viltkamera.

– Jeg har litt uflaks med kameraene mine, det forrige røk etter fuktskader, og dette ble tatt av en irritert bjørn, innrømmer Halvorsen.

Skremte hytteturister i påsken

Bjørnespor i Skaiti Nordland

BJØRNESPOR: Turgåere kunne se bjørnespor i Skaiti langfredag og oppdaget senere bjørnen.

Foto: Astrid Nordkyn

I påsken ble bjørnen i Skaiti i Nordland filmet av en familie på skitur i det populære turområdet. Halvorsen tror det er den samme bjørnen han har filmet.

Etter fem måneder søvn, sniker i disse dager de store brune seg ut av hiet. Hannbjørner forlater normalt hiet sent i mars eller april, men bjørnene i nord er latere enn sørpå og forlater hiet noe senere fordi vinteren varer lenger.

– Den er nok litt blyg, og prøver å skjerme privatlivet sitt.

Forventer ikke hevnakasjon

Stein Halvorsen og jerveblink

Stein Halvorsen

Foto: Asgeir Heggen

Halvorsen mener det er bra og spennende å ha bjørn i naturen.

– Slike opplevelser krydrer hverdagen, sier den turglade nordlendingen.

Han ser ikke bort ifra at bjørnen kommer tilbake, men er ikke redd for at bjørnen står og venter neste gang han skal sette opp kamera.

– Noe direkte hevnaksjon tror jeg ikke det blir. Bjørnen er nok mer redd meg enn jeg er den, sier han.

SNO ønsker tips

Statens Naturoppsyn har fulgt bjørnen en stund, og har sterke ønsker om å vite mer om den. De etterlyser tips om observasjoner av alle bjørner.

– Vi har sporet denne bjørnen oppe i Skaiti. Vi vet ikke kjønnet til bjørnen, men har fått tak i noe hår som vi skal få DNA-analysert, sier Geir Heggmo i Statens Naturoppsyn til NRK.no.

Naturoppsynet forventer at bjørnen er i området ennå. Dersom du finner håndfaste bevis på bjørn, kan du også tjene seg en slant.

Rovviltnemnda gir nemlig dusør for slike spor som avføring. I fjor fikk et elglag utbetalt 19.000 kroner i dusør av rovviltnemnda etter å ha samlet 19 eksemplarer av bjørneskit.

Video Bjørn på Skaiti

Filmet bjørn på skitur: Langfredag ble en bjørn obsevert i Skaiti i Nordland.