Filmet bjørn på skitur

Langfredag ble en bjørn obsevert i Skaiti i Rognan i Nordland.

Video Bjørn på Skaiti

Familien var på skitur i Skaiti i Nordland, da de plutselig så noe bevege seg noen hundre meter fra skiløypa.

– Først trodde vi det var en jerv, men så syntes vi jo den var litt for stor for å være det, sier Espen Nordkyn.

Sammen med søsteren, svogeren og fem barn i alderen 3 til 13 år, var han vitne til bjørnen. Nordkyn fikk raskt opp kameraet og filmet bjørnen.

– Der og da syntes vi det bare var artig, selv om ungene kanskje ble litt redde. Noen av de er jo litt små, forteller hobbyfotografen.

På grunn av avstanden på noen hundre meter og motlyset, var følget altså først ikke helt sikker på at det faktisk var en bjørn de hadde sett. Søsteren til Espen, Astrid Nordkyn og niesen hans gikk derfor etter dyret og fulgte sporene ett stykke.

Det hadde de neppe gjort hvis hun hadde visst at det var en bjørn, sier Nordkyn.

Bjørnespor i Skaiti Nordland

BJØRNESPOR: Turgåere kunne se bjørnespor i Skaiti langfredag. BJØRNESPOR: Turgåere kunne se bjørnespor i Skaiti langfredag.

Foto: Astrid Nordkyn

– Ble litt skjelven

For det var først da de var tilbake på hytta at de fikk bekreftet at det ikke var noen jerv de hadde sett. En hyttenabo som kom for å se filmen, kunne fortelle at det helt sikkert var en bjørn.

– De siste dagene har det blitt observert bjørnespor i området og hundene har vært urolige. Det kan jo tyde på at det er et dyr i området, sier Nordkyn.

Naboen som kunne fortelle at det var bjørn familien hadde truffet på, har tidligere sett både jerv og bjørn og var skråsikker i sin sak.

– Da ble vi litt skjelvne. Spesielt søsteren min og niesen som hadde fulgt etter sporene, ble litt redd da hun hørte at det var en bjørn hun hadde gått etter.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Selv har han aldri sett jerv eller bjørn tidligere.

– Ikke annet enn på tv i hvert fall, så det var en morsom opplevelse. Det er ikke alle forunt å se bjørn i villmarken.

Mer på vakt

Bjørnespor i Skaiti Nordland

FULGTE ETTER: Astrid Nordkyn fulgte etter sporene, men ble litt skjelven da hun skjønte at det var bjørnespor.

Foto: Astrid Nordkyn

Familien har feriert på foreldrenes hytte i hele påsken. Da de oppdaget bjørnen hadde de kun gått i tretti minutter fra hytta. Likevel synes de synes ikke det er ubehagelig at det er en bjørn i nærområdet.

– Jeg er ikke så veldig bekymret. Jeg regner med den holder seg borte fra folk, tror Nordkyn.

Men helt sikker tørr ikke Nordkyn å være.

– Det har vært folk som har sett bjørn her før. Da gikk den rett utenfor hyttene. Så det er klart, vi passer litt ekstra på ungene.