Hopp til innhold

Tidligere KrF-topp: – Det man gjør nå er regelrett uansvarlig

I oktober skrev Ingelin Noresjø følgende: «Frp er for langt fra det jeg setter høyest i KrF og i politikken generelt». I går stemte hun for å gå i regjering med det samme partiet.

Ingelin Noresjø, fylkesleder i Nordland KrF.

Ingelin Noresjø støttet i utgangspunktet et samarbeid med venstresiden. Men i går var hun en av 19 i KrFs landsstyre som sa ja til å gå i regjering med Venstre, Høyre og Frp.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

KrF var én stemme unna å velte Ernas drøm, da det endte med 19 stemmer for, og 17 stemmer mot. To av ja-stemmene tilhørte fylkesleder Ingelin Noresjø, og KrFU-leder Edel Marie Haukland fra Nordland.

Dette vekker i dag reaksjoner.

Tidligere fylkesleder for KrF i Nordland, Per Pedersen (som også er ordfører på Træna for KrF), sier følgende:

Per Pedersen

Per Pedersen, som er ordfører på Træna og tidligere fylkesleder for KrF, er lite fornøyd i dag.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Dette burde vi holdt oss langt unna. Vi lovet velgerne at vi ikke skulle i regjering med Frp, men så gjør vi det likevel. Det er fullstendig regelrett uansvarlig. Jeg begriper det ikke, raser Pedersen.

Han er helt klar på at KrF og Frp står så langt fra hverandre på flyktningpolitikk, at KrF burde holde seg «langt unna et regjeringssamarbeid».

– Det er en stor skuffelse og noe jeg synes utrolig lite om, det at Noresjø har skiftet side. Jeg fatter ikke hvorfor hun gjør dette. Det er som å snu kappa etter vinden.

– Et svik

Styremedlem i Helse Nord, Jan Sahl

Partiveteran Jan Sahl er overrasket over valget til fylkeslederen.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

Jan Sahl satt 12 år på Stortinget for KrF, fram til 2009, og er den siste representanten for partiet fra Nordland på Stortinget. Han er overrasket, og er i likhet med Per Pedersen lite fornøyd med gårsdagens utfall.

– Jeg er særlig overrasket over våre egen fylkesleder. Vi har lovet at vi ikke skal gå i samarbeid med Frp, og allikevel velger vi, med et splittet parti, å gå inn i nettopp det samarbeidet. Det er på mange måter et svik mot folket, sier Sahl.

Han ønsker ikke selv å melde seg ut av partiet, men han frykter at flere vil melde seg ut på sikt. Sahl frykter også for interessen mot stortingsvalget om to år, og hvordan de skal få folk til å stille opp.

Blandede følelser

Når NRK møter Noresjø på flyplassen i Bodø fredag formiddag sier hun at hun sitter med blandede følelser.

Fylkesleder i KrF Nordland Ingelin Noresjø

– Jeg kjenner på at vi er et delt parti. Vi har en jobb å gjøre for å skape entusiasme, sier Ingelin Noresjø, her avbildet på Bodø lufthavn fredag formiddag.

Foto: Gisle Forland / NRK

– Når jeg leste gjennom plattformen i går, så jeg spor av KrF i alle kapittel i plattformen. Man får litt blandede reaksjoner både fra folk i partiet og utenfor, men nå går vi inn i regjering og jeg tenker at plattformen var så bra at jeg kunne gå for det.

– Et svik mot velgerne?

– Det er helt klart et valgløfte vi bryter når vi nå går inn i regjering sammen med Frp, men nå har vi levert på politikken og skal gjøre det best vi kan fremover. Mitt ansvar nå er å bygge partiet og politikken.

– Jeg har allerede fått beskjed om noen utmeldinger, det er leit. Men det ville skjedd uansett om vi gikk til høyre eller venstre.

Noresjø understreker at hun fortsatt mener det beste ville vært om partiet fulgte Hareides linje.

– Men jobben min i går var å vurdere politikken i regjeringsplattformen. Partiet har tatt sitt veivalg, og det stiller jeg meg bak, selv om jeg fortsatt er uenig.

Her er noe av det Noresjø har sagt utover høsten:

Vil ha et bedre debattklima

Noresjø er nevnt som mulig nestleder og hun sier hun er klar til å bidra til å løfte partiets politikk og stiller seg til rådighet til dette vervet.

Hun sier det må bli et annet ordskifte enn det som har vært.

– Vi må ta ansvar for å opprettholde en anstendighet i debattklimaet og Frp må skjerpe seg, sier Noresjø, og viser spesielt til innvandringsdebatten.

– Erna Solberg må være hard i klypa mot løse kanoner på dekk, både i KrF og i Frp. Debattklimaet i Norge må endre seg.