Ber staten betale for nye storflyplasser

For å bygge nye flyplasser på Helgeland og i Lofoten trenger Avinor fire milliarder kroner. Nå ber de staten betale om prosjektene skal realiseres.

Tirsdag denne uken la Avinor fram sin plan for fremtidig investering på Norges mange flyplasser. Der går det fram at Avinor trenger fire milliarder kroner for å få bygget ut nye storflyplasser på Helgeland og i Lofoten.

Dette er penger selskapet ikke har, og de ber dermed staten om hjelp for at disse flyplassene skal bli utbygd de nærmeste årene.

Ber staten om penger

– For å få en økonomisk trygghet til å gjennomføre nye flyplassprosjekter i Nordland, trenger vi penger fra staten, sier strategidirektør Jon Sjølander i Avinor.

– Dette er et samfunnsøkonomisk prosjekt, hvis det er politisk ønskelig med nye flyplasser i Nordland må staten gi oss midler, fortsetter Sjølander.

Med andre ord blir det ingen nye storflyplasser i Nordland om ikke Avinor får penger. Per nå har de ikke råd.

Flere prosjekter

Avinor har flere store prosjekter som kommer samtidig. Utvidelsen av terminalen på Gardermoen er det største prosjektet.

– I tillegg har vi store prosjekter på gang i Bergen og de andre store byene. Dette gjør i sum at vi ikke kan realisere alle prosjekter på en gang. Derfor anbefaler vi kapitaltilførsel fra staten, sier Sjølander.

Får Avinor penger kan storflyplassen på Gimsøy i Lofoten være ferdig om fem-seks år. Polarsirkelen storflyplass på Helgeland er kommet lenger i planleggingen, og kan realiseres noe raskere.

Video 98d60622-2f9c-4555-bb99-4ec4cc2dd395.jpg