Hopp til innhold

Ap styrer landets dyreste SFO-kommune – nå vil partiet kutte prisene

Prisene på SFO i Ap-styrte Rana kommune er uholdbare, mener Arbeiderpartiet, som lover en makspris hvis de vinner valget. Foreldre i nordlandskommunen betaler 34.000 kroner mer i året enn i de billigste kommunene.

Barn i Sokndal SFO

En kartlegging av SFO-prisene i alle landets kommuner, viser store prisforskjeller. De dyreste kommunene tar 34.000 kroner mer i året enn de billigste.

Foto: Øystein Ellingsen

En sammenligning som Stortingets utredningsseksjon har gjort på oppdrag fra Arbeiderpartiet (Ap), viser store forskjeller på hvor mye landets foreldre må betale for å ha barn på Skolefritidsordningen (SFO) eller Aktivitetsskolen (AKS).

Ifølge tall fra Grunnskolens informasjonssystem er Ap-bastionen Rana landets dyreste kommune på SFO, skriver NTB.

Der må foreldrene ut med 3.742 kroner i måneden for å ha et tilbud på 20 uketimer i elleve av årets måneder. I landets billigste kommune, Åmot i Hedmark, betaler foreldrene 614 kroner i måneden for det samme.

– Det er riktig at vi er blant de dyreste i landet med den ordningen vi har i dag. Men kommunestyret har allerede bedt rådmannen om en gjennomgang av innhold, kvalitet og pris på SFO og det skal vi behandle i november i år, sier ordfører Geir Waage.

Ranaordførar Geir Waage (Ap)

Ordfører i Rana, Geir Waage (Ap).

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Landssnittet ligger på 2.400 kroner i måneden viser kartleggingen. Ordføreren kan ikke si noe om hvor mye lavere SFO-prisen kan bli siden dette er under utredning.

– Men vi vil ikke fortsette å være dyrest i landet og synes det er positivt at det tas tak i dette fra Arbeiderpartiet sentralt, sier Waage.

Makspris

– Vi har visst at det er store forskjeller på kvalitet og økonomi på SFO-tilbudet, men denne rapporten viser at de forskjellene kan være ganske så enorme, og det kan ha mye å si for en fattig families lommebok, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til NTB.

Hadia Tajik

Nestleder i Ap, Hadia Tajik.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Hun tror forskjellene mellom kommunene kommer av at det aldri har vært uttrykt en klar politisk forventning verken til pris eller innhold på SFO. Nå går partiet til valg på å innføre makspris og nasjonale krav til kvalitet på SFO i løpet av neste fireårsperiode.

Tajik sier partiet ikke har konkludert når det gjelder summen, men at den trolig vil ligge et sted mellom 1.500 kroner og landssnittet på 2.400 kroner. Partiet vil også vurdere å innføre søskenmoderasjon for familier som har barn både i barnehage og i SFO. Hvor mye disse tiltakene vil koste staten og kommunene, har ikke partiet klare tall på.

– Har vært versting lenge

Gruppeleder for Høyre i Rana, Espen Haaland er ikke overrasket over at Rana havner øverst på lista over landets dyreste SFO-kommuner.

– Rana har vært en av verstingene over mange år og prisen har blitt skrudd mer og mer opp. Da er det litt spesielt at Ap går ut med dette valgkampløftet, selv om jeg er enig i at noe må gjøres med både innhold, kvalitet og pris på SFO, sier han.

Som svar på kritikken sier ordfører Geir Waage at en gjennomgang av tallene viser at prisen økte både under Ap og da Høyre hadde makta i forrige periode.

– Så vi må ta ansvar for at det har blitt slik på begge sider. Nå ser jeg frem til å få en gjennomgang av hele ordningen, slik at vi kan gjøre noe med det, sier Waage.

Krav til innhold

Krav om fysisk aktivitet, kulturtilbud, leksehjelp og en tydeligere kobling mellom aktivitetene på SFO/AKS og det elevene jobber med på skolen, er elementer Ap ser for seg blant nasjonale krav til innhold.

– Samtidig skal det være tid til frilek og rom for lokal tilpasning, men dette betyr at du som forelder får mer forutsigbarhet når det gjelder tilbudet ungene dine får på SFO. Vi vet det er store variasjoner i dag, noen steder fungerer det kjempebra, mens andre steder opplever foreldre at SFO nærmest er en oppbevaringsplass for ungene, sier Tajik.

Ap vil også gjenoppta en kartlegging av kompetansen hos dem som jobber på SFO, en kartlegging som dagens regjering avsluttet.