Hopp til innhold

Anmelder omstridt øyelege til politiet

Helse Nord har politianmeldt øyelegen Jens Kratholm. Samtidig sier de opp avtalen med øyelegen.

Øyeklinikken i Narvik

Øyelege Jens Kratholm har stengt klinikken sin i Narvik. Seks pasienter ble alvorlig syke etter en grå stæroperasjon hos legen i januar.

Foto: Ola Helness / NRK

Helse Nord bekrefter overfor NRK at de har sagt opp avtalen med Kratholm, men sier samtidig at grunnlaget for avviklingen ikke har noe med «bakteriesaken» å gjøre.

8. januar 2019 ble det slått alarm da fire mannlige pasienter fikk påvist en alvorlig betennelse i øynene. Samtlige hadde blitt operert for grå stær hos øyespesialist Jens Kratholm, som eier og driver Øyeklinikken i Narvik AS.

I slutten av februar ble det avdekket to nye tilfeller der pasienter som er operert ved Øyeklinikken i Narvik utviklet en alvorlig betennelse.

Opererte 290 pasienter på en måned

Til sammen opererte øyelegen i Narvik 290 pasienter for grå stær i løpet av årets første måned. Antallet står i skarp kontrast til avtalen Kratholm inngikk med Helse Nord i 2011.

Ifølge avtalen skal øyelegen utføre 500 operasjoner av grå stær i året. Disse operasjonene skal fordeles jevnt ut over kalenderåret.

– Kratholm har gjentatte ganger unnlatt å forholde seg til kravet om å fordele operasjonene ut over hele året, sier medisinsk fagdirektør Geir Tollåli i Helse Nord til NRK.

Kratholm har heller ikke holdt seg til avtalens bestemmelser om arbeidstid, men arbeidet sammenhengende langt ut over avtalt, ifølge Helse Nord.

Klinikksjef Geir Tollåli

Medisinsk fagdirektør Geir Tollåli i Helse Nord

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

– Kratholm vurderes også å ha brutt andre bestemmelser i avtalen som Helse Nord ikke kan gå inn på. Sistnevnte forhold er politianmeldt, og eventuelle spørsmål om dette må rettes politiet i Nordland. Vår oppfatning er i sum at det var grunnlag for å heve avtalen, sier Tollåli til NRK.

I februar åpnet fylkeslegen i Nordland tilsynssak mot legen. Tollåli understreker at det er Helsetilsynet som tilsynsmyndighet som må vurdere ytterligere reaksjoner mot øyelegen.

Øyelege Jens Kratholm bekrefter overfor NRK at han er politianmeldt. Han viser til sin advokat Tor J. Strand for ytterligere kommentarer.

– Jeg har ingen kommentar til anmeldelsen nå, opplyser advokaten til NRK.

Seks ble hasteinnlagt

Tidlig i februar ble alle operasjoner hos øyelege Jens Kratholm i Narvik innstilt etter at fire mannlige pasienter fikk en alvorlig og svært sjelden betennelse i øynene etter å ha blitt operert for grå stær. Pasientene ble innlagt ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Burkholderia cepacia

Her ser man bakterien vokse på en blodskål. Bakterien som er multiresistent, vokser nå i laboratoriet hvor mikrobiologer tester hvordan ulik antibiotika virker.

Foto: Karianne Wiger Gammelsrud / Avdeling for mikrobiologi, Oslo universitetssykehus

I slutten av februar ble det avdekket to nye tilfeller der pasienter som er operert ved Øyeklinikken i Narvik utviklet en alvorlig betennelse, som i verste fall kan gi varige synsskader.

De seks pasientene som var innlagt med alvorlig øyebetennelse etter grå stæroperasjon ved Øyeklinikken i Narvik er nå skrevet ut fra UNN.

21. mars besluttet øyelege Jens Kratholm å stenge klinikken helt.

Samtlige av pasientene som fikk betennelse i øyet ble alle operert midt i måneden.