Hopp til innhold

To nye pasienter smittet av alvorlig øyebakterie

Det er avdekket to nye tilfeller der pasienter som er operert ved Øyeklinikken i Narvik har utviklet en alvorlig betennelse, opplyser Helse Nord.

Øyelege Jens Kratholm/Narvik øyeklinikk AS

Øyelege Jens Kratholm i Narvik opererte 290 pasienter for grå stær i januar. I slutten av måneden ble han oppringt av en pasient som merket at synet ble dårlig.

Foto: Kjell Mikalsen/NRK

Tidligere i år ble alle operasjoner ved Øyeklinikken i Narvik AS stanset etter at fire pasienter fikk en alvorlig og svært sjelden betennelse i øynene etter å ha blitt operert for grå stær.

Medisinsk direktør Geir Tollåli i Helse Nord bekrefter at to nye pasienter er smittet av den sjeldne bakterien.

– Vi er blitt kjent med at det nå er totalt seks pasienter som har fått infeksjon i øyet etter operasjon ved denne øyeklinikken, sier Tollåli til NRK.

Det skal også ved disse tilfellene være bakterien Burkholderia cepacia som er årsaken til betennelsen, skriver Fremover.

– Alvorlig for pasientene

Pasientene får behandling på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø.

– Spesialistene der gjør en kjempejobb for å få oversikt over denne helt spesielle infeksjonen. Dette er alvorlig for alle pasientene som er smittet, sier Tollåli.

Helsetilsynet har opprettet sak. Helse Nord jobber tett sammen med Fylkesmannen i Nordland og Helsetilsynet.

I kjølvannet av saken om den første sykehusinnleggelsen, fortalte en 84 år gammel kvinne at hun ble helt satt ut da hun ble bedt om å betale 12.000 kroner for en operasjon, fordi øyelegen hadde brukt opp kvoten sin. Kratholm selv mente det var snakk om en misforståelse.

Legen opererte 290 pasienter på én måned, og granskes nå av fylkeslegen.

Rapport forsinket

Det vil fortsatt ta en til to uker før Helse Nord vet mer om situasjonen ved Øyeklinikken i Narvik. Da skal Det regionale kompetansesenteret for smittevern (KORSN) ha klar sin rapport om smittesituasjonen ved øyeklinikken.

Senteret ved UNN jobber med å finne ut hva som skjedde da pasientene ble smittet av bakterien Burkholderia cepacia.

Bistår øyelegen

NRK har vært i kontakt med øyelege Jens Kratholm etter at det ble kjent at to nye pasienter er smittet. Han ønsker foreløpig ikke å kommentere saken før han har undersøkt når pasientene ble opererte og hvem de er.

Geir Tollåli i Helse Nord sier at de hjelper øyelegen så godt de kan.

– Det er hans ansvar å rydde opp i dette. Men vi er i kontakt med han og bistår med det han ber om, særlig av hensyn til smittevern og hygiene.

– I tillegg har vi fått lister over pasienter som er operert den siste tiden for å forsikre oss om at det ikke er flere som har fått infeksjoner.

Relativt vanlig mikrobe

Burkholderia

Her ser man bakterien vokse på en blodskål. Bakterien som er multiresistent, vokser nå i laboratoriet hvor mikrobiologer tester hvordan ulik antibiotika virker.

Foto: Wikicommons

Ansatte fra KORSN har tatt prøver av utstyret øyelegen i Narvik bruker for å finne ut hvordan akkurat denne mikroben havnet i øynene på pasientene.

Men det er ingen enkel oppgave fordi prøvene er tatt flere uker etter smittetidspunktet. Det er stor turnover i en slik prosess. Både når det gjelder legemidler og utstyr, som blir vasket og desinfisert.

I tillegg går staben gjennom alt av om rutiner og prosedyrer ved klinikken som kan forklare hvordan dette kunne skjedd.