Valget i Evenes kan underkjennes: – Veldig sterkt beklagelig

Flere avvik i valgresultatet i Evenes kommune i Nordland, gjør at valgstyret anbefaler at kommunevalget ikke godkjennes.

Evenes kommune-2

Evenes kommune har oppdaget flere avvik under kommunevalget. Det mest alvorlige er at det er mottatt flere stemmesedler enn det er registrert kryss i manntallet.

Foto: Mathis Eira / NRK

– Dette er rett og slett veldig sterkt beklagelig. Det er en situasjon som ingen ønsker, og jeg ser svært alvorlig på dette, sier ordfører Sisilja Viksund (H) til NRK.

Dette sier hun etter at valgstyret og tellekorps møtte opp for å telle alle stemmene til kommunestyrevalget på nytt.

Det skjedde etter at det ble oppdaget uoverensstemmelser i fylkesvalgstemmene i Nordland som kom fra Evenes. Fylkesvalget ble derimot vedtatt godkjent.

Etter at kontrolltellingen viste avvik, ble det vedtatt en ny, full telling av stemmene.

Opptellingen viser så langt at det finnes flere avvik. Det mest alvorlige er at det er mottatt flere stemmesedler enn det er registrert kryss i manntallet.

Avvikene er oppdaget i forbindelse med forhåndsstemmesedler. Ifølge ordfører Viksund er fraviket på 22 stemmer, så langt. Opptellingen fortsetter i morgen.

Det bor rundt 1375 mennesker i Evenes kommune.

Partioppslutning i Evenes

26,8 %
225 stemmer
25,9 %
218 stemmer
23,1 %
194 stemmer
17,4 %
146 stemmer
3,4 %
29 stemmer
3,4 %
29 stemmer

– Forferdelig trist

Det var Evenes Tverrpolitiske Liste (TVP) som vant valget i Evenes.

Ordførerkandidat for TVP, Jan Inge Yttervik, sier at han ikke kan se for seg at et nytt valg kan gjennomføres.

Jan Inge Yttervik

Jan Inge Yttervik, ordførerkandidat for TVP.

Foto: privat

– Så vidt jeg har fått med meg skal det telles på nytt. Valgstyret anbefaler å underkjenne valget, og det er jo forferdelig trist. Nå er det så mange som har forhåndsstemt fra hele landet, at jeg vanskelig kan se at det kan arrangeres et nytt valg.

Valgstyret anmoder ifølge pressemeldingen om at det settes opp et ekstraordinært kommunestyremøte der godkjenning av valg står på dagsorden.

Valgstyret vil da anbefale at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes.

Yttervik bemerker at også resultatet ved valget som var, kan påvirke resultatene i et eventuelt nyvalg. Han håper avvikene blir fullstendig kartlagt nå.

– Jeg håper man finner frem til hvilke avvik som er og at valgresultatet kan stå. Et pottetett valg er grunnsteinen i demokratiet, men jeg har full tiltro til at de som jobber med det nå, gjør det som er rett.

Kommunestyret i Evenes

Slik fordeles de 17 plassene i kommune­styret mellom partiene:

Grafikk som illustrerer kommunestyrets sammensetning med prikker. Hver prikk representerer en mandat.

Sitter ikke på alle svar

Valgstyret har nå søkt råd hos valgdirektoratet, samt Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Etter råd fra departementet vil tellingen bli fullført og rettede stemmer vil bli registrert i morgen, torsdag. Dette for å få klart en ny fordeling.

Ordføreren sier at selv om de ikke enda har full oversikt, syns de det var viktig å gi ut informasjon på et tidlig tidspunkt.

Sisilja Viksund (H)

Sisilja Viksund, ordfører i Evenes for Høyre.

Foto: Evenes kommune

– Vi sitter ikke på alle svar enda, men vi syns at det var riktig å informere om dette og understreke at det er et arbeid i gang.

– Er det mulig at det blir et omvalg i Evenes?

– Jeg tør ikke svare noe på det. Vi har vært i samråd med både Valgdirektoratet og departementet. Vi kommer til å ha mye kontakt med dem i arbeidet som ligger foran oss nå.

– Er det grunn til å tro at det er gjort valgfusk her?

– Det er ingen grunnlag for å si at det er gjort valgfusk i Evenes, nei.

NRK har vært i kontakt med Kommunal- og moderniseringsdepartementet i kveld, men de ville ikke kommentere saken på nåværende tidspunkt.