NRK Meny
Normal

Advarer mot Senterpartiets EØS-planer

Senterpartiet vil reforhandle handelsavtalen med EU. – En ny avtale kan like gjerne bli en verre avtale, advarer Sjømat Norge.

Kristin Alnes, Sjømat Norge

Kristin Alnes fra Sjømat Norge mener partier som vil reforhandle EØS-avtalen setter arbeidsplasser og næringen i fare.

Foto: Are Kvistad / Sjømat Norge

I fjor eksporterte Norge sjømat til en verdi av 91,6 milliarder kroner. Over 67 prosent av dette gikk til det europeiske markedet.

Sjømat Norge mener EØS-avtalen er helt nødvendig for denne handelen, og frykter usikkerhet for fiskeeksport og arbeidsplasser om Senterpartiet får viljen sin med å trekke Norge ut av avtalen.

– Vi er bekymret for at politiske partier stiller så alvorlige spørsmål til EØS-avtalen, for det er en avtale som sikrer oss helt nødvendig tilgang til EU-markedet. Det å skape usikkerhet til avtalen skaper også usikkerhet i arbeidslivet og på arbeidsplasser, sier Kristin Alnes, fagsjef samfunnskontakt og industri i Sjømat Norge.

Hun ytret først sin bekymring i fagbladet IntraFish og er klar og tydelig på et punkt:

– Det finnes ikke et alternativ til EU-markedet for norsk sjømat.

– Store svakheter

Senterpartiet er blant stortingspartiene som har tatt tydeligst til orde for et alternativ til EØS-avtalen, og mener Sjømat Norge med sine holdninger lukker øynene for bedre alternativer.

Geir Pollestad

Geir Pollestad, stortingspolitiker for Senterpartiet og leder for næringskomiteen på Stortinget.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Problemet til Sjømat Norge er at de mener EØS-avtalen er det eneste rette, og at den er perfekt. Jeg mener den har store svakheter og ønsker å få et alternativ til den, sier stortingspolitiker Geir Pollestad fra Senterpartiet.

– Er det mulig å få en ny handelsavtale med like gode vilkår for sjømatnæringen utenfor EØS-avtalen?

– Det vil vi ikke få vite om vi gjør som Sjømat Norge foreslår – å trekke nisselua godt nedover ørene og si at det ikke finnes noe alternativ. Vårt mål er at det skal bli lettere å selge norsk fisk, ikke vanskeligere.

Senterpartiet er heller ikke det eneste som er misfornøyd med EØS-avtalen. Også Fremskrittspartiet vedtok på sitt landsmøte i vår at de ønsker å reforhandle deler av avtalen.

– Uansvarlig

Sjømat Norge frykter derimot at en reforhandling av avtalen vil gjøre at sjømatnæringen kommer dårligere ut.

– Om det vil bli en bedre avtale er høyst usikkert, og vi kan også risikere at det blir en verre avtale.

Også EØS-minister Frank Bakke-Jensen (H) har tidligere advart mot å reforhandle avtalen.

– Det er rett og slett uansvarlig å hevde at man skal si opp EØS-avtalen og reforhandle den. Det er også etter min mening uansvarlig å si at man skal si opp deler av den for å kunne reforhandle den, mener Bakke-Jensen.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.