NRK Meny
Normal

Dette bør du få med deg fra Frps landsmøte

GARDERMOEN (NRK): Frp vil forby omskjæring og eiendomsskatt. Her er noe av det viktigste som kom fram på helgens landsmøte.

FrPs landsmøte 2017.

Per Sandberg og Siv Jensen under landsmøtet på Gardermoen i helga.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Vi vinner ikke valg på det vi har gjort. Vi vinner valg på det vi skal gjøre, slår partileder Siv Jensen fast.

I helgen har Fremskrittspartiet vedtatt mye ny politikk som de tar med seg inn i valgkampen.

– Programmet er vår fremste ammunisjon i dagene, ukene og månedene fram mot valget. Nå skal vi overbevise velgerne at vi har mer å gi, sier Jensen.

Hvis du ikke fulgte med på landsmøtet, er dette noe av det viktigste du bør få med deg:

Nyheter fra regjeringen

Siv Jensens tale

Siv Jensen under talen til landsmøtet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Partileder og finansminister Siv Jensen hadde med seg tre nyheter fra regjeringskontorene da hun talte til landsmøtet fredag:

  • Regjeringen vil heve maksstraffen i Norge fra 21 til 26 års fengsel, for forbrytelser som i dag har strafferamme på 15 år eller mer
  • Regjeringen vil kostnadsjustere kontantstøtte og barnetrygd for familier som bor i utlandet. Frp foreslo også dette da de gikk inn i regjering i 2013, men nå blir saken lagt fram for Stortinget.
  • I revidert nasjonalbudsjett setter regjeringen av midler til 1300 nye sykehjemsplasser.

Kan tvinge fram regjeringskrise

FrPs landsmøte 2017.

Tidligere partiformann Carl I. Hagen på talerstolen.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Etter råd fra partinestor Carl I. Hagen gikk Frp inn for at Frp bør bli sittende i regjering fram til regjeringen eventuelt blir kastet. Det kan bli aktuelt dersom de rødgrønne partiene ikke sikrer flertall og dagens regjering mister støtte fra sentrumspartiene.

«Fremskrittspartiets landsmøte forutsetter at regjeringen etter valget blir sittende inntil Stortinget har et flertall som støtter en annen regjering» heter det i vedtaket.

– Poenget er at når Trine Skei Grande sier hun skal bli kvitt denne regjeringen, så må hun gjøre det aktivt ved et mistillitsforslag, forklarte Carl I. Hagen til VG tidligere denne uken.

Nei til EU

EU

Frp slår fast at de ikke mener Norge bør bli medlem av EU.

Foto: Leon Neal / AFP

For første gang sier Frps partiprogram nei til norsk EU-medlemskap. Partiet mener unionen har flyttet seg bort fra de opprinnelige tankene om fred, frihet og samhandel, og blitt mer og mer byråkratisk.

Partiet vil også forsøke å forhandle fram en bedre EØS-avtale for Norge. «Avtalen må på enkelte punkter tolkes strengere og om nødvendig reforhandles, for å bedre ivareta norsk suverenitet og nasjonale interesser», heter det i programmet.

Hijab-forbud i skolen

Sana i sesong 4 av Skam

Karakteren Sana bruker hijab på Hartvig Nissen videregående skole i TV-serien SKAM. Nå vil Frp forby at elever under 16 år bruker hijab på skolen.

Foto: NRK

Frp foreslår et forbud mot å bruke hijab på norske skoler for alle under 16 år.

Forbudet forklares med hensynet til barns beste, og at det «ikke bør være mulig for foreldre å tvinge barn til å bære symbolske religiøse plagg som hijab i norsk skole.»

Skrote eiendomsskatten innen 2020

Prospekt

Innen 2020 skal ikke kommunene ha mulighet til å kreve eiendomsskatt, dersom Frp får det som de vil.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix

Etter fire år med Frp i regjering kreves det inn mer eiendomsskatt enn noen gang tidligere. Også i Frp-styrte kommuner er det eiendomsskatt. Nå går partiet inn for å trappe ned kommunenes adgang til å kreve inn skatten, før man skal fjerne lov om eiendomsskatt i 2020.

Vil tillate dobbelt statsborgerskap

Pass

Frp åpner for at nordmenn kan få nytt statsborgerskap uten å gi slipp på sitt norske pass.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Fremskrittspartiet vil tillate dobbelt statsborgerskap, og sikrer dermed flertall på dagens storting for å endre reglene.

Hovedregelen i dag er at man kun kan ha ett pass, men det finnes unntak, blant annet for nordmenn som er født med to pass og nordmenn som ikke kan gi fra seg et annet pass, ifølge UDI.

Høyre, KrF, Venstre, SV og MDG har også gått inn for å endre reglene, mens Sp er imot. Ap avventer regjeringens utredning. Den er igjen utsatt og kommer først etter sommeren. Dermed kommer saken neppe opp for Stortinget før etter valget.

– Jeg rekker dessverre ikke å få den klar før sommeren. Men nå har jeg landsmøtets råd til hvilken innstilling jeg skal gi. Både jeg og Høyre har nå vedtak i ryggen, med beskjed om hvilken retning vi skal gå, sier fungerende innvandringsminister Per Sandberg til NRK.

Omskjæringsforbud

Som første stortingsparti går Frp inn for å forby rituell omskjæring av gutter. Det skjedde etter en følelsesladd debatt på landsmøtet. Forslaget er omstridt, og flere delegater mente forbudet vil føre til at jøder vil flytte ut av landet.

Det Mosaiske Trossamfund er blant kritikerne av forslaget. Leder Ervin Kohn oppfordrer nå til å boikotte Frp i høstens valg:

Laster Twitter-innhold

Vil stanse Middelhavs-ruten

Migrants wait to disembark from the Norwegian vessel Siem Pilot at Pozzallo's harbour

En gruppe migranter om bord i det norske skipet Siem Pilot, som har reddet tusenvis av mennesker i Middelhavet og fraktet dem til Italia.

Foto: Antonio Parrinello / Reuters

Frp mener Siem Pilot og andre redningsskip i Middelhavet bør slutte å frakte migranter til Italia, men heller tilbake til Nord-Afrika. Dette skal skje under forutsetning av at alle skipene gjør det samme, og at det opprettes mottakssentre i området.

Uttalelsen er noe moderert fra forslaget som Oslo Frp sendte inn.

– Dette handler ikke om at vi skal la folk drukne i Middelhavet, men at folk skal reddes og fraktes tilbake til en trygg havn, sier redaksjonskomiteens leder Per Sandberg.

Vil straffe datasikkerhetsbrudd

nødnett

NRK avslørte i februar at IT-arbeidere i India har hatt tilgang til det norske nødnettet. Nå vil Frp åpne for å straffeforfølge personer og selskaper som er ansvarlig for slike datasikkerhetsbrudd.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Frp krever en ny eller endret lov om datasikkerhet etter NRKs avsløringer om at IT-arbeidere i utlandet har hatt tilgang til det norske nødnettet og opplysninger om 2,8 millioner norske pasienter.

Partiet mener loven må gjøre det klart at selskaper og personer som er ansvarlig for slike sikkerhetsbrudd kan straffeforfølges.

Forslagene som ikke nådde fram

FrPs landsmøte 2017.

Frp-nestleder Per Sandberg holdt på å sikre flertall for å legge ned Politidirektoratet (POD) – noe han egentlig er imot – da han stemte feil.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Det ble svært jevne avstemninger om flere av endringsforslagene til nytt partiprogram. Følgende forslag ble nedstemt:

Sistnevnte avstemning holdt nestleder Per Sandberg på å avgjøre, da han stemte for forslaget som han egentlig er imot. Den første avstemningen ble så jevn at delegatene måtte stemme igjen, og da stemte 112 for og 114 mot.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger