Hopp til innhold

– Vi ser hunder med tannregulering

Noen dekker over «feil» ved hundene sine før hundeutstillinger. Dette kan bidra til avl av hunder med feil og som i verste fall ikke er friske. – Helse må komme foran skjønnhet, sier Julie Leirvik i Salten Brukshundklubb.

Created by InfoDispatcher

KRITISK TIL SKJØNNHETSSHOW: – Vi burde heller se nytteverdien av å stille ut hunder som er naturlige, mener Julie Leirvik, som er hundeoppdretter og styremedlem i Salten brukshundklubb.

– Mange hundeeiere kan la konkurranseinstinktet ta overhånd, og blir sure på hunden når de ikke gjør det bra. Jeg har hørt kommentarer på utstilling hvor det ikke går veien: «Nå skal jeg hjem å koke suppe på bikkja». Hundene kan vel ikke noe for at de ikke har lang nok snute eller at øret er skjevt plassert, sier Julie Leirvik fra Bodø til NRK.no.

I tillegg til å være styremedlem i Bodø Brukshundklubb er hun selv hundeoppdretter og har hunder som deltar på hundeshow.

Hun mener at hundeutstilling er både viktig og bra, men at oppdrettere må ta mer ansvar.

Bak et flott utseende kan det skjule seg store helseplager som dommerne ikke får med seg. Riktig galt kan det gå hvis disse hundene blir brukt i avl, og fører sykdommer og arvelige lidelser videre.

Konsekvensen er syke og lite motstandsdyktige dyr.

(artikkelen fortsetter under)

Julie Leirvik sine hunder

Julie Leirvik sine Flatcoated retrievere lekeslåss i Stordalen utenfor Bodø.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Noen helseplager kan dommerne se, som helt tydelige utvendige plager. Men mange ting har de ikke muligheter til å undersøke, ifølge Leirvik.

– Hunder kan være medisinerte, ha hoftelidelser, allergier, hudsykdommer, øyelidelser, og dette kan ikke dommerne nødvendigvis se. De kan være tørket opp med babypudder i valkene, smurt med kortisonsalve i god tid før utstillinger, sier Leirvik.

Hun kan forstå at oppdretterne og hundeeierne som deltar på showene vil ha best mulig resultat.

– Men det går ut over rasen. Gode utstillingsresultater betyr alt for hundenes omdømme som avlsdyr. Valpekjøperne risikerer å kjøpe hunder med arvelige lidelser og nedsatt livskvalitet. Ikke minst er det kostbart for en valpekjøper å få en hund som til stadighet må til veterinær. I verste fall får de beskjed om at avliving er det beste for hunden, sier Leirvik.

(artikkelen fortsetter under)

Julie Leirvik, styremeldlem Salten brukshundklubb

– Selv synes man selvsagt alltid at man har den fineste hunden. Men du bør være objektiv og kritisk dersom du tenker avl, mener Julie Leirvik.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Usunn hundeavl

De senere år har det vært mye snakk om usunn hundeavl. Hunderaser med store øyne, korte bein eller sammenklemte neser er blitt veldig populære.

Men den harde avlen og innavl kan føre til at noen raser får både helseproblemer og smerter. Noen raser må ha assistert fødselshjelp fordi hodene er for store for fødselskanalen. Mops og bulldoggtyper er eksempler på raser med arvelige problemer som overoppheting og åndedrettsproblemer på grunn av avl basert på utseende.

(artikkelen fortsetter under)

Bull terrier

Bull terrieren er en av hunderasene som har fått et helt annet utseende i løpet av det siste århundret.

Foto: NRK

Leirvik fraråder dem som ønsker seg hund til å kjøpe raser som sliter med helseplager som et resultat av avl.

– Selv synes man selvsagt alltid at man har den fineste hunden. Men du bør være objektiv og kritisk dersom du tenker avl. Jeg har selv gjort tabben å ta for lett på avlskrav noen ganger. Men jeg har lært. Problemet ligger hos de som gang på gang bevisst avler på hunder som ikke er friske og sunne, sier Leirvik.

Hunder med tannregulering

Hun mener dommere, utstillere, oppdrettere og de som ønsker seg disse rasene må ta et felles ansvar for at ikke hunderasene skal bli degenererte.

– En ting er at man avler på utseendet alene. I tillegg kan noen hundeeiere endre på hundens utseende. Vi ser hunder med tannregulering, som er øyeopererte og andre kirurgiske inngrep for å oppnå idealet man er ute etter. Dette er galt, fordi feil som er dekket til kan bli ført videre til neste generasjon, mener Leirvik.

(artikkelen fortsetter under)

Se bildene fra hundeshow i USA:

Hun råder valpekjøpere til å være mer kritisk når de skal kjøpe hund.

– Når du ser en vegg full av rosetter og pokaler er det lett å bli blendet. Men du må spørre etter dokumentasjon på øyehelse, hofterøntgen og andre helseplager. Problemet vil gradvis krympe inn dersom folk blir mer kritiske og slutter å kjøpe de mest utsatte rasene, tror hun.

Mange veterinærene er kritiske til utviklingen inne oppdrett av enkelte hunderaser. Sist uke skrev NRK.no om bulldoggen Jabba som fikk heteslag og holdt på å dø under en flytur fra Oslo til Bodø. Flere veterinærer gikk ut og advarte mot å la hunder med flattrykt nese og inntrykt fjes fly. Samtidig rettet de sterk kritikk mot oppdretterne som de mener avler på en rase med store handikap.

– Disse rasene sliter med trange luftveier og store slimhinnefolder nedover svelg og luftveier, og at det ikke er uvanlig at luftveiene kollapser. Snuten er avlet bort, og hundene sliter med store pusteproblemer. I mange tilfeller er det på grensen til det forsvarlige fordi hunden nesten blir kvalt. Det kan være et dyrevernmessig problem, sa veterinær og eksperthjelp hos Nittedal dyreklinikk, Lars Gundersen til NRK.no.

Måtte slutte med mops-oppdrett

: Elisabeth Hagenes. Har drevet med hundeutstillinger i 30 år. Er oppdretter og utstiller.

DREV MED MOPS: – Det ble for vanskelig å avle på en hund med så mange sykdommer, sier Elisabeth Hagenes. I dag har hun Jack Russel-terriere.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Elisabeth Hagenes fra Bodø har drevet med hundeoppdrett og hundeutstillinger i 30 år. Fram til 2005 drev hun med mops. Da fikk hun nok.

– Det ble for vanskelig å avle på en hund med så mange sykdommer. Jeg maktet ikke å se hvordan hundene led. Spesielt ille var det da det ble varmt, da måtte de holdes innendørs, ellers kunne de besvime. Det var pusteproblemer, hofteproblemer og de hadde problemer med å føde valper. Jeg orket ikke å fortsette. Jeg klarte ikke å selge hunder som jeg visste kom til å lide og kanskje måtte avlives etter to-tre år, forteller hun til NRK.no.

Fikk kjeft av dommeren for «lang nese»

I årene hun og mannen drev med oppdrett av mops og rottweiler kjørte paret fra Bodø rundt i Norge og Skandinavia for å delta på utstillinger. Der fikk passet påskrevet dersom noe var «feil» med hundene.

– En gang fikk jeg høre at to av mopsene hadde for lange neser. Dette var hunder som faktisk kunne puste uten problemer, forteller Hagenes.

Elisabeth Hagenes.

Utstillingsminner fra årene med mops.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Elisabeth Hagenes

Elisabeth Hagenes viser fram bildene av mopsene sine.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Hun har også hatt mopser med så store folder at de lå over snuten. Disse hundene fikk ikke puste. Hun har også opplevd at hele valpekull har vært dødfødte.

I likhet med Julie Leirvik mener hun hundeutstillingene må ta mye av ansvaret for avlsproblemene blant mange norske hunderaser.

– Det må en holdningsendring til. Dommerne må slå ned på de usunne tendensene. Skjønnhetskriteriene går over stokk og stein. Samtidig må oppdretterne begynne å avle på de friskeste hundene, mener hun.

Kennelklubben uenig i kritikken

Leder Lisbeth Annie Endresen, i Norsk kennelklubb avdeling Nordland er ikke med på at det er for mye fokus på utseende og for lite på helse på utstillinger i regi av Norsk Kennel Klub.

– Norge er et foregangsland når det gjelder helsefokus, sier hun til NRK.no.

Endresen forstår at mange etterlyser at det skal være obligatorisk å vise frem helsesjekk når man er med på hundeutstillinger.

– Men samtidig er det hunden der og da som blir bedømt.

Lisbeth Annie Endresen

Lisbeth Annie Endresen er leder i Norsk kennelklubb, avdeling Nordland.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Hun oppfordrer folk som mistenker uregelmessigheter, som at hundens pels eller snute er farget, om å melde fra til utstillingens leder.

– Da vil det bli tatt prøver. Blir det avdekket juks får eieren aktivitetsforbud. Alle premiehunder skal være friske, sunde hunder.

Kennelklubben oppfordrer oppdrettere til å avle på friske rasetypiske individer.

– Oppdretterne må være seriøse. Dersom de ikke er det, vil det slå tilbake på dem selv. At noen vil hundene sine så vondt kan jeg ikke skjønne, sier hun.

Hunden Jabba skulle fraktes med Norwegian fra Oslo til Bodø og holdt på å dø av overoppheting under transporten.

Jabba holdt på å dø under flytur