Hopp til innhold

Veterinær: – Ikke send hunder med flat snute og inntrykt fjes på flyet

Sist uke holdt Jabba (4) på å stryke med på en flyreise. Nå advarer veterinærer mot å sende slike hunder på fly, og kritiserer oppdretterne for å avle på en rase med store pusteproblemer.

Hunden Jabba

UTSLÅTT: Da bulldogen «Jabba» skulle med fly fra Oslo til Bodø gikk det nesten galt. Nå advarer veterinærer NRK har snakket med mot å ta slike hunder med på fly.

Foto: Mona Stenseth Larsen / NRK

Det var da den engelske bulldogen «Jabba» skulle fly fra Oslo til Bodø med et Norwegian-fly onsdag i forrige uke at hendelsen skjedde:

Ved ankomst Bodø var hunden helt utmattet og fikk nesten ikke puste.

– Jeg tittet inn i buret og så en hund med blå tunge som var dobbelt så stor som normalt. Hun hadde frådet overalt og fikk nesten ikke puste. Da jeg skulle få henne ut av buret hang bakbeina igjen, fordi hun ikke klarte å dra de etter seg, fortalte hundeeieren Mona Stenseth Larsen til NRK.no tidligere denne uken.

Nå forteller veterinærer NRK har snakket med at dette ikke er en uvanlig reaksjon hos brachycephale raser, det vil si raser med flat snute og inntrykt fjes som er avlet frem.

De advarer mot å sende slike hunder på lengre flyreiser, og retter sterk kritikk mot oppdretterne som de mener avler på en rase med store handicap.

(artikkelen fortsetter under)

Hunden Jabba skulle fraktes med Norwegian fra Oslo til Bodø og holdt på å dø av overoppheting under transporten.

Jabba holdt på å dø under flytur

Ikke uvanlig reaksjon

Lars Gundersen

UTSATT FOR VARME: Veterinær og eksperthjelp hos Nittedal dyreklinikk, Lars Gundersen, fraråder å sende brachycephale raser med fly.

Foto: Privat

En av disse er Lars Gundersen, som er veterinær og eksperthjelp hos Nittedal dyreklinikk.

– Raser med flat nese er spesielt utsatt for hete og varme. Da gjelder det å bruke sunn fornuft, og ikke reise med dem når det er over 20 varmegrader, forteller han.

Gundersen forteller at rasen sliter med trange luftveier og store slimhinnefolder nedover svelg og luftveier, og at det ikke er uvanlig at luftveiene kollapser. Han fraråder derfor folk å reise langt med engelske bulldoger og mopser, som er de rasene som er mest utsatte for varme og overoppheting.

– Det er veldig fort gjort at disse får heteslag og pusteproblemer. Det er derfor uansvarlig å sette en bulldog på et fly på en varm sommerdag, sier han.

– Eieren har et ansvar

Hanne Myrnes

FRARÅDER FLYREISER: Veterinær og daglig leder ved Bodø dyreklinikk, Hanne Myrnes, mener at eieren har et ansvar når hunden sendes med fly.

Foto: Privat

Veterinær og daglig leder ved Bodø dyreklinikk, Hanne Myrnes, mener også at eieren har et ansvar før hunden sendes med fly.

– Dette vil vanligvis ikke skje med individer som har normale luftveier. Man kan heller ikke forvente at de ansatte ved et flyselskap har medisinsk kompetanse eller kunnskap om risikoen knyttet til hver enkelt hunderase, sier hun.

Myrnes trekker også fram at det å fly i utgangspunktet er stressende for hunder, og at stress i kombinasjon med dårlige luftveier i verste fall kan føre til at hunden dør.

– Derfor bør man være veldig forsiktig med å sende slike hunder med fly, sier hun.

– Tok alle forholdsregler

Mona Stenseth Larsen

TOK FORHOLDSREGLER: Mona Stenseth Larsen mener hun tok alle forhåndsregler før flyturen.

Foto: Mona Stenseth Larsen / NRK

Stenseth mener imidlertid selv at hun tok alle forhåndsregler før flyturen, men sier også at hun ikke var klar over at det advares mot å ta med rasen på flytur.

– Vi har flydd med henne mange ganger uten at det har vært noe problem, svarer hun.

Hun forteller også at de ikke pleier å oppleve problemer med dette sommerstid.

– Vi setter aldri hunden inn i en varm bil, og forventer bare at et flyselskap ikke utsetter dyret for tilsvarende temperaturer, fastslår hun.

– Problemet ligger hos oppdretterne

Veterinær Hanne Myrnes mener problemet til syvende og sist ligger hos oppdretterne, som fortsetter å avle fram en rase med handicap.

– Jeg synes det er veldig trist at de fortsetter å avle på de mest ekstreme variantene fordi det er for mange individer som får problemer med luftveiene sine.

Hun mener de som er ansvarlig for avl på disse rasene burde ta problemet mer alvorlig, og ikke avle på individer som har pusteproblemer.

– Disse hundene er deformert i hode og hals. Det gjør pusting for å få nedkjølt kroppen veldig vanskelig.

Hun får støtte fra Gundersen.

– Det er en stor del av rasen hvor snuten er avlet bort, og de sliter med store pusteproblemer. I mange tilfeller er det på grensen til det forsvarlige fordi hunden nesten blir kvalt. Det kan være et dyrevernmessig problem, sier han.

Avviser kritikken

Nestformann i norsk bulldogklubb, Roy Tyskeberget, avviser disse påstandene.

– Det legges ned et godt avlsarbeid hos de fleste kenneler i Norge, og vi har mye strengere krav til avl enn mange andre raseklubber, svarer han.

Han mener det er helt trygt å kjøpe bulldog i Norge.

– Vi har veldig strenge krav til avl. Blant annet så har vi bare halvparten av innavlsgraden av hva norsk kennelklubb anbefaler i sitt avlsarbeid.

Tyskeberget forteller videre at de har strenger restriksjoner knyttet til antall avkom på hannhundene for å hindre spredning av arvelige sykdommer.

– Det står klart og tydelig at de individene som sliter med pusteproblemer skal tas ut av avl, avslutter han.