NRK Meny
Normal

– Vet ikke hvordan de kommer seg ned

Erfarne klatrere gjennomførte før helga et spektakulært stunt på den populære fjellformasjonen «Geita» i Svolvær. Lokale klatrere oppfordrer turister om å være klar over hvilken tur de begir seg ut på.

Henrik Bain hopper på Svolværgeita

Både blant lokale og turister er det populært å hoppe mellom pinakkelene på fjellformasjonen «Geita» i Svolvær. Ikke alle som kommer dit er klar over at du må klatre opp.

Foto: Henrik Bain

Svolværgeita har fått mye blest etter at Brage (18) tok salto på fjellformasjonen i går. Hos Destination Lofoten opplever de stadig flere turister som ønsker seg opp på fjellet, men ikke aner hvor krevende det er.

– Mange har hørt om «Geita», men de forstår ikke hvilken fjellknatt dette er, og vet ikke at de må klatre. I klatremiljøet har den vært godt kjent lenge, men vi opplever at flere og flere av meningmann ønsker å bestige den, forteller Elisabeth Dreyer i Destination Lofoten.

De er svært restriktive med å sende uerfarne til Svolværgeita, og de som ønsker å forsere den blir anbefalt å ta kontakt med lokale guider.

– Jeg har møtt klatrere på toppen som aldri har rappellert tidligere, og ikke visste hvordan de skulle komme seg ned. Det er skremmende, forteller Henrik Bein fra Kabelvåg.

Han er en rutinert fjellklatrer og nærmer seg snart 100 turer på «Geita», skriver Lofotposten.

Luftig topp

Henrik Bain

Henrik Bain fra Kabelvåg har vært nærmere 100 turer på «Geita». Han mener den overhodet ikke er farlig – så lenge man vet hva man gjør.

Foto: Privat

24-åringen understreker at «Geita» er åpen og tilgjengelig for alle, men han er bekymret for at enkelte av de som tar seg opp til toppen ikke er nødvendig forberedt. Klatremessig mener Bain at det er en svært trygg og overkommelig tur, men toppen er svært luftig, og har du ikke nødvendig kompetanse blir det farlig.

– Det er enkelte av de som tar seg opp som velger tauløsninger som ikke er så trygge som de burde være, mener Bein.

Han anbefaler alle som har tenkt seg opp å forhøre seg med lokale klatrere, samt lese om toppen i enten klatrebøker eller på internett. Så lenge du er trygg på det du gjør, så er ikke Geita farlig, mener han.

Geir Rune Holm fra Svolvær driver guiding opp til «Geita» og presiserer at det stort sett er trygt å klatre der.

– Folk tar det med ro, og det er det viktigste, mener han.

– Hva blir det neste?

Fungerende stasjonssjef på Svolvær lensmannskontor, Lars Okkenhaug, har også fått med seg stuntet på «Geita». Han er først og fremst imponert over kompetansene til de som stod bak filmen.

– Det var veldig godt organisert og imponerende gjennomført, men jeg vil ikke anbefale andre å gjøre det samme. Jeg er jo litt småbekymret for utviklingen, for man tenker fort – hva blir det neste?

Han kjenner ikke til at det har vært noen ulykker på «Geita», men legger til som en skjebnens ironi at det ligger en gravlund like under fjellformasjonen.

Bilder av at Brage (18) tar salto på svolværgeita, dronefoto og nærbilde

SPEKTAKULÆRT: Her kan du se Brage Hernes Gåsværs salto fra det ene til det andre hornet på fjellet Svolværgeita i Lofoten. FOTO: Jarl Hernes Gåsvær.