Hopp til innhold

Turistene etterlater berg av søppel: – Et fælt syn

Turister og andre besøkende har etterlatt et søppelberg på naturskjønne Unstad i Lofoten. – Vi fylte sju sekker med avfall. Det er ikke bra.

Søppel på Unstad

SØPPELBERG: Dette synet møtte ryddemannskapet ved stranda på Unstad. – Et fælt syn, sier miljøfaglig rådgiver, Fredrik Johannessen i Vestvågøy kommune.

Foto: Havnevesenet i Vestvågøy

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

På Unstad i Lofoten har de opplevd baksiden av turismen, nemlig alt søppelet som blir liggende igen.

– Mye av søppelet hadde ligger der over tid, og vi fylte syv søppelsekker med avfall. Det var et fælt syn og det var ikke bra, sier sier miljøfaglig rådgiver, Fredrik Johannessen i Vestvågøy kommune.

I forkant av turistsesongen ble antall søppeldunker økt betraktelig, men på Unstad har ikke det tydeligvis ikke vært tilstrekkelig.

– Det må gjøres noen tiltak opp mot neste turistsesong, konstaterer Johannessen, som sammen med havnesjefen i kommunen selv måtte rydde opp på stranda.

Nordmenn ferierer hjemme

Søppel på Unstad

Sju sekker fulle av turistsøppel ble resultatet av oppryddingsaksjonen.

Foto: Havnevesenet i Vestvågøy

Foreningen Hold Norge Rent mener de ikke er alene om dette problemet i Norge.

– Mange turistmål i Norge opplever problemet med forsøpling. Ikke bare langs kysten, men også i innlandet på campingplasser, parkeringsplasser og museer som opplever forsøpling, forteller daglig leder Lise Gulbransen i Hold Norge Rent.

Hun tror grunnen er at flere nordmenn som har feriert hjemme, turismen har økt og dette fører nok til en økt forsøpling.

Gulbrandsen mener også det må være enkelt for folk å kvitte seg med søppel på en forsvarlig måte og at konteineren tømmes jevnlig.

– Må endre holdning og atferd

Søppel på Unstad

Mye av søppelet hadde ligget på Unstad i lengre tid.

Foto: Havnevesenet i Vestvågøy

– Vi må nå turister og tilreisende med budskapet om at man ikke må forsøple når man kommer til Norge, De fleste kommer jo for å se urørt, ren og vakker natur. Da ønsker man ikke å se søppelberg, sier hun.

Hun forteller at de jobber med å endre folk holdninger og adferd. Folk må skjønne at det ikke bare er å setter søppel i fra seg og forvente at det forsvinner av seg selv. Det er viktig med god skilting i forbindelse med konteinere, gjøre det tydelig hva de skal brukes til.

– Vi har jo regler i Norge i forhold til forurensningsloven og regler for hva som skal leveres hvor, sier Gulbransen.

Kan få dårlig rykte

Nå jobber kommunen med å få oversikt over utfordringene som har vært i sommer, og hvor det er størst behov for bedre tilrettelegging. Hvilke tiltak kommunen kan sette i verk og hva vi de har midler til.

– Det er et problem som er til stede og varier veldig, det er jo ytterkantene av kommunen som får mest besøk, og hvis det ikke ser ordentlig ut kan vi få et dårlig rykte. Derfor er det viktig for oss å sørge for at det er tilstrekkelig med avfallshåndtering, sier miljøfaglig rådgiver, Fredrik Johannessen i Vestvågøy kommune.

Foto fra Unstad

Stranda på Unstad er et populært turistmål både sommer og vinter.

Foto: Frank Olsen