Turistene etterlater berg av søppel: – Et fælt syn

Turister og andre besøkende har etterlatt et søppelberg på naturskjønne Unstad i Lofoten. – Vi fylte sju sekker med avfall. Det er ikke bra.

Søppel på Unstad

SØPPELBERG: Dette synet møtte ryddemannskapet ved stranda på Unstad. – Et fælt syn, sier miljøfaglig rådgiver, Fredrik Johannessen i Vestvågøy kommune.

Foto: Havnevesenet i Vestvågøy
Ane Mørk
Journalist

På Unstad i Lofoten har de opplevd baksiden av turismen, nemlig alt søppelet som blir liggende igen.

– Mye av søppelet hadde ligger der over tid, og vi fylte syv søppelsekker med avfall. Det var et fælt syn og det var ikke bra, sier sier miljøfaglig rådgiver, Fredrik Johannessen i Vestvågøy kommune.

I forkant av turistsesongen ble antall søppeldunker økt betraktelig, men på Unstad har ikke det tydeligvis ikke vært tilstrekkelig.

– Det må gjøres noen tiltak opp mot neste turistsesong, konstaterer Johannessen, som sammen med havnesjefen i kommunen selv måtte rydde opp på stranda.

Nordmenn ferierer hjemme

Søppel på Unstad

Sju sekker fulle av turistsøppel ble resultatet av oppryddingsaksjonen.

Foto: Havnevesenet i Vestvågøy

Foreningen Hold Norge Rent mener de ikke er alene om dette problemet i Norge.

– Mange turistmål i Norge opplever problemet med forsøpling. Ikke bare langs kysten, men også i innlandet på campingplasser, parkeringsplasser og museer som opplever forsøpling, forteller daglig leder Lise Gulbransen i Hold Norge Rent.

Hun tror grunnen er at flere nordmenn som har feriert hjemme, turismen har økt og dette fører nok til en økt forsøpling.

Gulbrandsen mener også det må være enkelt for folk å kvitte seg med søppel på en forsvarlig måte og at konteineren tømmes jevnlig.

– Må endre holdning og atferd

Søppel på Unstad

Mye av søppelet hadde ligget på Unstad i lengre tid.

Foto: Havnevesenet i Vestvågøy

– Vi må nå turister og tilreisende med budskapet om at man ikke må forsøple når man kommer til Norge, De fleste kommer jo for å se urørt, ren og vakker natur. Da ønsker man ikke å se søppelberg, sier hun.

Hun forteller at de jobber med å endre folk holdninger og adferd. Folk må skjønne at det ikke bare er å setter søppel i fra seg og forvente at det forsvinner av seg selv. Det er viktig med god skilting i forbindelse med konteinere, gjøre det tydelig hva de skal brukes til.

– Vi har jo regler i Norge i forhold til forurensningsloven og regler for hva som skal leveres hvor, sier Gulbransen.

Kan få dårlig rykte

Nå jobber kommunen med å få oversikt over utfordringene som har vært i sommer, og hvor det er størst behov for bedre tilrettelegging. Hvilke tiltak kommunen kan sette i verk og hva vi de har midler til.

– Det er et problem som er til stede og varier veldig, det er jo ytterkantene av kommunen som får mest besøk, og hvis det ikke ser ordentlig ut kan vi få et dårlig rykte. Derfor er det viktig for oss å sørge for at det er tilstrekkelig med avfallshåndtering, sier miljøfaglig rådgiver, Fredrik Johannessen i Vestvågøy kommune.

Foto fra Unstad

Stranda på Unstad er et populært turistmål både sommer og vinter.

Foto: Frank Olsen

NRK anbefaler

Nyhetssending på nett i Nord-Norge

Siste nytt fra NRK i Nord-Norge

Oppsummert

Vi gir deg de viktigste nyhetene direkte fra hele Nord-Norge. Følg nettsendingen mellom klokken 17.00 og 19.00.

  • Skuterløypa i Vadsø kan bli stengt

    Den nylig åpna skuterløypa i Vadsø kan bli stengt allerede i dag, ifølge iFinnmark. Fylkesmannen har klaget inn den omstridte åpningen av løypa til Miljødirektoratet, og en avgjørelse derifra er ventet mandag eller tirsdag, skriver nettstedet.

  • Mindre is, men ingen fare for løypa

    Både Altaelva og Varangerfjorden har mindre is nå enn normalt. Men mildværet som har vært i februar skal ikke være til hinder for å lage gode løyper til Finnmarksløpet, sier Trond Anton Andersen, presseansvarlig i Finnmarksløpet.

  • Torsken skal få velsmakende fôr

    Et nytt forskningsprosjekt skal utvikle fiskefor som oppdrettstorsken faktisk liker. Det skriver Fiskeriparken AS, i en pressemelding. Prosjektet, som skal gå over to og et halvt år har en kostnadsramme på 11,4 millioner kroner.

Torsdagens nyhetssending fra NRK Nord
Onsdagens nyhetssending fra Nord-Norge
Dagens sending, NRK Nord.
Overskridelse på en milliard kroner fører til økte utgifter for bilistene. Frp reagerer kraftig
NRKs direktesendte nyhetssending for hele Nord-Norge, mandag 6. februar 2017.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.
I løpet av den siste uka har nordlyset flere ganger danset over himmelen i Nord-Norge. Marius Birkeland fanget dette synet.