Hopp til innhold

Trener på sivil ulydighet i Lofoten

Nærmere 400 unge trener i regi av Natur og ungdom på å avverge en eventuell oljeutbygging i Lofoten. Det gjør de ved å hive seg i sjøen og demonstrere.

Natur og Ungdom trener på sivil ulydighet i Lofoten

NATUR OG UNGDOM: I vannet for Lofoten, Vesterålen og Senja.

400 ungdommer deltar i disse dager på sommerleir i regi av Natur og Ungdom i Lofoten. Der skal de fleste deltakerne blant annet lære seg hvordan de skal forsvare Lofoten, Vesterålen og Senja, som er aktuelle områder for videre oljeutbygging. Det skal de gjøre ved hjelp av sivil ulydighet.

Silje Lundeberg - leder natur og ungdom

Silje Lundeberg.

Foto: NRK

– Vi håper at vi ikke trenger å aksjonere siviltulydig. Vi har lyst til å vinne denne kampen ved å formidle kunnskap om konsekvensene av oljeutvinningen, dessverre ser det ikke ut som at hverken Erna Solberg, Siv Jensen eller Jens Stoltenberg er så veldig opptatt av kunnskap, forteller leder i Natur og Ungdom, Silje Lundberg til NRK.

Lang tradisjon

Onsdag hadde noen av ungdommene sin første leksjon i sivil ulydighet i Henningsvær på sørspissen av Austvågøya i Lofoten. I regi av Natur og Ungdom og Bellona.

Osvar Njaa

Osvar Njaa.

Foto: NRK

I Norge har vi langt tradisjon for ikkevoldelige aksjoner for å sette søkelyset på miljøspørsmål. Natur og Ungdom har kanskje stått for flest aksjoner av denne typen. Osvar Njaa

– Jeg kunne godt tenke meg å delta på en slik aksjon, så lenge vi har et klart formål med demonstrasjonen, forteller medarbeider i Natur og Ungdom, Osvar Njaa.

Sikkerheten står i høysetet når ungdom nå kaster seg på havet for å oppnå den kunnskapen som er nødvendig når de en gang kanskje må kaste seg i havet for å stoppe oljeborrerigger og båter.

– Sikkerheten står høyest

Alle som skal delta må ha på seg godt med klær under overlevingsdrakten. Det kan bli avgjørende når havtemperaturen kryper ned mot null grader i vinterhalvåret.

Lundberg i Natur og Ungdom er klar på at hun vil kjempe mot oljeboringen så lenge hun er nødt.

– Jeg er villig til å ligge i vannet så lenge det er et behov for det, forteller hun.

Leder for Bellona og miljøaktivist Fredrik Hauge, mener at aksjonering på sjøen er veldig krevende.

Fredrik Hauge

Fredrik Hauge.

Foto: NRK

– Sikkerheten bør og skal alltid stå i høysetet.

Hauge mener at en aksjon som Natur og Ungdom nå trener til i Lofoten, kan bli nødvendig.

– Det er så enorme verdier vi forvalter på vegne av det internasjonale samfunnet. Jeg er villig til å ta skrittet ut og delta på en aksjon som involverer sivil ulydighet på en fredelig måte, i denne saken, forteller han.