Hopp til innhold

Politimester: – Kritikken er fullstendig berettiget

Politimesteren i Salten mener 22. juli-rapporten må føre til forandringer i hvordan operasjonssentralene er organisert.

Politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt

– 22. julirapporten avdekker helt sentrale svakheter hos politiet. Kritikken er fullstendig berettiget, sier politimester i Salten politidistrikt Geir Ove Heir.

Foto: Ola Helness / NRK

– 22. julirapporten avdekker helt sentrale svakheter hos politiet. Kritikken er fullstendig berettiget, sier politimester i Salten politidistrikt Geir Ove Heir.

Han har nettopp overvært pressekonferansen hvor 22. julikommisjonen la frem rapporten som feller en knusende dom over politiets arbeid dagen da terroren rammet.

Rapporten konkluderer blant annet med at terroranslaget mot regjeringskvartalet kunne ha vært forhindret og at en raskere politiaksjon på Utøya var reelt mulig.

Men også politiets operasjonssentral får kritikk.

– Det må skje noe

For dårlig bemanning, dårlig koordinering og for dårlig samband mellom operasjonssentralene kritiseres i rapporten.

Politimesteren mener krisehåndteringa i politiet må sentraliseres.

– Bør vi ha større og færre operasjonssentraler?, spør Heir som tror det vil komme endringer.

I dag er det tre operasjonssentraler som betjener Nordland. I tillegg til Bodø er det Mosjøen og Harstad.

– Vi har en god del små operasjonssentraler i politinorge. Det er vanskelig å håndtere større og komplekse forhold med den bemanninga vi har i dag. Det er helt klart at her må det skje et eller annet, sier han.

(artikkelen fortsetter under)

Politimesteren i Salten vil ha færre og større operasjonssentraler.

Hadde ikke oversikt

Rapporten slår fast at operasjonssentralen i Oslo ikke hadde gode nok rutiner for å få ut informasjon kjapt nok. Politidistriktet hadde en varslingsserver som skulle sørge for massevarslinger, men den var ikke i bruk. Det fantes heller ikke beredskapsordninger som kunne sørge for rask tilgang på ekstra ressurser.

Resultatet ble at ledelsen ved operasjonssentralen ikke hadde oversikt over hvilke ressurser de faktisk hadde. Samtidig ble ikke kritisk informasjon sendt ut til alle som trengte det.

Krever at polititopper går

Den knusende rapporten er fortsatt ferskvare, men allerede nå krever berørte etter 22. juli-terroren at politiledere både lokalt og sentralt må gå av.

Bilde av Mette Yvonne Larsen i retten

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
Sissel Hammer

Sissel Hammer, politimester i Nordre Buskerud.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen mener 22. juli-kommisjonens konklusjoner bør føre til avganger på ledelsesnivå, både lokalt i Nordre Buskerud og på toppen av Politidirektoratet.

Det er ikke mulig for etater å lære av kommisjonens funn med toppledere som i ett år har forsvart politiaksjonen, mener hun.

– De som så langt har gitt uttrykk for tilfredshet med politiaksjonen må finne seg noe annet å gjøre. De har hatt ett år på seg til å erkjenne at det kan være ting som ikke er bra nok uten å gjøre. Og Sønderland-rapporten frastår i dagens lys som en hån mot de berørte, sier hun.

Sterkt preget politimester

En sterkt preget Sissel Hammer, politimester i Nordre Buskerud, ba om å bli trodd på at hennes folk gjorde det de kunne, basert på kunnskapen de hadde da.

Politidirektør Øystein Mæland ville ikke kommentere eventuelle konsekvenser for folk han har under seg, og Hammer selv ligger ikke an til å gå av.

– Jeg blir sittende så lenge jeg har tillit, konkluderte Hammer, som da pressekonferansen var over ble skjermet på et eget rom fordi hun brøt sammen i gråt.