Normal

– Gir ikke opp kampen om flybase

Ordfører i Evenes, Jardar Jensen, krever en forklaring på hvorfor forsvarssjefen har vraket Evenes som alternativ for en ny kampflybase.

Jardar Jensen

VIL VITE HVORFOR EVENES ER UTELUKKET: Ordfører i Evenes, Jardar Jensen vil ikke gi opp kampen om kampflybase og krever en forklaring på hvorfor forsvarssjefen i går utelukket Evenes.

Foto: Scanpix/NRK

– Det er klart vi er skuffet, men vi er mer overrasket over at forsvarsjefen kommer med dette nå, sier ordfører i Evenes, Jardar Jensen.

I går bekreftet forsvarsjefen Harald Sunde at Evenes er utelukket som hovedbase for de nye kampflyene. Det gjør at det kun er Ørlandet og Bodø som står igjen som alternativ. Neste måned skal Sunde levere sin innstilling til hvilken kommune han vil anbefale regjeringen å velge.

At Evenes tilsynelatende er ute som alternativ er for Jensen merkelig.

– Så vidt meg bekjent er ikke alle utredningene og rapportene innlevert og gjennomgått. Da synes jeg det er overraskende at forsvarsjefen går ut og utelukker Evenes på nåværende tidspunkt.

– Gjennomfører ikke løpet

Avgjørelsen om hvor den nye kampflybasen skal ligge har vært en årelang prosess. Men Jensen synes likevel det er for tidlig å utelukke et alternativ framfor et annet.

– Dette betyr at man ikke gjennomfører løpet, selv om man har kjørt såpass langt.

– Hva betyr det for Evenes at dere er vraket som alternativ for kampflybase?

Det har jeg ikke tenkt å kommentere før jeg har fått endelig bekreftet at vi er ute. Nå skal jeg først høre hva som er begrunnelsen for at Evenes er utelukket. Jeg skal ha et møte med forsvarsministeren på mandag og da blir det avklart. Men for min del er ikke løpet kjørt.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Harald Sunde

UTELUKKER EVENES: Forsvarssjef Harald Sunde sier det er Bodø og Ørlandet som står igjen som alternativ for ny kampflybase.

Foto: NRK

Forvarsjefen besøker Bodø

I dag besøker forsvarssjefen Bodø etter å ha vært på Ørlandet i går. De ansatte begynner å bli utålmodige etter å vite hvor deres framtidige arbeidplass vil ligge eller om de i det hele tatt skal flytte etter.

Det er i følge Adresseavisa kommet tidligere lekkasjer til media om at Ørland foreløpig ligger best an i kampen. Men for de ansatte i Bodø vil ikke det være gunstig.

– Det er vanskelig å få med seg familien til Ørlandet, som er et lite sted utenfor Trondheim. En av fordelene med Bodø at vi ligger tett inntil en by som har universitet, skole, barnehage og andre fasiliteter, sier tillitsvalgt Tormod Ihlen i Norges Offisersforbund.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Tillitsvalgte i Forsvaret. Tormod Ihlen og Jan-Ketil Schøyen

LANG VENTETID: Tillitsvalgte i Forsvaret, Tormod Ihlen og Jan-Ketil Schøyen sier det er tungt å vente på avgjørelsen om hvor kampflybasen skal ligge.

Foto: Knut Løkse Nilssen / NRK

Vil ha en avklaring

Men selv om forsvarsjefen har erklært Evenes ute av kampen, vil ikke ordføreren gi seg før han får en avklaring på hvorfor Nordlandskommunen med 1350 personer er ekskludert fra kampen.

– Jeg vil vite hva som er årsaken til forsvarssjefen har kommet til dette nå. Han skulle komme med sin innstilling i november med en vurdering av alle tre alternativene. Det har ikke skjedd.