– En mer fantastisk vintersesong i Lofoten har vi aldri hatt

– Vi må rett og slett klype oss i armen. En mer fantastisk vintersesong i Lofoten har vi aldri hatt. Denne sesongen er nærmest å betrakte som en sommersesong, sier reiselivssjef Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten.

Skårungen

Lofoten er kjent for storslått natur og idylliske fiskevær. Det er dette stadig flere utenlandske turister kommer for å oppleve.

Foto: Bernt Olsen / NRK

Det er formiddag på turistinformasjonen i Svolvær, og allerede har 129 turister fra hele verden vært innom for å få tips om de beste opplevelsene Lofoten kan by på.

– Jeg fikk en opplevelsestur i bursdagsgave, og etter et googlesøk var jeg ikke i tvil. Det måtte bli smellvakre Lofoten, forteller Ian Wibbat fra Wales i England.

Han vil fiske og padle i kajakk og skal også innom Tromsø for å teste hundekjøring.

Turisten Ian Wibbat fra Wales i England

– Det så helt nydelig ut, så vi tenkte: hvorfor ikke! Alt annet enn Wales er jo noe nytt, forteller Ian Wibbat fra Wales.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Det er et tett program, for vi ønsker å gjøre så mye som vi kan før vi reiser hjem igjen.

– Som er sommersesong

Så langt i vinter har Lofoten, som hittil har vært forbundet med sommerturisme, hatt en økning på hele 37 prosent i antall utenlandske turister, viser tall fra Statistikknett Reiseliv.

– Vi må rett og slett klype oss i armen, for en mer fantastisk vintersesong i Lofoten kan jeg ikke si at vi har hatt. Denne sesongen er nærmest å betrakte som en sommersesong. Det har tatt helt av, sier reiselivssjef Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten.

Det er spesielt tre ting de utenlandske turistene vil se og oppleve i Lofoten.

– De vil fotografere naturen, fjellene og fiskeværene. Mange vil på toppturer og surfe. Og sist og ikke minst kommer mange for å oppleve det synes er eksotisk og annerledes. Og her har Lofoten mye å tilby, mener hun.

«Winter is coming»

Turistinformasjonen i Svolvær

Ingvill Lausund ved Turistinformasjonen har det travelt. – Det er et veldig bra besøk akkurat nå, da april pleier å være en rolig måned. Jeg ser helt klart en stor økning fra i fjor til i år. Og det samme sa jeg i fjor.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Stadig flere turister leier bil og kjører gjennom Lofoten på vinterstid. For første gang har Statens vegvesen sett seg nødt til å holde toalettene langs E10 åpne også om vinteren. Rasteplasser og utkjørsler med utsyn mot kjente turistmål, har også vært brøytet denne vinteren.

– Vinterturisme er blitt en global trend, sier Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten.

Markedsføring av nordlyset

Endre Myrdal Olsen

Toppturer i Lofoten blir stadig mer populære. Her fra Reinebringen.

Foto: @allfareren/Endre Myrdal Olsen / Instagram

Utenlandske gjestedøgn til Nord-Norge har hatt en eventyrlig vekst på 378 prosent siden Innovasjon Norge startet med markedsføring av nordlyset i 2006. Antall gjestedøgn har gått fra 48.550 i 2006 til 231.900 i vintersesongen 2016.

– Nordlyset er hovedattraksjonen, og interessen har eksplodert de siste årene. Samtidig har lokale aktører jobbet systematisk med å bygge opp de ulike destinasjonene, som har vært klare til å ta imot besøkende med gode tilbud og aktiviteter, sier reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Bente Bratland Holm.

I tillegg er Nord-Norge blitt langt mer tilgjengelig enn tidligere.

– I dag er det direktefly mellom Tromsø og flere steder i Europa, mens det stadig er flere flyruter via Oslo til hele Nord-Norge. Nordnorske aktører har også vært utrolig flinke til å utvikle opplevelsene rundt nordlyset, være seg hvalsafari, snøscooteraktiviteter og gode matopplevelser. Dette skiller Norge fra andre nordiske nordlysdestinasjoner, mener hun.

Nordlys over Vesterålen

Nordlyset er fortsatt hovedattraksjonen når utenlandske turister besøker Nord-Norge. Her fra Vesterålen.

Foto: Jens Andre Mehammer Birkeland