– Det har vært en uvirkelig opplevelse

Elevene fra Seljord Folkehøgskule reiser etter planen til Norge onsdag. – Jeg tror ikke dette vil gå helt opp for oss før vi er hjemme, sier Klara Sivertsen fra Bodø.

Ruiner i Nepal

En kvinne bærer en sekk med eiendeler i ruinene av sammenraste hus etter jordskjelvet lørdag. Bildet er tatt i Bhaktapur 27. april.

Foto: NAVESH CHITRAKAR / Reuters

Klara Sivertsen (20) fra Bodø er én av totalt 80 elever fra Seljord Folkehøgskule som befinner seg på skoletur i Nepal. To dager etter at jordskjelvet inntraff begynner inntrykkene å synke inn.

Klara Sivertsen

Klara Sivertsen fra Bodø.

Foto: Privat

– Det hele har vært en merkelig og uvirkelig opplevelse. Vi har det ganske bra her vi er nå, men vet at det er mange der ute som trenger hjelp, sier Sivertsen til NRK.

Hun forteller at det har vært flere til dels kraftige etterskjelv.

– Det er fryktelig å si det, men vi har blitt vant med at bakken under oss ikke er helt stabil. Når bakken begynner å riste, går vi nærmest på automatikk ut i hagen utenfor hotellet.

Ventet i seks timer

Elever fra Seljord folkehøgskule på hotellet i Katmandu

Alle de 80 elevene befinner seg i dag på hotellet.

Foto: Seljord folkehøgskule

Da jordskjelvet inntraff, befant halvparten av skoleklassen seg på en forelesning cirka en halvtime unna sentrum av hovedstaden Katmandu, mens den andre halvparten hadde reist for å delta på et annet prosjekt et stykke utenfor hovedstaden.

– Vi samlet oss på en tennisbane utenfor bygget, og ventet i seks timer før vi fikk lov til å gå tilbake til hotellet, sier Sivertsen.

Den andre halvparten fikk først komme tilbake til hotellet i dag, og ble gjenforent med sine klassekamerater for kort tid siden.

– De som befant seg utenfor Katmandu hadde det etter forholdene bra, og det ble vurdert som tryggest for dem å avvente situasjonen der. Men nå er alle samlet på hotellet, sier rektor Arve Husby til NRK.

Elever på hotellet i Nepal

Elevene har samlet seg på hotellet.

Foto: Seljord folkehøgskule

– Livet er i ferd med å ta seg opp

Søndag skulle elevene egentlig besøke et lokalt barnehjem, som de har samlet penger til gjennom hele skoleåret. Men på grunn av den usikre situasjonen har elevene blitt bedt om å holde seg innendørs. Hverken Klara eller noen av de andre elevene har derfor sett noe særlig til de massive ødeleggelsene utenfor.

Rektor ved Seljord Folkehøgskule, Arve Husby

Rektor ved Seljord Folkehøgskule, Arve Husby.

Foto: Privat

Rektoren har imidlertid tatt seg er par runder på utsiden av hotellet.

– Livet i gata er i ferd med å ta seg opp. Noen få butikker har åpnet, og det er lange køer foran bensinstasjonene. De lokale sover utendørs, under åpen himmel, i frykt for nye skjelv, sier Husby.

Han forteller at husene i den mer velstående delen av Katmandu har klart seg bra.

– Verre er det for de fattige. Husene deres har gjerne ikke armering, og er slikt sett mye mer utsatt.

Har fått tilbud om krisehjelp

Onsdag ettermiddag går etter planen flyet hjem til Norge. Klara Sivertsen tror de følelsesmessige reaksjonene først vil komme da.

– Det er vanskelig å si hvordan vi vil reagere, men jeg tror ikke dette vil gå helt opp for oss før vi er hjemme. Vi har fått tilbud om krisehjelp, og vet at flere står klare til å hjelpe oss. Det føles godt, sier hun.