Sykehuset behandler jordskjelvskadde på parkeringsplassen

KATMANDU (NRK): Nesten uten søvn og livredde for etterskjelv behandler leger og kirurger mange av de skadde etter det dødelige jordskjelvet i Nepal på parkeringsplassen utenfor Universitetssykehuset i Katmandu. Nå har over 3000 mistet livet.

Skadde etter jordskjelvet i Nepal behandles utendørs

En liten gutt blir behandlet på parkeringsplassen utenfor et av sykehusene i Katmandu i Nepal.

Foto: Niranjan Shrestha / Ap

To netter nesten uten søvn begynner å tære på. I løpet av sekunder må alle som befinner seg innendørs komme seg på bena når etterskjelvene rister i bakken.

Og det skjer ofte.

Samles på åpne plasser

Nå er alle åpne plasser, rundkjøringer og parkeringsplasser fulle av fortvilte nepalere som har mistet alt. På hotellet NRK oppholder seg er tennisbanen og lobbyen full av gjester. Ingen får lov til å bruke rommene.

Alle frykter nye dødelig skjelv.

Dødstallet ble i dag oppjustert til 3.218, mens tallet på skadde ble hevet til hele 6.538 mennesker.

Det massive jordskjelvet lørdag har fullstendig tatt knekken på Nepals fra før elendige helsesystem. Syke og skadde mennesker ligger ute fordi de få sykehusene er delvis raserte.

I et telt utenfor byens universitetssykehus har kirurger satt opp en improvisert operasjonssal for å ta seg av de skadde.

– Det er veldig mange pasienter med alvorlige hodeskader. Mange må amputere armer og ben og vi ser behandler også mange med alvorlige brystskader, sier Lege Ganesh Gurung.

Peter Svaar i Katmandu om jordskjelvet.

Video: NRKs Peter Svaar er i Katmandu og kan fortelle om at folk er livredde for nye etterskjelv.

Finner overlevende

Ennå har ikke redningsmannskaper nådd fram til det store antall landsbyer som ligger nærmere episenteret til jordskjelvet i det utilgjengelige og fjellrike landet, blant annet fordi mange veier er sperret.

Meldinger forteller imidlertid at mange av landsbyene er totalt rasert, og trolig er mange mennesker døde.

Men det er håp.

Folk blir reddet ut av ruinene, men det er liten tvil om at antallet døde og skadde kommer til å stige i de kommende dagene.

Overfylte syehus i Nepal

Video: Sykehusene i Nepal er overfylt.

Mangler vann

Et annet problem i landet er tilgangen til rent vann. Mange butikker er stengt og hovedstaden er i ferd med å gå tom for mat, og det er problemer med vanntilførselen.

Nå sender en rekke land og organisasjoner verden rundt redningsmannskaper og utstyr, men flyplassen i hovedstaden er delvis stengt, så det er ennå lite utenlandsk hjelp å se i Katmandu.

Men det kan ta lang tid før man får en total oversikt over omfanget av jordskjelvet som er et av verdens mest dødelige.

– Jeg tror det kan ta uker før man har full oversikt over skadeomfanget. Her er det mange isolerte landsbyer der det er mange mennesker. I hele Katmandu-dalen er det godt og vel 1,5 millioner mennesker så det kan ta veldig lang tid, sier tidligere utenlandssjef i Norges Røde Kors Halvor Fossum Lauritzen til NRK.

En skadet mann utenfor sykehuset i Katmandu etter jordskjelvet

På gaten utenfor sykehuset i Katmandu sitter en skadet mann som har fått behandling. Nå sender mange hjelp til det jordskjelvrammede landet, men flyplassen er fortsatt delvis stengt.

Foto: Niranjan Shrestha / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt