Arbeidere fikk hjemmene knust

Bistandsorganisasjonen Strømmestiftelsen i Kristiansand mottar rystende beretninger fra sine lokale medarbeidere i Nepal. Flere ansatte har fått husene sine knust i jordskjelvet.

QUAKE-NEPAL/ People gather near a collapsed house after major earthquake in Kathmandu

Jordskjelvet i Nepal lørdag har ført til store ødeleggelser. Så mange som 4.500 fryktes omkommet. Bildet er tatt i Katmandu.

Foto: NAVESH CHITRAKAR / Reuters

– De fleste som vi har fått tak i forteller at de har fått hjemmene sine fullstendig ødelagt, forteller Egil Mongstad, presse og samfunnskontakt i Strømmestiftelsen til NRK.no.

Egil Mongstad

Presse og samfunnskontakt i Strømmestiftelsen, Egil Mongstad.

Foto: Strømmestiftelsen / NRK

Så mange som 4.500 fryktes omkommet etter at bygninger har rast sammen i blant annet Nepals hovedstad Katmandu. Jordskjelvet som målte 7,9 på Richters skala, rammet lørdag formiddag lokal tid og hadde sitt episenter mellom Katmandu og byen Pokhara.

Hjelper kasteløse

Strømmestiftelsen driver et omfattende arbeid for folkegruppen «daliter» i Nepal. Menneskene regnes som kasteløse i Nepal, som innebærer at de i stor grad er utestengte fra resten av samfunnet.

Ifølge stiftelsen blir dalitene behandlet som verdiløse og blir sett på som «urene» av sitt eget folk. Mange ender opp som slavearbeidere på teppeveverier, eller indiske bordeller.

– Jordskjelvet er en enorm katastrofe som rammer noen av de fattigste menneskene i verden, sier Mongstad.

Får ikke tak i ansatte

I Nepal har stiftelsen 10 lokale medarbeidere som jobber sammen med et nettverk av ulike bistandsorganisasjoner. Sju personer jobber daglig i hovedstaden som er et av de hardest rammede områdene.

– Så langt har vi klart å komme i kontakt med våre medarbeidere som holder til i Katmandu. Vi har også et arbeid i området Makwanpur, men der har vi så langt ikke klart å komme i kontakt med våre samarbeidspartnere, sier Mongstad.

Jordskjelvet er en enorm katastrofe som rammer noen av de fattigste menneskene i verden.

Egil Mongstad, Strømmestiftelsen

Han sier situasjonen er svært uoversiktlig. Mandag er ledelsen i bistandsorganisasjonen kalt sammen til et krisemøte for å diskutere hva som kan gjøres.

– Store deler av infrastrukturen er ødelagt. Mangel på veier og telefonforbindelse gjør at vi får ut lite informasjon om situasjonen. Det gjør jobben vanskelig, sier Mongstad.

Strømmestiftelsen er Norges største bistandsorganisasjon med hovedkontor utenfor Oslo og driver arbeid i 13 land i Sør-Amerika, Vest- og Øst-Afrika og Asia.

jordskjelv i Nepal
Foto: PRAKASH MATHEMA / Afp

Utdanning og mikrolån

– I Nepal jobber vi med to fokusområder. Det ene er utdanning og bevisstgjøring av rettigheter for mennesker som er lavest på rangstigen. Det andre området er såkalt mikrofinans som handler om å gi fattige, men idérike mennesker tilgang til små lån slik at de kan skape seg en jobb og en trygg framtid, forteller Mongstad.

Røde Kors og Brende om Nepal

Utenriksminister Børge Brende og Røde Kors orienterer om bidraget til Nepal på en pressekonferanse søndag.

Foto: Iram Ansari / NRK

Han anslår at organisasjonen hjelper 3000–4000 mennesker gjennom sitt arbeid i Nepal.

52 frivillige reiser ned

Søndag opplyser Røde Kors på en felles pressekonferanse med Børge Brende at 52 frivillige nordmenn har meldt seg for å reise til Nepal.

Dette er leger, sykepleiere og teknisk personell. I tillegg er det planer om å sette opp et feltsykehus med 60 senger.