NRK Meny
Normal

– Det er bestandig søringer som vinner

Folkefesten og konkurransen om å få den største skreien er over for denne gang.

skreifiske

VM i Skreifiske er over for denne gang. Drømmen til deltakerne er å få en torsk på over 30 kilo.

Foto: Magnar Jakobsen

Selv om fiskerne dro på land langt mindre fisk i år og en søring gikk av med seieren er VM-general Sten-Ståle Sortland fornøyd med årets VM i Skreifiske.

hantorsk

RUGG: Drømmen om å få en torsk på 30 kilo ble ikke oppfylt i år.

Foto: Magnar Jakobsen

– Vi har hatt en flott helg. Selv om værgudene ikke var på vår side på fredag og vi måtte korte ned på fisketiden med en time, men det var det.

Med over 5000 glade mennesker ble årets VM i skreifiske i Svolvær akkurat den folkefesten arrangørene håpet på. Arrangementet har blitt veldig populært og er en gedigen folkefest i Svolvær sentrum.

– Det er en stor jo folkefest og betyr veldig mye for næringslivet i Lofoten. Og er en av de største arrangementene i Nord-Norge på vinteren. Før VM i Skreifiske handler det meste om forberedelser til VM i Skreifiske. Og selv om konkurransen er i helgen varer folkefesten i en hel uke, sier Sortland.

Vokst seg stor

I år var det i overkant av 622 påmeldte fra flere nasjoner, man regner med at Svolvær får dobbelt så mange innbyggere denne ene helga VM blir gjennomført. Reiselivsnæringa anslår at nærmere 5.000 tilreisende ankom Svolvær under arrangementet. Det som startet som en liten fiskekonkurranse for ei båtforening har med årene tatt helt av.

Det konkurreres om å få størst og mest fisk. Lykkes skreifiskerne kan de bli verdensmestre.

Men mengden fisk som ble dratt på land i år er ifølge Sortland skuffende.

– Det er ikke det laveste vi har hatt, men det er lavt. I fjor dro fiskerne 34 tonn fisk. Mens i år ble det fisket 5,1 tonn fisk. Det kan skyldes at konkurransen ble lagt tett opptil ytingen.

Gikk av med seieren

Og vinneren av konkurransen ble Rune Haukom fra Kongsberg med en skrei som veide 21,8. Men at en søring stakk av med seieren er ikke noe nytt.

– Det har bestandig vært slik. Det har vært søringer og dansker som har gått av med seieren, sier Sortland.

Går det litt utover stoltheten at en søring stakk av med seieren?

– Nei, det gjør det ikke.

skreifiske

SIDEN 1991: VM i Skreifiske har blitt av Vågan båt- og sjøfiskeforening siden 1991

Foto: Magnar Jakobsen