Hopp til innhold

VM i skreifiske setter ny fangstrekord

Skreien står nå i så store mengder i Vestfjorden at arrangørene av sportsfiskekonkurransen må halvere fisketiden.

Med rekordmange deltakere, båter og fangster på fredagsfisket, er alt duket for at det i løpet av lørdag blir satt, ja nettopp – rekorder.

Mer enn 660 fiskere har vært ute på Lofothavet i kampen for å få fanget den største skreien, den største fangsten og skryte på seg det beste haillet.

Må halvere fangsttiden

Lofotfiskerens harelabb - et uttrykk for fiskelykke som kan påvirkes dersom man har hatt intim kontakt med et annet kjønn før man drar på havet.

Definisjonen på haill

Vanligvis arrangerer Vågan båt- og sjøfiskeforening en konkurranse hvor man kan fiske i seks timer på havet, men det er det slutt på i år. Etter tre timer må alle fiskerne sule opp redskapen og gå tilbake til land for å levere fisken sin.

Likevel blir det rekorder. Fredag ble det fanget 40.000 kilo fisk i løpet av de timene konkurransen varte. I dag regner man med at det vil fanges mellom 50.000 og 60.000 kilo på tre timer.

– Det er helt fantastiske forhold, og vi gjør det vi kan for å få tatt vare på mest mulig av fisken, sier Willy Jansen som er leder av VM-komiteen.

– Utfordringa er å få sløyd alt. I natt holdt vi på til klokka to og fikk ikke gjort unna premieutdeling for norgescupen. Vi satser på å få gjort begge deler i dag.

Noe av fangsten selges på kaia, i tillegg til at noe fraktes til fiskemottak.

– Vi er nødt til å få avsetning på fisken, det er ikke noe av fisken som skal destrueres, og det ser ut til at vi har gode nok avtaler til å få det levert, sier Jansen.

(artikkelen fortsetter under)

Willy Jansen

– Det er helt fantastiske forhold, sier VM-general Willy Jansen. Han og de andre i ledelsen måtte korte ned på fisketiden, fordi deltakerne tok opp for mye fisk.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Både og på kvalitet

En av dem som står i sløyelinja er Rolf Nikolaisen. Han sløyer, veier og skyver kasser med fisk videre på samlebåndet som er satt opp midlertidig på kaia i Svolvær.

– Det er fantastisk bra kvalitet og vi sløyer det vi klarer. Fiskerne er flinke å bløgge og leverer det vi kaller rund vare. Selv om posene med fisk blir liggende på kaia ei stund før levering er det heldigvis såpass kaldt at fisken får god kjøling. Det blir nærmest topp kvalitet, sier Nikolaisen.

De fire vektene skal i løpet av to døgn ta imot like mye fisk som et profesjonelt fiskemottak langs kysten. Noe av fisken blir solgt direkte, for tjue kroner kiloet kan du få blodfersk lofotskrei som kommer nærmest rett fra havet og på salgsdisken.

– Når du tenker på at man i Oslo betaler 200 kroner for kiloet, er jo dette nærmest et kupp, sier Paul Henriksen som for anledningen er blitt fiskehandler.

Største og første

Marius Ranen

Marius Ranen fra Mo i Rana var fornøyd med dagens fangst på 13,1 kilo.

Foto: John Inge Johansen / NRK
Carl Borchgrevink

Restaurantsjef Carl Borchgrevink skulle ønske deltakerne måtte sløye fisken selv, slik fiskerne gjør.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Marius Ranen fra Mo i Rana er med på VM for aller første gang, og har fått en rugg på 13,1 kilo.

– Det er garantert konkurransens største fangst, sier han før han nærmest blir utledd av kameratene.

– Det er i alle fall den største fangsten for meg, sier han stolt og løfter opp ruggen.

Sannsynligheten er stor for at den rekorden blir slått i løpet av dagen. Enkeltfisker på 30 kilo og mer er slett ikke uvanlig i år. I fjor ble den største enkeltfisken i arrangementets 24-årige historie veid inn på 28,3 kilo. Det ventes at denne rekorden også slås i år.

Burde sløyes

Restaurantsjef Carl Borchgrevink på «Du Verden» på kaikanten i Svolvær mener det kunne vært lagt inn en bestemmelse om at sportsfiskerne også må sløye fisken før de leverer.

– Da hadde det for deltakerne blitt litt mer likt slik de ekte fiskerne gjør, og fangstene kunne faktisk bare vært hengt rett opp til tørrfisk eller annen bruk, sier han.

Men regelverket for Norges havfiskeforbund har bestemmelser som gjør dette vanskelig. Fangsten skal leveres inn i forhold til usløyd, såkalt rund vekt.

Innbyggertallet dobles

Arrangementet er delt i to, med norgescup på fredag og verdensmesterskap på lørdag. Det er dobbelt så mange deltakere i VM-konkurransen. Man regner med at Svolvær får dobbelt så mange innbyggere denne ene helga hvor VM blir gjennomført. Reiselivsnæringa anslår at nærmere 5.000 tilreisende ankommer Svolvær under arrangementet.

NRK følger sjarkfisker Kyrre Brun fra han legger fra kai på Stø, til han leverer fisk på bruket i havna 3,5 timer senere.