NRK Meny
Normal

Var kjent som Nord-Norges farligste havn, nå håper arrangøren at de har kontroll

Det har vært et verdensmesterskap kjent for flere drukningsulykker, men nå skal folkefesten i Lofoten være trygg.

VM i skreifiske 2014

I år er det i overkant av 600 påmeldte fra over 10 nasjoner, men man regner med at Svolvær får dobbelt så mange innbyggere denne ene helga VM blir gjennomført. Her fra VM i skreifiske i 2014.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Willy Jansen

Willy Jansen, koordinator for VM i skreifiske.

Foto: John Inge Johansen / NRK

VM i skreifiske arrangeres til helga i Lofoten. Arrangementet har blitt veldig populært og er en gedigen folkefest i Svolvær sentrum.

– Vi har et godt samarbeid med politiet. De tar seg av sikkerheten og har et samarbeid med hjelpekorps og sivilforsvar, sier VM-koordinator Willy Jansen til NRK.

Flere drukningsulykker

Gjennom flere år på begynnelsen av 2000-tallet var VM i skreifiske kjent for drukningsulykker og flere fall i havet. Det var så ille at Svolvær havn ble karakterisert som en av de farligste havnene i Nord-Norge.

Siden 1998 har det vært ni drukningsulykker i havneområdet i Svolvær, hvorav tre av ulykkene har skjedd de dagene VM i skreifiske arrangeres. Nå mener arrangørene at de har fått bukt med problemet.

– Ryktet henger ved oss en stund. Dette er en folkefest og vi har ikke kontroll på alle som er her, men vi har sikkerheten i høysetet. De siste årene har vi vært forskånet for alvorlige uhell, og det håper vi fortsetter i fremtiden, sier Jansen.

Venter over 5000 tilreisende

I år er det i overkant av 600 påmeldte fra over 10 nasjoner, men man regner med at Svolvær får dobbelt så mange innbyggere denne ene helga VM blir gjennomført. Reiselivsnæringa anslår at nærmere 5.000 tilreisende ankommer Svolvær under arrangementet.

På dagtid konkurreres det om å få størst og mest fisk. Lykkes skreifiskerne kan de bli verdensmestre. Men mye folk og god stemning fører også til at politiet får mye å gjøre nattetid. I 2012 fisket de opp fire berusede menn som hadde falt i vannet i havnebassenget i Svolvær.

Utestedene ligger i havneområdet, og problemene oppstår når overstadig berusede personer skal komme seg hjem eller til båtene.

Men VM i skreifiske er tryggere en noensinne, ifølge arrangørene, som kan se tilbake på flere år uten ulykker.

– Det blir en trygg folkefest for alle. Folk fra hele Lofoten og Vesterålen kommer og det blir god stemning, sier Jansen.

Lofotfiske var Norges viktigste inntektskilde gjennom mange hundre år. I dag er det fremdeles en viktig næring for landet, og det er ikke bare yrkesfiskere som kommer til Lofoten for å høste av de enorme mengdene skrei som kommer inn fra Barentshavet hver vinter.
Video VM i skreifiske