NRK Meny
Normal

– Det blir strålende sol i nesten hele landet

Det har blåst, regnet og vært uvanlig varmt i nesten hele landet så langt i år. Men nå blir det skyfritt, sol og kaldere.

Sol på Kufjellet i Ballangen i Nordland

Sol på Kufjellet i Ballangen i Nordland. Det blir det enda mer av i tiden som kommer.

Foto: @villaksen

– Et adskillig bedre vær vil stabilisere seg over nesten hele landet, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness fra sitt kontor i Oslo.

Unntaket er Østlandet, men for resten av landet vil et høytrykk som biter seg fast, gi finvær og opp mot tosifret antall kuldegrader i den kommende uken.

Vibeke Thyness

Vibeke Thyness lover strålende sol i uka som kommer. For nesten alle.

Foto: Bård Gudim

Thyness trekker frem Trøndelag som værvinneren, men langtidsvarselet tyder på at de vil få hard konkurranse fra Nord-Norge.

Utover i neste uke er det knapt en sky å se på himmelen.

– De tre nordligste fylkene vil få vinterferievær. Som mine kollegaer i Tromsø så fint sa det, det blir et sjeldent bra vær i Nord-Norge fremover.

Også Vestlandet kan vente seg lange perioder med strålende vintervær.

Laster Twitter-innhold

Det blir kaldere

Utover i uka bygger det seg opp et høytrykk, og været blir derfor kaldere med temperaturer som står mer i stil med årstiden. Januar var nemlig merkelig varm flere steder.

Da folk i Sunndalsøra i Møre og Romsdal våknet onsdag 25. januar, var det over 14 plussgrader ute. Varmen holdt seg gjennom hele dagen, hele natten og et godt stykke inn i torsdagen.

Men langtidsvarselet tyder på at også Sunndalsøra nå vil få se minusgrader utover den kommende uken.

– Perioder med pent vær, stillestående luft og lengre netter enn dager gir varmetap. Det blir kaldere, spesielt i Trøndelag og i de nordlige fylkene, opplyser Thyness.

Lavtrykk over Østlandet

Østlandet vil være unntaket i tiden som kommer. Lavtrykkene har skiftet bane og treffer Sør- og Østlandet i neste uke. Da kommer det skyer og snø.

Det er ikke snakk om enorme mengder med snø, men nok til å kunne gjøre skiføret bedre enkelte steder.

Skal du ut på ski anbefaler meteorologen deg å finne skisteder med lite steiner og røtter for å unngå uheldige situasjoner.

– Nedbøren som ventes vil nok gi litt ekstra snø i lavlandet, men ikke nok til at det vil bli stabile skiforhold, sier Thyness.

Temperatur Norge januar 2017
Foto: MET
Januar nedbør 2017
Foto: MET

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.