NRK Meny
Normal

– Det blir strålende sol i nesten hele landet

Det har blåst, regnet og vært uvanlig varmt i nesten hele landet så langt i år. Men nå blir det skyfritt, sol og kaldere.

Sol på Kufjellet i Ballangen i Nordland

Sol på Kufjellet i Ballangen i Nordland. Det blir det enda mer av i tiden som kommer.

Foto: @villaksen

– Et adskillig bedre vær vil stabilisere seg over nesten hele landet, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness fra sitt kontor i Oslo.

Unntaket er Østlandet, men for resten av landet vil et høytrykk som biter seg fast, gi finvær og opp mot tosifret antall kuldegrader i den kommende uken.

Vibeke Thyness

Vibeke Thyness lover strålende sol i uka som kommer. For nesten alle.

Foto: Bård Gudim

Thyness trekker frem Trøndelag som værvinneren, men langtidsvarselet tyder på at de vil få hard konkurranse fra Nord-Norge.

Utover i neste uke er det knapt en sky å se på himmelen.

– De tre nordligste fylkene vil få vinterferievær. Som mine kollegaer i Tromsø så fint sa det, det blir et sjeldent bra vær i Nord-Norge fremover.

Også Vestlandet kan vente seg lange perioder med strålende vintervær.

Laster Twitter-innhold

Det blir kaldere

Utover i uka bygger det seg opp et høytrykk, og været blir derfor kaldere med temperaturer som står mer i stil med årstiden. Januar var nemlig merkelig varm flere steder.

Da folk i Sunndalsøra i Møre og Romsdal våknet onsdag 25. januar, var det over 14 plussgrader ute. Varmen holdt seg gjennom hele dagen, hele natten og et godt stykke inn i torsdagen.

Men langtidsvarselet tyder på at også Sunndalsøra nå vil få se minusgrader utover den kommende uken.

– Perioder med pent vær, stillestående luft og lengre netter enn dager gir varmetap. Det blir kaldere, spesielt i Trøndelag og i de nordlige fylkene, opplyser Thyness.

Lavtrykk over Østlandet

Østlandet vil være unntaket i tiden som kommer. Lavtrykkene har skiftet bane og treffer Sør- og Østlandet i neste uke. Da kommer det skyer og snø.

Det er ikke snakk om enorme mengder med snø, men nok til å kunne gjøre skiføret bedre enkelte steder.

Skal du ut på ski anbefaler meteorologen deg å finne skisteder med lite steiner og røtter for å unngå uheldige situasjoner.

– Nedbøren som ventes vil nok gi litt ekstra snø i lavlandet, men ikke nok til at det vil bli stabile skiforhold, sier Thyness.

Temperatur Norge januar 2017
Foto: MET
Januar nedbør 2017
Foto: MET