NRK Meny
Normal

– De virkelig store slagene var i Nord-Norge

Hvis NRK virkelig vil lage en spennende tv-serie fra krigen burde de fortelle om den nordnorske krigshistorien, mener historiker Karl Kleve. – Det var i nord hvor de virkelige store slagene sto.

Slaget om Narvik

Hele Narvik sto i brann i aprildagene i 1940. – Hvis man skulle hatt en tv-serie med virkelig smell i og med spennende historier, så måtte det vært slaget om Narvik, mener historiker Karl Kleve.

Foto: SCANPIX / SCANPIX

NRKs nye, store krigsdrama «Kampen om tungtvannet» har fått gode kritikker og høye seertall.

Historien om hvordan norske motstandsfolk sprengte fabrikken i Rjukan for å hindre en eventuell tysk produksjon av atomvåpen, er blant krigens mest fortalte og en historie Hollywood har siklet etter.

Historiker Karl Kleve ved Luftfartsmuseet

Historiker Karl Kleve ved Luftfartsmuseet.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Men «Kampen om tungtvannet» er langt ifra den mest spennende historien fra krigens dager, skal vi tro historiker Karl Kleve ved Luftfartsmuseet i Bodø.

– Hvis man skulle hatt en tv-serie med virkelig smell i og med spennende historier, så måtte det vært slaget om Narvik, Hitlers aller første nederlag, sier Kleve.

– Mer spennende enn historien fra Rjukan?

– Jeg er selv fra Telemark, så jeg burde kanskje ikke si det. Men det er klart at Narvik-kampene hadde vært enda mer spennende. Det hadde vært storslagent og utrolig mye å gripe fatt i. Tyskerne var nesten presset inn i Sverige. Det hadde vært en fantastisk film eller tv-serie.

Created by InfoDispatcher

– Nordnorsk krigshistorie oversett

Kleve mener den nordnorske krigshistorien systematisk har blitt oversett. Det er derfor det lages tv-serier og filmer som «Max Manus» og «Kampen om tungtvannet», og ikke om hendelser som evakueringen av Finnmark eller slaget om Narvik.

– Den sørnorske krigshistorien har dominert i alle år. Historien har vært skrevet sørfra, der bor det flest mennesker, og dermed Nord-Norge i skyggen. Det er langt fra Oslo og Rjukan til Nord-Norge, sier Kleve.

– Se nordover

Dersom de vil lage dramatiske historier, bør serie- og filmskaperne heller se nordover, mener Kleve.

– Historiene er annerledes. I sør hadde du kamphandlinger i to måneder i 1940, og så var det slutt. Det var selvfølgelig motstandskamp, men det var lettere for tyskerne der.

– I Nord-Norge sto de store tyske styrkene, der var det over 100.000 krigsfanger, og der var det kamper hele tiden, enten det var i Finnmark mot Sovjetunionen eller raid utenfor kysten vår. Og der foregikk også det dramatiske slaget om Narvik, fortsetter han.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.