Hopp til innhold

– De virkelig store slagene var i Nord-Norge

Hvis NRK virkelig vil lage en spennende tv-serie fra krigen burde de fortelle om den nordnorske krigshistorien, mener historiker Karl Kleve. – Det var i nord hvor de virkelige store slagene sto.

Slaget om Narvik

Hele Narvik sto i brann i aprildagene i 1940. – Hvis man skulle hatt en tv-serie med virkelig smell i og med spennende historier, så måtte det vært slaget om Narvik, mener historiker Karl Kleve.

Foto: SCANPIX / SCANPIX

NRKs nye, store krigsdrama «Kampen om tungtvannet» har fått gode kritikker og høye seertall.

Historien om hvordan norske motstandsfolk sprengte fabrikken i Rjukan for å hindre en eventuell tysk produksjon av atomvåpen, er blant krigens mest fortalte og en historie Hollywood har siklet etter.

Historiker Karl Kleve ved Luftfartsmuseet

Historiker Karl Kleve ved Luftfartsmuseet.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Men «Kampen om tungtvannet» er langt ifra den mest spennende historien fra krigens dager, skal vi tro historiker Karl Kleve ved Luftfartsmuseet i Bodø.

– Hvis man skulle hatt en tv-serie med virkelig smell i og med spennende historier, så måtte det vært slaget om Narvik, Hitlers aller første nederlag, sier Kleve.

– Mer spennende enn historien fra Rjukan?

– Jeg er selv fra Telemark, så jeg burde kanskje ikke si det. Men det er klart at Narvik-kampene hadde vært enda mer spennende. Det hadde vært storslagent og utrolig mye å gripe fatt i. Tyskerne var nesten presset inn i Sverige. Det hadde vært en fantastisk film eller tv-serie.

Created by InfoDispatcher

– Nordnorsk krigshistorie oversett

Kleve mener den nordnorske krigshistorien systematisk har blitt oversett. Det er derfor det lages tv-serier og filmer som «Max Manus» og «Kampen om tungtvannet», og ikke om hendelser som evakueringen av Finnmark eller slaget om Narvik.

– Den sørnorske krigshistorien har dominert i alle år. Historien har vært skrevet sørfra, der bor det flest mennesker, og dermed Nord-Norge i skyggen. Det er langt fra Oslo og Rjukan til Nord-Norge, sier Kleve.

– Se nordover

Dersom de vil lage dramatiske historier, bør serie- og filmskaperne heller se nordover, mener Kleve.

– Historiene er annerledes. I sør hadde du kamphandlinger i to måneder i 1940, og så var det slutt. Det var selvfølgelig motstandskamp, men det var lettere for tyskerne der.

– I Nord-Norge sto de store tyske styrkene, der var det over 100.000 krigsfanger, og der var det kamper hele tiden, enten det var i Finnmark mot Sovjetunionen eller raid utenfor kysten vår. Og der foregikk også det dramatiske slaget om Narvik, fortsetter han.