NRK Meny
Normal

2700 klager på eiendomsskatten i Bodø

13 prosent av dem som har fått ny eiendomsskatt i Bodø har klaget til kommunen, viser ferske tall. Fremskrittspartiet mener folk flest har gitt opp.

Marianne Ilstad på Mjelle med sønnen

Marianne Ilstad bor 2,5 mil utenfor Bodø sentrum og gikk fra 0 til 21.000 i eiendomsskatt. Hun er blant de 2700 som har klaget til kommunen.

Foto: Malin Nygård Solberg

Det har mildt sagt stormet rundt eiendomsskatten i Bodø etter at kommunen gjennomførte en retaksering av boligene, noe som førte til at enkelte fikk kraftig økning i eiendomsskatten.

NRK har blant annet fortalt om småbarnsmor Marianne Ilstad, som gikk fra 0 til 21.000 i eiendomsskatt.

Nå viser ferske tall fra Bodø kommune at 2700 har klaget på eiendomsskatten innen klagefristen.

Rolf Kåre Jensen, rådmann i Bodø

Rådmann Rolf Kåre Jensen i Bodø lover en grundig gjennomgang for de 2700 som har klaget.

Det utgjør 13 prosent av de 20.000 boligene kommunen har utskrevet ny eiendomsskatt på.

Til sammenligning fikk Oslo kommune inn 6700 klager da de innførte eiendomsskatt i fjor.

– Tallet er høyt, men ikke høyere enn vi kunne forventet. Når over 20.000 boliger er taksert, forventer vi at det er noen feil, konstaterer rådmann Rolf Kåre Jensen overfor NRK.

– Oppfatter du det som mistillit overfor dere?

– Nei, slett ikke. Det viser jo også at 87 prosent synes det er ok. Samtidig er det klart at de 13 prosent som har klaget, skal få en grundig gjennomgang. Og selvsagt få rettet opp i det, dersom det er grunnlag for det.

– Føler seg maktesløse

Gruppeleder i Fremskrittspartiet i Bodø, Allan Ellingsen, mener på sin side at tallet burde vært langt høyrere.

Allan Ellingsen, Frp-politiker, Bodø

Frp-politiker Allan Ellingsen mener det burde vært flere klager, men tror folk føler seg maktesløse.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Jeg tror det er mange som har grunn til å klage, men rett og slett lar være fordi de føler seg maktesløse i dette systemet. Egentlig burde alle som har nyere hus enn 2010 klage. Faktoren er urimelig høy for nyere boliger.

– Hva er det største problemet?

– Flertallet i kommunen har sagt at de skal hente inn 263 millioner kroner. Uavhengig av retakseringen ville boligeierne fått sjokk. De sender regningen ene og alene til innbyggerne.

I en epost til NRK skriver ordfører Ida Pinnerød (Ap) at hun ikke kjenner detaljene i antall klager som er kommet inn, og at det ikke vil være riktig av henne å kommentere rundt det.

Jobber på spreng

I slutten av mars vedtok bystyret i Bodø å øke bunnfradraget fra 300.000 til 500.000 kroner etter massiv kritikk. Samtidig vurderer politikerne å redusere eiendomsskatten i kommunens ytterkanter.

En sakkyndig nemd i Bodø kommune er allerede i gang med å gjennomgå de 2700 klagene. Det er også mulig å klage eventuelle avslag for en sakkyndig klagenemd.

Rådmann Rolf Kåre Jensen håper på en snarlig avklaring.

– Men vi kan ikke love at alle er ferdig behandlet før sommerferien. Som alle skjønner er det en formidabel jobb å gå igjennom så mange klager, men vi har satt av ekstra ressurser.

Han understreker samtidig at ingen skal måtte betale for mye i eiendomsskatt.

– Hvis det blir oppdaget feil, vil det bli justert på de neste regningene som kommer hver termin.