NRK Meny
Normal

2014 blir tidenes torskeår

Lave fiskepriser gjennom flere år, har økt fiskespisingen både i Norge og utlandet. – 2014 blir et rekordår, ifølge Råfisklaget.

Torsk for torsk med Kyrre Brun

REKORDÅR: Norske fiskere har aldri tjent så mye penger som I 2014.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Før helga fikk nestleder i fiskernes egen salgsorganisasjon, Svein Ove Haugland i Norges Råfisklag, tallene han håpet på.

– I løpet av dagen passerer Råfisklagets totale omsetningsverdi på sju milliarder kroner hittil i år. Det er faktisk 1,4 milliarder høyere enn på samme tid i fjor. Ennå har vi fem seks uker igjen av året, sier Haugland til NRK.

Høyeste noensinne

Råfisklaget er et salgslag som opererer langs kysten fra Finnmark til Møre og Romsdal.

– Dette er den aller høyeste omsetningensverdien vi har hatt i Råfisklagets distrikt noensinne. Det er et veldig bra år, og torsken er sentral i dette bildet. I tillegg har det vært en positiv prisutvikling på de viktigste fiskeslagene som torsk, hyse og sei. Vi har også hatt økt aktivitet på kongekrabbe og snøkrabbe som kommer opp som nye aktiviteter, sier Haugland.

Lavere neste år

Neste år vil torskekvotene bli lavere enn i år, men Haugland lover likevel at de gode tidene for fiskerne vil fortsette.

– Torskenæringa har vært gjennom noen kritiske år med finanskrise og kvotesjokk. Vi tror det er viktig både for fiskerne, industrien og eksportnæringen at vi nå er inne i en positiv trend som vi er overbevist vil slå positivt ut for alle ledd. Med de prognosene vi har på torskekvotene framover forventer vi et positivt marked og prisutvikling de kommende årene, tror Haugland.

Sendes til Kina

Torskefiske

Stadig mer fisk fra Barentshavet reiser innom Kina på vei til norske og europeiske middagsbord.

Foto: Colourbox.com

Stadig mer fisk fra Barentshavet reiser innom Kina på vei til norske og europeiske middagsbord.

Mange i sjømatnæringa liker ikke at norsk frossen torsk sendes tik Kina for bearbeiding. De vil bearbeide mer av torsken i Norge, som Øyvind Arne Jensen i selskapet Blæst. Han produserer klippfisk av torsk og selger den til portugiserne.

– Minst 30 prosent av den norske torsken går til Portugal, som er det største markedet for torsk i verden.

Jensen mener Kina-eksporten minner lite om verdiskaping.

– I perioden 2008–2013 økte eksporten av rundfrossen torsk fra Norge med 467 prosent. I fjor ble det eksportert 88.000 tonn rundfrossen torsk fra Norge. Og prisene er lave.

Jensen skaper selv verdier fra torsken ved å produsere klippfisk.

– Vil endre seg over tid

Råfisklaget er ikke like negativ.

– Råfisklaget mener at verdikjeden i Norge med flåte og industri som er funksjonell, vil tilpasse seg de mulighetene som gir størst og lønnsom verdiskapning som helhet. Da vil man i en periode framover fortsatt velge å sende ubearbeidet fisk ut av landet fordi det er mest lønnsomt. Når kvoten totalt sett går ned vil andelen torsk som blir bearbeidet i Norge øke, sier Svein Ove Haugland i Norges Råfisklag.

Laster Twitter-innhold