Hopp til innhold

Kan endelig åpne: – Får ikke tak i arbeidskraft på kjøkkenet

Restaurantbransjen kan endelig åpne dørene for servering mange steder, men de sliter med å få tak i noen som kan lage maten.

Anne Lindstrøm, daglig leder på La Pergola i Tønsberg

KOKKEKRISE: Daglig leder på La Pergola i Tønsberg, Anne Lindstrøm, mangler kokker på kjøkkenet

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Det gjøres klart for åpning på brygga i Tønsberg. Men det er noe vesentlig som mangler.

– Utfordringen nå er at vi ikke får tak i arbeidskraft på kjøkkenet, sier Anne Lindstrøm, daglig leder ved La Pergola.

Hun er ikke alene om å ha problemer med det.

Ifølge tall fra NHO mangler det opptil 1450 kokker over hele landet.

Får ikke importere

Pandemi og stengte grenser er en av flere årsaker mangelen på kokker.

– Vi får ikke importere arbeidskraft. Jeg har flere kontakter i utlandet, men jeg får ikke dem hit, sier Lindstrøm.

Kokk og kjøkkensjef Robin Ammar trenger fire kokker på kjøkkenet til restauranten Havariet. Han synes det er vanskelig å få tak i kvalifiserte folk.

Robin Ammar, kokk og kjøkkensjef på Havariet i Tønsberg

VANSKELIG: Kokk og kjøkkensjef Robin Ammar synes det er vanskelig å finne kokker som er egnet til en jobb i hans kjøkken.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Vi trenger folk med erfaring, som tåler stress. Det er litt vanskelig. Jeg tror det gjelder hele Norge, sier kjøkkensjefen.

Mange ledige

Til tross for stor etterspørsel fra restaurantene, er det flere arbeidsledige kokker, ifølge tall fra Nav.

Bare i Vestfold og Telemark var over 240 kokker registrert som arbeidssøkere i mars.

Anne Lindstrøm på La Pergola i Tønsberg har lyst ut kokkestillinger siden mars.

Anne Lindstrøm, daglig leder av restauranten La Pergola i Tønsberg

FIRE SØKNADER: Anne Lindstrøm har fått inn kun fire søknader på kokkestillinger i restauranten sin i Tønsberg.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Vi har fått fire søknader. Hele Oslo er stengt. Hvor er alle kokkene, spør hun.

Ifølge fylkesdirektør i Nav, Terje Tønnesen, er det flere årsaker til at stillingene ikke blir besatt.

– Det kan være kompetanse, det kan være erfaring eller andre helsemessige årsaker. Men det er faktisk noen hundre som står som søkere.

Konsekvenser

NHO synes det er alvorlig at det er så stor etterspørsel. De håper flere norske ungdommer velger kokkefaget i framtiden.

Vivil Hunding Strømme, seniorrådgiver NHO Vestfold og Telemark

ALVORLIG: Vivil Hunding Strømme i NHO Vestfold og Telemark sier at det har vært mangel på kokker lenge.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Det har vært mangel ganske lenge. Ekstra nå når vi mangler de vi vanligvis har fra utlandet, sier Vivil Hunding Strømme, seniorrådgiver i NHO Vestfold og Telemark.

Nå mener hun det må tenkes nytt for å få ungdom og voksne til å bli interessert i en formell utdanning i matfaget.

Dersom restaurantene ikke får tak i arbeidskraft, får det konsekvenser.

– Kvaliteten vil synke, fordi vi ikke får kvalifiserte medarbeidere på kjøkkenet. Eventuelt blir menyene mindre. Nå når vi ikke får tak i folk holder vi stengt søndag og mandag. Så det går ut over noe, sier Lindstrøm.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark