– Redd for at vennene våre tvinges til å flytte

Trym Isaksen Wiik og Ulrik Dahle-Andreassen fikk nok etter at flere av vennene deres flyttet fra Andenes. Derfor startet de en aksjon mot nedleggelsen av Andøya flystasjon i Vesterålen.

laorionleve

UNGT ENGASJEMENT: Trym og Ulrik i t-skjortene de selv har designet og trykket opp. Nå vil flere ha et eksemplar av guttenes t-skjorter.

Foto: PRIVAT

12-åringene fikk idéen til aksjonen da de var i hagen og sparket fotball.

– Det er trist hvis mange av vennene våre blir nødt til å flytte fra Andøya dersom flystasjonen legges ned, sier Trym Isaksen Wiik.

For allerede har flere av vennene hans flyttet fra Andøya. Og når bekymringen for å miste flere venner og fotballtreneren deres ble for stor, bestemte guttene fra Andøya seg for at de måtte engasjere seg slik at flystasjonen ikke legges ned.

Basen er foreslått nedlagt og flyttet til Evenes innen 2021, i forsvarssjefens fagmilitære råd.

– Fotballtreneren vår jobber i Forsvaret, og hvis Andøya Flystasjon legges ned må han flytte her ifra. Det er ganske lite å gjøre her i utgangspunktet, så da vil det ikke være noe særlig igjen , forteller Ulrik Dahle-Andreassen.

trykker tshirts

KAMPANJE: Her er 12-åringene i sving for å trykke t-skjorter med budskapet deres på.

Foto: PRIVAT

Aksjon #laorionleve

Hele høstferien har Trym og Ulrik gått rundt på Andøya og snakket med lokalbefolkningen om hva de syns om at flystasjonen kan forsvinne. Resultatet er blitt en bok full av folks meninger om at flystasjonen bør bli på Andøya.

– På mandag skal vi møte ordfører Jonni Solsvik. Han skal få den boka av oss. Vi håper at han tar den med seg til Oslo for å vise politikerne der. Da hadde vi blitt veldig glade, sier Ulrik til NRK.

Moren til Trym, Marianne Wiik, synes det er bra at det ikke bare er de voksne som er bekymret for at nedleggelsen av flystasjonen.

fraboka

Lokalbefolkningen har skrevet sine tanker og meninger om hvordan det blir hvis flystasjonen blir flyttet fra Andøya.

Foto: PRIVAT

– Guttene har jobbet med dette helt på egenhånd. De har også trykket t-skjorter som ordføreren skal få på mandag. Mange her på Andøya har ønsket å kjøpe t-skjortene guttene har laget, sier Wiik.

Foreslått lagt ned

I dag er det overvåkingsflyene Orion som driver maritim overvåkning i nordområdene fra sin base på Andøya.

Andøy-ordfører Jonni Solsvik (H) har bestemt for å ha et optimistisk utgangspunkt til tross for forsvarssjefens forslag om å flytte flystasjonen.

– Vi snakker om en plass mellom 600 og 700 arbeidsplasser. I tillegg blir en av de mest innovative næringsklyngene knyttet til sivilt-militært samarbeid i Nord-Norge borte, som Andøya Space Center og det som skjer ved Høgskolen i Narvik, har Solsvik tidligere sagt til NRK.