Hopp til innhold

- Strammere nå enn før OL

Venner og støttespillere av årets Nobels fredsprisvinner Liu Xiaobo får nå husene ransaket og datamaskiner beslaglagt. - Dette er verre enn ukene før Beijing-OL, sier en advokat i husarrest.

Liu Xiaobo

I Japan ble det holdt en støttedemonstrasjon for løslatelse av årets fredsprisviner Liu Xiaobo sist helg.

Foto: Itsuo Inouye / Ap

Grepet strammes stadig hardere om kinesiske demokrati- og menneskerettighetsaktivister, siden det 8. oktober ble kunngjort at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo tildeles Nobels fredspris for 2010.

Menneskerettighetsgruppen Chinese Human Rights Defenders har mottatt rapporter og meldinger om at rundt 100 personer nå er under konstant overvåking, arrestert eller satt i husarrest, melder nyhetsbyrået AP .

Alle som kan anses som viktige kritikere av regimet følges minutt for minutt, ifølge Human Right Watch. Mange av dem er medunderskrivere på Charta 08, oppropet om demokratiske reformer som prisvinner Liu Xiaobo forfattet.

- Omfanget og intensiteten i overvåkingen er «all time high», sier Nicholas Bequelin.

- Alle følges tettere nå enn i ukene og månedene foran Beijing-OL, sier advokaten Teng Biao, som selv har fått passet beslaglagt og som hindres i all sosial omgang med andre.

Det fremste målet for myndighetene skal være å hindre at noen av Liu Xiaobos støttespillere får reist til Oslo og mottatt prisen på vegne av ham. Det andre er å hindre at prisutdelingen brukes til å fremme regimefiendtlige krav.

- Til og med grønnsakene

- Dette er virkelig latterlig, skriver Yu Jie i en e-post til AP.

I en over en måned har han og hans kon blitt nektet å forlate leiligheten de bor i i hovedstaden. Inngangsdøren er blokkert fra utsiden med et stort bord og all aktivitet utenfor bygningen filmes. De får heller ikke motta besøk.

Yu Jie

Yu Jie fotografert under et intervju 4. august i år.

Foto: Ng Han Guan / Ap

- I dag var de til og med på døren for å sjekke grønnsakene vi fikk levert, én for én. En nabo som kom for å dele en bursdagskake med oss, ble nektet å passere, sier Yu Jie.

Han forteller at de lever av «take away»-mat levert på døren og varer som de får bestilt fra det lokale markedet. Mobiltelefonene virker ikke, fasttelefonen kuttes hvis det er journalister som ringer eller noe i nærheten av politikk nevnes.

Ekteparet har måttet be om permisjon fra arbeidsgiver, og de nektes å hente sitt to år gamle barn som befinner seg hos besteforeldre vest i landet.

Yu Jie tror årsaken til husarresten er at hans kone hjalp Liu Xia, Liu Xiaobos kone som også er pålagt husarrest, med å kjøpe vinterundertøy til prisvinneren for bruk i fengselet.

Men da sikkerhetsvakter sjekket posten, konfiskerte de ikke en bok av Liu Xiaobo - bestilt på Amazon - noe Yu Jie finner en smule ironisk.

Andre som er pålagt husarrest, må finne seg i å ha sikkerhetsvakter til og med rundt bordet - hvis de får lov til å slippe ut for å treffe venner eller familie til et måltid.

En kjent menneskerettighetsadvokat, Liu Shasha, ble en morgen plukket opp av politiet i Beijing og kjørt til sin opprinnelige hjemby vel 1000 mil unna hovedstaden. Flere har opplevde lignende «utplasseringer».

Delte ut flygeblader

Forfatteren og samfunnskritikeren Ye Du er en annen av Liu Xiaobos venner som nå får smake myndighetenes vrede og mistenksomhet. Han medlem av den kinesiske PEN-klubben, som fredsprisvinneren var med å starte opp.

Han ble i forrige uke brakt inn til politiet og forhørt. Huset hans ble ransaket og to datamaskiner ble konfiskert.

Han er advart om å ha kontakt med utenlandske journalister i sakens anledning, eller på noen som helst måte feire årets tildeling.

En annen av Yu Dus forbindelser, ble i forrige uke arrestert i byen Guangzhou og anklaget for å oppfordre til undergravingsvirksomhet.

Guo Xianliang ble arrestert i forrige uke for å spre flygeblader hvor det ble stod at Liu Xiaobo er tildelt Nobels fredspris for 2010.

- Anklagene om undergraving er fullstendig latterlige og helt uakseptable, sier Ye Du.

- På flygebladet stod kun fakta om Liu og fakta om tildelingen av fredsprisen. Du kan ikke undergrave myndighetene med helt vanlig fakta, sier han tørt i intervjuet med AFF.

Både Guo Xianliangs kone og advokat nektes å besøke ham i fengselet. Beskjeden er at de måtte vente til neste uke.

Han skal være - så langt man har oversikt - den første som er arrestert for å ha spredd informasjon om tildelingen av prisen.

Ber om løslatelse

Samtidig er 10 tidligere nobelfredsprisvinnere samlet i Hiroshima, til sitt årlige møte. Blant dem Mikhail Gorbatsjov og Dalai Lama.

Dit er også Wu'er Kaixi på vei.

Han var en av studentlederne under demokratiopprøret på Den himmelske freds plass i juni 1989, hvor Liu Xiaobo som professor støttet studentene og forsøkte å få til en avtale mellom studentene og myndigheten - før demonstrasjonene endte i blodbad.

Video Tilbakeblikk på demonstrasjonene på Tiananmen-plassen

Demonstrasjonene på Tiananmen-plassen i 1989.

Wu'er Kaixi bor nå i eksil i Taiwan. Før han satte kursen for Japan, kom han med en bønn til kinesiske myndigheter om å løslate Liu.

- Jeg ber myndighetene om å slippe Liu Xiaobo - selv om det kanskje bare vil være en drøm, sa Wu'er Kaixi til Central News Agency.

- Jeg ber også om at Liu Xia får reise til Oslo og motta prisen på ektemannens vegne, sa Wu'er Kaixi.

Liu Xia ble satt i ny husarrest i det øyeblikket det var klart at mannen kom til å motta Nobels fredspris for 2010. Siden har hun vært å nå for utenforstående.

Både journalister, utenlandske diplomater og venner blir avvist utenfor bygningen hvor hun bor, og telefonene er uten forbindelse. Siste gang hun var i kontakt med venner, var i slutten av oktober, ifølge Yang Jianli som er en nær venn av ekteparet og som bor i eksil.

Wu'er Kaixi

Wu'er Kaixi var en av dem som ledet protestene i 1989.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

Wu'er Kaixi lover at han skal sette Liu og de kinesiske reaksjonene høyt på fredsprisvinnernes møte i Hiroshima - slik at saken i det minste holdes varm i den internasjonale oppmerksomheten.

Hvem mottar prisen?

Det er fortsatt uklart hvem som kommer til å motta prisen på vegne av Liu Xiaobo.

Liu Xia - før restriksjonene ble strammet ytterligere til - rakk å si til internasjonale medier at hun regnet det som tvilsomt at hun fikk reise til Oslo på mannens vegne. Men hun har satt opp en liste på 140 navn som mulig aktuelle på mannens vegne.

Heller ikke prisvinnerens advokat får dra, han nektes utreise fra Kina.

Miljøaktivisten Dai Qing, som også deltok i studentopprøret, er en av få på listen som ikke befinner seg i Kina og kan være en mulighet, så fremt Nobelkomiteen får garantier at hun har prisvinnerens godkjennelse som mottaker.