Hopp til innhold

Asia-stormakter tør ikke gi Nobel-ja

India, Japan og Pakistans ambassadører venter på beskjed fra regjeringen i hjemlandet om de får være til stede i Oslo rådhus når Nobels fredspris tildeles Liu Xiaobo.

Liu Xiaobo

Demonstranter protesterer mot fengslingen av fredsprisvinner Liu Xiaobo. Men Kina anser ham som en kriminell og har bedt diplomater ved utenlandske ambassader i Oslo om å holde seg unna utdelingsseremonien.

Foto: Itsuo Inouye / Ap

Det opplyser ambassadørene til NRK.

Hvert år mottar alle ambassadene i Oslo invitasjoner fra Nobelinstituttet til fredsprisutdelingen i Oslo rådhus 10. desember. Svarfristen gikk ut i dag.

I forkant av årets fredsprisutdeling har Kina bedt diplomater ved utenlandske ambassader i Oslo om å unnlate å være til stede under utdelingsseremonien.

«Avventer instrukser»

Nå bekrefter flere ambassader overfor NRK at de derfor ikke har takket ja til invitasjonen, slik de vanligvis gjør.

– På grunn av brevet fra den kinesiske ambassaden, har vi i år valgt å sende invitasjonen til behandling hos våre politiske analytikere i New Dehli. Jeg avventer svar fra dem før jeg kan svare Nobelkomiteen, sier Indias ambassadør Banbit A. Roy.

Hos nabolandet Pakistan er tonen den samme.

Japans ambassadør Hisao Yamaguchi

Japans ambassadør venter på svar 'hjemmefra' på om han skal følge Kinas anmodning og holde seg unna eller ikke.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Jeg avventer instrukser fra Islamabad vedrørende min deltakelse på seremonien i Oslo rådhus, sier ambassadør Rab Nawaz Khan til NRK.

Også Japans ambassade venter på klarsignal hjemmefra.

– Jeg avventer instruks fra Tokyo vedrørende min deltagelse på seremonien, sier Japans ambassadør AkioShirota.

Algerie - i likhet med flere - venter på instruks fra hjemlig UD.

Invitasjonen i retur

NRK får også bekreftet at flere land har takket nei til invitasjonen i år.

Cubas ambassadør, Rogerio Santana, sier han har sendt invitasjonen i retur og ikke ønsker å delta på seremonien i år.

– Jeg foreslår at du intervjuer Kinas ambassadør dersom du ønsker flere kommentarer, legger han til.

Den iranske ambassaden i Oslo bekrefter også at den ikke vil delta på utdelingen.

Sudans ambassade opplyser at de har fått invitasjon, men vil ikke oppgi om de har svart ja eller nei til å komme.

Den sudanske ambassadøren medgir overfor NRK at dette er et delikat politisk spørsmål, men overlater til Nobelinstituttet eller Nobelkomiteen å gå ut med de invitertes svar.

Vesten kommer

Derimot stiller de fleste ambassadørene fra vestlige land.

USA, Storbritannia og Frankrike har alle takket ja til være til stede i Oslo rådhus, bekrefter de overfor NRK. Det samme har Tyskland gjort, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Den norske EU-delegasjonen i Oslo opplyser til NRK at de har sett mange erklæringer fra kolleger fra EU-lands ambassader om deltakelse. Også EU-ambassadøren selv kommer til overvære seremonien den 10. desember.

– EU-delegasjonens ambassadør Janos Herman kommer til seremonien, bekrefter ambassaderåd Martin Lassen Skylv til NRK.

– Alvorlig

Jan Tore Sanner (H) var blant dem som foreslo den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo til årets Nobels fredspris. Han er overrasket over at så mange lands ambassader nøler.

– Det er veldig alvorlig hvis kinesiske myndigheter nå lykkes med å politisere Nobels fredspris og presse flere land til ikke å delta, sier Sanner.

Frankrikes avtroppende utenriksminister Bernard Kouchner tok initiativet til en runde i Europa, slik at EU-landene skulle falle ned på en felles linje overfor Kina.

Kina betegner dissidenten Liu Xiaobo som «en kriminell» og mener Nobelkomiteen, og Norge, viser respektløshet for det kinesiske rettssystemet.