Hopp til innhold

Japan: Dette er en viktig pris

Japan nekter å bøye seg for Kinas anmodning om å ikke delta under årets nobelprisutdeling på grunn av Liu Xiaobo. - Japan mener dette er en viktig pris, sa landets utenriksminister på en pressekonferanse.

Japanske utenriksministeren Seiji Maehara

Den japanske utenriksministeren Seiji Maehara sier det er naturlig for Japan å være tilstede under årets nobelprisutdeling.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / Afp

Utenriksminister Seiji Maehara sier den japanske ambassadøren mest sannsynlig vil overvære prisutdelingsseremonien den 10. desember i Oslo rådhus.

- Japan mener dette er en veldig viktig pris, og det er sannsynlig at den japanske ambassadøren til Norge vil være til stede.

- Våre ambassadører har vært til stede under prisoverrekkelsene de foregående årene, og vi vil treffende en passende beslutning ut i fra dette, sa Maehara på en pressekonferanse i går asiatisk tid.

Regjeringens stabssjef, og talsmann, Yoshito Sengoku er enda klarere enn utenriksministeren.

- Vår ambassadør har allerede gitt sitt svar, at han kommer til å være til stede under prisseremonien. Utenriksdepartementet har viderebragt sin vurdering, sa Sengoku til japansk presse.

Stabssjefen har en svært sentral posisjon i den japanske regjeringen, og er statsministerens nærmeste medarbeider. En uttalelse fra Sengoku anses derfor som vedtatt som offisielt fra regjeringen.

Ifølge japanske medier diskuterer statsminister Naoto Kan og regjeringen om det i tillegg til ambassadørens tilstedeværelse, også skal sendes avgårde en egen japansk delegasjon for å overvære årets prisutdeling.

Dette skal være foreslått, men ikke bestemt. Det vil i så fall være et tydelig signal fra Japan til Kina.

Vil ha boikott

Den kinesiske ambassaden i Oslo har i anmodet diplomater ved ambassader i Oslo om ikke å være til stede under nobelseremonien i år. Kina mener Nobelkomiteen og med det Norge blander seg inn i Kinas interne anliggender, gitt at årets fredsprisvinner Liu Xiaobo soner en dom på 11 år for politisk undergravingsvirksomhet.

Fristen for påmelding for seremonien gikk formelt ut på mandag, men flere -spesielt asiatiske land - har bedt om utsettelse av svarfristen.

Flere ambassadører gav overfor NRK uttrykk for at forespørselen er sendt til hjemlandets myndigheter for avgjørelse. Det gjelder viktige kinesiske handelspartnere som India, Pakistan og Indonesia - og Japan.

- Jeg avventer instruks fra Tokyo vedrørende min deltagelse på seremonien, sa Japans ambassadør AkioShirota til NRK på mandag. Det fikk han ganske raskt.

Krangel

Japans klare svar til Kina om nobelutdelingen må også ses i sammenheng med de heftige diplomatiske disputtene mellom de to landene for tiden.

Sentralt i kranglen står en rekke øyer i Øst-Kinahavet, og den nådde nye høyder i høst da et kinesisk fartøy kolliderte med et japansk kystvaktfartøy i nærheten av en av øyene. Da den kinesiske skipperen ble arrestert, utløste det en diplomatisk ordkrig mellom de to landene.

Kontroll over Kinahavet og suverenitet over øyene gir både tilgang til store fiskeressurser og viktig makt av skipsleider. Flere enn Kina ønsker også tilgang til de store fiskefeltene, og Japan - som tidligere så gjennom fingrene overfor andre lands fiksere - har innført strengere håndheving den senere tiden.

Det har også blitt spekulert i japanske medier om Japan ville vente med sitt Nobelsvar til APEC-møtet i helgen var over.

Der møttes de to statsministrene Naoto Kan og Hu Jintao til en samtale hvor de største uenighetene ble lagt til side til fordel for en politisk lang samtale i et forsøk på å minske spenningen mellom de to ladene.

Nå kan Japans nobeldeltakelse og tydelige støtte til Nobelkomiteen og prisvinner Liu Xiaobo, igjen forsure forholdet.