Hopp til innhold

– Fredsprisvinner fikk møte sin kone

Kona til fredsprisvinner Liu Xiaobo møtte søndag sin ektemann i et fengsel nordøst i Kina, ifølge en menneskerettsgruppe i Hongkong.

Liu Xia viser fram eit bilete av ektemannen.

Det har ikke vært mulig å få tak i Liu Xia over telefon siden hun ble tatt i politiets varetekt fredag.

Foto: PETAR KUJUNDZIC / Reuters

Det er svigermoren til fredprisvinneren som skal være kilde for opplysningene. Hun har fortalt om møtet i fengselet til Informasjonssenteret for menneskerettigheter og demokrati i Hongkong.

– Men dette er ikke bekreftet ennå. Det er umulig å nå henne på telefon, sier NRKs Asia-korrespontent.

Ingen kontakt med Lius kone

Etter at årets fredspris ble kunngjort fredag, fortalte Liu Xia at politiet skulle ta henne med til fengselet, og at hun håpet på å kunne fortelle sin mann om fredsprisen.

Senere har advokatene hennes ikke greid å komme i kontakt med henne.

– Det er ikke mulig for oss å komme i kontakt med henne, sa advokat Ding Xikui til nyhetsbyrået AFP søndag.

Stengte veier

Veiene til Jinzhou-fengselet i provinsen Liaoning var søndag stengt. Kun statlige tjenestemenn og innbyggere fikk lov til å slippe inn i området der fengselet ligger, skriver NTB.

Vakter ved sperringene ville ikke opplyse journalister hvorfor veiene var stengt, men ba dem i stedet høflig om å forlate området. I fengselet svarte ingen på telefonen.

Lius kone, Xia, har uttalt at hun gleder seg stort over prisen og at hun håper den vil føre til at ektemannen blir løslatt.

Bekymret for sikkerheten

Vi er bekymret for sikkerheten hennes, og vi tror politiet har tatt henne med for å møte Liu Xiaobo, men dette er ikke noe vi har fått bekreftet, sa Ding.

Lørdag fortalte NRKs reporter i Kina, Anders Magnus, at det ikke er mulig å få kontakt med Liu Xia.

– Telefonen hennes er skrudd av, og det er den eneste måten hun har kommunisert med omverden på til nå, sa Anders Magnus i går.

Asia-korrespondent Anders Magnus får heller ikke treffe opposisjonelle som han har hatt avtaler med. I går måtte han avlyse to avtaler. Den første ringte og avlyste, etter at han hadde fått ordre om ikke å snakke med utlendinger.

– Vi kan trygt si at det strammes til her, sier Anders Magnus.

Ingen kontakt med Liu Xiaobo

Den statlige kringkastingen i Kina meldte fredag kveld at Liu hadde vunnet prisen, men sa ikke hvorfor han har fått utmerkelsen.

I stedet blir det viet mye plass til uttalelsene fra de kinesiske myndighetene der det blant annet heter at tildelingen er «en skam for nobelprisen.»

Liu ble dømt til elleve års fengsel for undergravende virksomhet mot det kinesiske regimet i desember i fjor.

Den direkte bakgrunnen for anklagene mot ham er hans rolle som medforfatter av «Charter 08», et manifest som ber om politisk reform og menneskerettigheter i Kina.

Video KINA-REAX-091010-WW_MXF_Innboks.MP4

Fra Lørdagsrevyen: Det var ikke mulig å få kontakt med Liu Xia.